Že Hipokrat se je poigraval s stavkom »hrana naj bo zdravilo in zdravilo naj bo hrana«. Sodobna medicinska znanost s prehranskimi priporočili diskretno to priznava, čeprav ji ne pripisuje sposobnosti, da bi zdravila bolno telo. Raje poudarja, da nam nekatere vrste hrane bolj koristijo ali škodujejo kot druge. Da pa bi lahko hrana celo pozdravila neko bolezen, se zdi medicini neverjetno.
Znanost priznava samo tisto, kar je mogoče dokazati na dovolj velikem številu primerov. Kar pomeni, da bi bilo treba narediti drago raziskavo, ki bi to potrdila ali zanikala. Vendar je na svetu veliko ljudi, ki ne potrebujejo drugega kot spodbudno zgodbo nekoga, ki je doživljal podobne težave kot oni, pa jih je rešil preprosto, brez trpljenja in mu ni spraznil denarnice, hkrati pa je prinesel veliko boljše počutje. Dr. Mark Hyman, o katerem smo v Jani že pisali, je zdravnik posebne vrste. Ker je imel sam zdravstvene težave, se je zdravljenja lotil po svoje. Seveda po tem, ko je hodil okrog kolegov, izboljšanja pa ni bilo. Od tedaj se je sklenil ukvarjati s tako imenovano funkcionalno medicino. Kar pomeni, da zdravi delovanje telesa v celoti, da mu vrača ravnotežje, uskladi delovanje organskih sistemov in s tem odpravi vzrok za težave. Tako se je lotil več problemov, ki najbolj tarejo ljudi: presnova, sladkorna bolezen, debelost in tudi avtoimune in druge hude kronične bolezni, za katere medicina ne pozna vzroka.
Telesu je treba prisluhniti. Dr. Hyman (če vas zanima več o njem, lahko veliko preberete na spletnih straneh www.drhyman.com, v angleščini seveda) je pri raziskovanju in spremljanju zgodb bolnikov ugotovil, da velika večina »zla« izvira iz prehrane. Določena vrsta hrane je s spretnimi triki proizvajalcev iz nas naredila odvisnike, zato ne znamo prisluhniti resničnim potrebam telesa. Če vas, recimo, po neki hrani napenja, ste pojedli nekaj, kar vašemu telesu ne prija, in temu se je najbolje izogibati.
Šestinpetdesetletni zdravnik, kirurg in univerzitetni profesor je obiskal Marka Hymana, ko je zaradi težav že nameraval opustiti službo in se upokojiti. Imel je psoriatični artritis, ki je načenjal sklepe in mu povzročal hude bolečine. Hodil je sključeno, po stopnicah je komaj še prišel, čeprav je jemal precej zelo močnih zdravil. Operirati je že prenehal, težave so se samo stopnjevale. Bil je zaprt, trpel je zaradi refluksa (vračanje hrane iz želodca v usta), bil je depresiven, imel je tudi težave s koncentracijo. Dr. Hyman ga je pobaral, kaj običajno je. Zdravnik z dolgoletno prakso je bil prepričan, da je zdravo. Za zajtrk je pojedel skodelico ovsenih kosmičev s toplim mlekom in sladkorjem, za kosilo je pojedel tunino, juho in kakšen piškot. Zvečer je jedel ribo ali meso z zelenjavo ali krompirjem ali pa s testeninami. Za prigrizke si je privoščil piškote in energijske ploščice, izogibal se je čokoladi in mastni hrani. Večinoma je jedel zunaj (najmanj petkrat na teden); čutil je močno potrebo po sladkarijah in kofeinu; na dan je popil po tri skodelice kave in tudi eno dietno pijačo. Pogosto si je privoščil kozarec vina in včasih požirek viskija. Dr. Hyman mu je povedal, da je njegova prehrana za telo izjemno slaba. Vsebovala je veliko sladkorja, zelo malo ali skoraj nič sveže zelenjave in sadja, nič oreškov, zelo malo vode kot edine primerne pijače, skratka njegovo telo s hrano ni dobivalo, kar je nujno potrebovalo, da bi se spopadlo z zdravstvenimi težavami.
Spremembe samo po sedmih dneh. Profesor ni kaj veliko pomišljal, takoj se je lotil sprememb po priporočilu dr. Hymana. Znebil se je vse industrijsko predelane hrane, kofeina, alkohola in sladkorja. Že na prvem kontrolnem pregledu so bili rezultati presenetljivi: bolečine so se zmanjšale za 80 odstotkov, po stopnicah je šel brez težav, ni več šepal, ni bil sključen, otekline so izginile. Ni več mislil na to, da bi opustil svoje delo, pač pa se je vrnil v operacijsko dvorano. Čeprav mu je dr. Hyman odsvetoval, da bi prenehal jemati zdravila, se je profesor odločil, da bo storil natančno to. Sicer pa zdravil res ni več potreboval. Pri tem naj posebej opozorimo, če se boste odločili slediti dieti dr. Hymana: zdravil, ki vam jih je predpisal zdravnik, nikakor ne smete prenehati jemati. O izboljšanju povejte zdravniku in šele ta bo presodil, ali so še potrebna ali ne.
