Ne gre drugače, kot da Hannah Mancini najprej povežemo z zabavno glasbo. Lani je zmagala na Emi in zastopala Slovenijo na Eurosongu, letos je napisala besedilo za zmagovalno pesem Tinkare Kovač, ki nas bo maja na tem festivalu zastopala v Köbenhavnu. Zanimiva in dinamična pa je tudi njena življenjska zgodba. V Slovenijo se je pred petimi leti preselila iz Kalifornije in se hitro vživela v novo okolje. Vedno je dobre volje, nasmejana, pripravljena na pogovor, ima veliko prijateljev, o zadržanem zvezdništvu ni pri njej ne duha ne sluha. Izvedeli smo tudi, da rada vrtnari.
Nisem velika vrtnarka, a pri delu uživam! »Doma sem iz Kalifornije in tam sva imela z možem res zelo velik vrt, poln cvetja, kaktusov, zelišč in drugih rastlin. No, ne bom rekla, da sem bila velika vrtnarka, vrtnarjenje pa mi je všeč in čudovito se mi zdi, kako se tu mnogi posvečajo delu na vrtu. Lepo je videti, da obdelujejo družinske vrtove in so ponosni na pridelek. To res občudujem. Vidi se, da je to nekaj posebnega, ne le zato, ker bi bilo modno, temveč ker je zdravo in mnogi čutijo tudi odgovornost do okolja. Raje imajo svoje kot kupljene pridelke.«
Hannah Mancini veliko nastopa, njen urnik je večkrat naporen in zato ji delo z rastlinami pomeni pravo sprostitev. »Zame je to neke vrste meditacija. Kadar si med rastlinami, zunaj na vrtu, čutiš drugačno energijo. Sem človek, ki to čuti tudi duhovno, vrt me napolni z energijo. Zdaj stanujemo blizu Rožnika in sprehajalnih poti, zato res zelo uživam. In Ljubljana je tako blizu gora in morja! Res je čudovito.«
Vrtnarjenje na terasi se je letos torej šele začelo. Hannah je iz prejšnjega stanovanja prinesla veliko keramičnih loncev. »Vsako leto posadim veliko čilijev. Semena mi prinesejo tudi starši, kadar pridejo na obisk, posadim pa tudi druga zelišča. Veselim se nove sezone in komaj čakam, da začnem.«
Tudi zato, pravi, ker ima rada sveža zelišča v kuhinji. Najljubši ji je koriander, veliko pa uporablja tudi druga zelišča, ki sodijo v mehiško ali vzhodnjaško kuhinjo ter druge etnične kuhinje. »Obožujem mehiško hrano. Doma pripravljamo tortilje, omake in vse, kar nam je všeč.« In spet nazaj k zelenjavi: »Skoraj vsako soboto grem na ljubljansko tržnico, kjer ponujajo veliko zelenjave. Rada jem stvari, ki jih ponuja vsak letni čas posebej.«
Vrtnarski podvig na začetku sezone je Hannah odlično uspel. Zelišča so posejana in zdaj je treba le še počakati, da bodo dovolj velika za uporabo v kateri od odličnih jedi.
Vzgoja zelišč in dišavnic na okenski polici
Malo dela, veliko užitka!
Zelišča lahko na okenski polici gojimo tako rekoč vse leto. Za to ni potrebnega veliko dela, pa tudi ne priprav in materiala. Odločiti se moramo le, katera zelišča imamo najraje, in prebrati nekaj osnovnih stvari, ki jih običajno izvemo že na vrečkah s semenom.
Najbolje je, če izberemo okensko polico, obrnjeno na vzhod, da torej dobijo več sonca zjutraj. Premočno sonce lahko rastline ožge, zato jih po potrebi zasenčimo. Poskrbimo za ekološko neoporečno zemljo in izberimo lončke, ki bodo prostoru v okras. Ko posejemo semena, moram skrbeti za ustrezno vlažnost. V vsakem primeru pa je mogoče reči, da bomo imeli z zelišči v loncih več užitka kot dela.
Ko izberemo lonec, najprej delno prekrijemo odprtino na dnu. Tako lahko voda odteka, a s sabo ne odnaša zemlje.
Nato nasujemo nekaj centimetrov šamotnih kroglic, ki jih lahko kupimo v vrtnarskih trgovinah. V njih se bo enakomerno in dlje zadrževala vlaga.
Dodamo zemljo in jo nekoliko potlačimo.
Ena od sodobnih oblik sajenja v loncih so diski s semeni. Semena so na njih enakomerno razdeljena in imajo dovolj prostora za kalitev ter pozneje za rast. Ko disk s semeni položimo na zemljo, ga s pršilom dobro namočimo. Semena lahko posejemo tudi klasično, neposredno na zemljo, v primerni količini.
Disk prekrijemo le s tanko plastjo zemlje. Ne smemo ga postaviti pregloboko.
Lonec je pripravljen, semena so posajena, zemlja je navlažena. Zdaj je le še treba poiskati topel prostor na okenski polici, da se rastline razvijejo in bodo primerne za uporabo.
Nekaj nasvetov za gojenje zelišč na okenskih policah
-
V cvetličnih loncih ni mogoče vzgojiti velikih količin zelišč, a vseeno lahko z njimi popestrimo katero od jedi, obenem pa uživamo pri opazovanju njihove rasti.
-
Glineni ali plastični lonček? Pravila ni in v obeh zelišča dobro uspevajo. Glineni lonci so bolj naravni in zadržijo več vlage, plastični pa so pralni in jih je mogoče uporabljati dlje, a ne zadržujejo vlage.
-
Izberimo neoporečno zemljo, brez dodatkov umetnih gnojil in pospeševalcev rasti.
-
Bodimo pozorni na kakovost semena. Naj bo znanega porekla in z označenim rokom trajanja, da bo zagotovo vzklilo.
-
Večji lonec je boljši od manjšega. Pridelka bo več, rastline se bodo lažje razrasle in imele več prostora za razvoj korenin.
-
Na mestu, kamor postavimo lonec, naj dnevna temperatura ne niha preveč.
-
Zemlja mora biti ves čas vlažna, a ne smemo »poplaviti« rastlin. Na splošno velja, da je bolje vzdrževati bolj suho kot premokro zemljo, kar lahko povzroči gnitje. Rastline zalivamo z vrha.
-
Tudi zelišča lahko napadejo škodljivci. Odstranimo jih z mehko krpico, nikoli pa ne uporabljamo kemičnih sredstev.