Bezeg je ena mojih najljubših rastlin. Zelo je trpežen, saj brez vsake nege vsepovsod rase kar sam od sebe in nas razveseljuje s svojimi razkošnimi socvetji. Rada ga imam, ker iz cvetov lahko narediš res odličen napitek pa čaj pozimi ter številne druge zdravilne in tudi slastne zvarke. Jeseni oziroma pozno poleti nam ponuja zdravilne jagode, iz katerih delamo sok, marmelade, pa tudi v domači kozmetiki pridejo prav. To je res grm, ki se mu se lahko prikloniš. Že od nekdaj je bil cenjena rastlina. Verovali so, da bezgov grm ščiti hišo pred zlimi duhovi in da ga seveda ne smeš posekati. Uporabljali so ga predvsem pri prehladu, gripi in bronhitisu. Zdravilna je vsa rastlina: lubje učinkuje kot diuretik; čaj iz listov pomaga pri težavah z ledvicami; čaj ali sirup iz bezgovih cvetov čisti telo in zdravi prehlad, gripo, pomaga pri bronhitisu, pljučnici ter krepi imunski sistem. Ni pa za nosečnice in doječe matere.
Prehrana: bezgov napitek ali sirup
Prepričana sem, da ga skorajda vsi poznate in tudi delate. Za tiste, ki tega še niste poskusili, pa čisto kratek in preprost recept.
Sestavine:
bezgovi cvetovi – približno 24 lepih, velikih
sok dveh limon
1 na kolobarje narezana bio limona (ali navadna olupljena, če nimate bio)
2 žlički citronske kisline
sladkor po okusu za sok, če želite sirup, ki ga redčite z vodo, pa od ½ kg do 1 kg sladkorja na 1 l soka
voda – za navedeno količine okrog 3 l
Postopek za svež napitek: Naberite lepe velike cvetove, po možnosti ne v bližini ceste. Poglejte, da nimajo uši. Cvetov ne spirajte, dajte jih v večji lonec, potresite s citronsko kislino in sladkorjem ali medom po okusu. Dodajte limonin sok in vodo. Premešajte, da se sladkor raztopi. Pustite namakati čez noč. Naslednji dan cvetove odstranite in ožmite, tekočino precedite. Sok je pripravljen. Shranite v hladilniku. Zdrži od 3 do 5 dni.
Za sirup: Vse enako kot zgoraj, le da daste več sladkorja. Približno od ½ kg do 1 kg na liter tekočine. Sladkor raztopite, po okusu dodajte limonin sok, zavrite ter natočite v čiste, ogrete steklenice. Če delate lepo čisto in kar se da sterilno, bo sirup zdržal, če ga seveda ne boste prej spili, do naslednje sezone bezga.
Palačinke z bezgovimi cvetovi
Naredite običajno testo za palačinke, lahko je malo gostejše. Lepe bezgove kobule namočite v testo in ocvrete kar cele. Lahko pa daste v testo samo cvetke in spečete kot navadno palačinke. Pokapate jih z bezgovim sirupom. Prav slastno in preprosto.
Bezgov sorbet (potrebujete strojček za sladoled)
Osvežilen, poseben, prav prileže se ob prvi poletni vročini.
Bezgov sirup (po gornjem receptu) dajte v strojček za pripravo sladoleda in naredite sorbet. Ponudite v lepih kupah ali kozarcih, pokapajte z bezgovim sirupom in potresite s svežimi bezgovimi cvetki.
Penina z bezgom
Vzemite katerokoli suho peneče vino (lahko tudi kakšno cenejše) in vanj vlijte bezgov sirup (na steklenico penine dodajte 1 dl bezgovega sirupa oziroma po okusu). Tako dobite malo slajšo penino s prijetno bezgovo aromo. V vsak kozarček lahko daste še košček jagode ali, še bolje, kakšno gozdno jagodo. Postrezite ob sladici, kot aperitiv ali z njim razveselite žensko družbo.
Jagodna marmelada z bezgovimi cvetovi
Skorajda sočasno z bezgom je sezona jagod. Tako lahko viške jagod, ki so zelo hitro pokvarljive, združite z bezgovim cvetjem v prav posrečeno kombinacijo. Bezeg poudari jagodno aromo. Taka marmelada je nekoliko nenavadna in je lahko tudi lepo darilo.
Sestavine:
1 kg zrelih jagod
sok ene limone
ščepec citronske kisline
sladkor po okusu (250 g, lahko tudi več, jaz dam sladkorja zelo malo)
5 velikih bezgovih cvetov
1 žlica naravnega jabolčnega pektina (trgovine z zdravo hrano)
Postopek: Z bezgovih kobulov potrgajte cvetove, druge dele zavrzite. Jagode umijte, zrežite na manjše koščke, potresite s citronsko kislino, sladkorjem in dodajte limonin sok, premešajte ter dajte kuhat na majhen ogenj. Občasno pomešajte, po 10 do 15 minutah s paličnim mešalnikom zmiksajte v pire, še naprej kuhajte in po okusu sladkajte. Dodajte jabolčni pektin. Še nekaj minutk kuhajte, da se začne gostiti, vmešajte bezgove cvetove, nato pa nalijte v vroče kozarčke.
Obstojnost: Ta marmelada ne vsebuje toliko sladkorja kot klasične, kjer je sladkor uporabljen za konzervans, zato jo shranite v manjše kozarčke, ker se hitreje pokvari, ko kozarček odprete.