Za vse, kar se je zgodilo profesorju, obstajajo smiselne razlage. Ker verjamemo, da vas zanima predvsem to, kakšen je prehranski načrt za zdravje (imenuje se UltraSimple Diet ali ultra preprosta dieta), ki ga dr. Hyman predpisuje bolnikom, samo na kratko: s črtanjem vse predelane hrane, ki vsebuje telesu škodljive dodatke, je telo precej manj obremenjeno in se lahko ukvarja z zdravljenjem. S črtanjem sladkorja in nezdrave maščobe so se nehali »hraniti« vnetni in drugi procesi v telesu, ki so bolezen spodbujali. Z vnašanjem hrane, ki je telesu pomagala v boju proti napadalcem, si je telo opomoglo in bolezen premagalo. Res je, to je zelo poenostavljeno povedano, a zato nič manj ne drži.
Hrana kot zdravilo. Kaj je torej treba storiti? Ne gre za shujševalno dieto, da ne bo pomote. Kljub temu so ljudje, ki so se odločili najmanj za sedem dni Hymanove diete, skoraj vsi shujšali za povprečno od dva do štiri kilograme. Od diete lahko poleg zmanjšanja teže pričakujete še: boljšo prebavo in odvajanje, manj znakov kronične bolezni (če ste kronični bolnik), izboljšano koncentracijo, osredotočanje in jasnost misli, izboljšano razpoloženje, notranji mir in ravnovesje, več energije in dobro počutje, manj sluzi in manj alergijskih znakov, manj zadrževanja vode (otekanje), manj bolečin v sklepih, boljše spanje in lepšo kožo. Če je v telesu veliko strupov, lahko v prvih dneh občutite tudi stranske učinke razstrupljanja: ustni zadah, napihovanje, zaprtje ali drisko, izpuščaje, težave s koncentracijo, težko izgubljanje odvečne teže, utrujenost, zadrževanje vode, željo po določeni vrsti hrane, glavobol, zgago, bolečine v sklepih in mišicah. Vse to so znaki, da telo odpravlja strupe, in bodo po nekaj dneh prenehali.
V sedemdnevnem programu boste iz prehrane izločili kofein (kava in vsi pravi čaji, razen zelenega), predelane in rafinirane ogljikove hidrate in sladkor, hidrogenirano oziroma trans maščobo, vso predelano, pakirano in hitro prehrano ter alkohol. Izločiti je treba tudi umetna sladila, sintetična ali naravna, vse citruse in sokove iz njih, razen limone, vse izdelke, ki vsebujejo kvas, tudi fermentirane izdelke, kot je na primer kis, in vse mlečne izdelke, vključno z mlekom. Poleg tega ne boste smeli jesti sledečih živil: jajc, glutena (vsi izdelki iz pšenice, kruh, testenine in tudi druga žita, ki vsebujejo gluten), koruze in izdelke in nje, govedine, svinjine, jagnjetine in drugih vrst mesa z izjemo ekološke perutnine, vseh plodov iz družine razhudnikov (paradižnik, paprika, jajčevci, krompir), arašidov, rafiniranega olja, izdelkov iz moke, vse vrste predelane hrane (jušne kocke, juhe iz vrečk, pripravljene jedi iz pločevink, zamrznjene jedi iz trgovin).
Pa saj nam nič ne ostane, boste rekli! Pač, ostane kar precej kakovostne hrane, ki jo bo telo koristno uporabilo. Na ta seznam sodijo: filtrirana voda (ne pijte vode iz plastenk, nalijte si jo v steklenice iz stekla), ribe, posebej tiste majhne, sardele, tudi losos (divji seveda), skuše, morski list, polenovka, ekološko belo piščančje meso, sveže ali zmrznjeno sadje iz družine jagod (vse vrste od borovnice, jagod, malin, robid, brusnic, tudi češnje in višnje), vse vrste sveže zelenjave (razen omenjenih razhudnikov), posebna zelenjavna juha (od tri do štiri skodelice na dan), stročnice (leča, fižol vseh vrst, tudi tofu, soja), rjavi riž, semena in oreški (mandlji, orehi, ameriški pekani, makadamije, bučna semena, lešniki, pinije), laneno seme (zmleto) in limone, vendar vedno sveže ožete.
Primer jedilnika. Vsak dan začnete s sokom polovice limone, razredčenim s toplo vodo. Najmanj tri decilitre. Zeleni čaj, ultra napitek; za malico je skodelica posebne zelenjavne juhe (to si lahko pripravite vnaprej, recept je spodaj), če ste lačni, pa še en ultra napitek; za kosilo si pripravite dve skodelici zelenjave, kuhane na sopari ali pa rahlo dušene, pol skodelice rjavega riža, pol skodelice sadja oziroma katerekoli vrste jagod, pri kosilu ali pri večerji, obakrat pa ne. Za malico je spet skodelica zelenjavne juhe in ultra napitek, če juha ne zadostuje. Zvečer si popecite ribji file ali pa kos piščanca na olivnem olju z dodanim limoninim sokom ali pa kos tofuja, če sodite med vegetarijance, lahko pa tudi dve skodelici stročnic. Te so izjemoma lahko iz konzerve (na primer leča, čičerika ali fižol), zraven dve skodelici zelenjave, kuhane na sopari ali dušene na malo olivnega olja, pol skodelice rjavega riža in skodelica zelenjavne juhe. Jedilnik prilagajajte svojim željam in opazujte spremembe v svojem telesu. Diete se lahko držite tudi dlje časa brez škode.