Pikantna mandljeva juha
Za 2 osebi
Priprava: 15 minut
Sestavine: 100 g mandljev * 1 rezina opečenca * sol * 2 olupljena stroka česna * 4 do 5 žlic oljčnega olja * 2–3 žlice belega vinskega kisa * 1 žlica sesekljanega peteršilja * 250 g belega grozdja brez pešk.
Priprava: Mandlje prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 5 minut. Odlijemo vodo, mandlje pa iztisnemo iz kožic. Opečencu obrežemo skorjo, sredico pa namočimo v mrzli vodi. Mandlje, pol žličke soli, iztisnjeni opečenec in narezana stroka česna na drobno zmeljemo s paličnim mešalnikom. Prilijemo oljčno olje in 3 dl vode. Ponovno sesekljamo s paličnim mešalnikom. Začinimo s soljo in kisom. Potresemo s sesekljanim peteršiljem. K ohlajeni juhi ponudimo belo grozdje.
Mrzla melonina juha
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Sestavine: 1 melona * 1 solatna kumara * 100 g kisle smetane * 4 žlice belega balzamičnega kisa * sol * poper * 50 g pršuta (tanke rezine).
Priprava: Melono prerežemo, z žlico ji izpraskamo semenje, sadno meso pa izdolbemo in na grobo sesekljamo. Tri četrtine kumare olupimo in narežemo na koščke. V mešalniku na drobno sesekljamo melono in kumaro. Dodamo kislo smetano in balzamični kis. Solimo in popramo. Juho postavimo na hladno. Preostanek kumare narežemo na rezine, te pa na tanke trakove. Tudi pršut narežemo na tanke trakove: v teflonski ponvi brez maščobe jih popečemo, da so hrustljavi. Juho razdelimo v skodelice ter okrasimo s kumaro in pršutom.
Mrzla kumarična juha
Za 6 oseb
Priprava: 15 minut
Hlajenje: 2 uri
Sestavine: 800 g solatnih kumar * 500 g grškega jogurta * 2 dl zelenjavne juhe (ali jušne osnove) * sol * poper * 2,5 žlice limoninega soka * tabasco omaka.
Priprava: Kumare olupimo in podolžno prerežemo. Izpraskamo semenje, kumare pa narežemo na koščke. Skupaj z jogurtom jih damo v mešalnik/sekljalnik in jih na drobno zmeljemo (ali pa jih v visoki posodi zmeljemo s paličnim mešalnikom). Prilijemo toliko mrzle zelenjavne juhe, da je vse skupaj primerno gosto. Solimo, popramo, okisamo z limoninim sokom ter začinimo z omako tabasco. Ponudimo močno ohlajeno.
Ledena breskova juha
Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Sestavine: 400 g zrelih breskev * 1 strok vanilje * 80 g sladkorja * 3 dl belega vina * 1,5 dl sladke smetane * metini listi za okrasitev.
Priprava: Breskve (300 g) na vrhu križasto zarežemo, preostale pa prihranimo. Zarezane breskve potopimo v vrelo vodo in kuhamo 1 minuto. Odcedimo jih, prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Prerežemo jih, jim odstranimo koščico, sadno meso pa narežemo na koščke. Vaniljev strok razpremo in izpraskamo stržen. V kozici pristavimo belo vino in sladkor ter kuhamo, da na šibkem ognju vre 5 minut. Dodamo vaniljev stržen, vaniljev strok in koščke breskev ter kuhamo še 5 minut. Odstranimo vaniljev strok. Kuhanim breskvam dodamo 3 dl vode in smetano. S paličnim mešalnikom sesekljamo v fino kašasto zmes. Postavimo na hladno. Prihranjene breskve (100 g) narežemo na tanke krhlje, koščico odstranimo. Ledeno ohlajeno juho nalijemo v skodelice ali kozarce in okrasimo z rezinami breskve.
Hladna juha iz cvetače
Za 6 oseb
Priprava: 35 minut
Kuhanje: 35 minut
Hlajenje: 6 ur
Sestavine: 1 glava cvetače (800 g) * 250 g krompirja * 2 šalotki * 30 g masla * 0,5 litra zelenjavne jušne osnove (ali juhe iz kocke) * 4 dl mleka * 1 lovorov list * sol * poper * pol žličke mletega muškatnega cveta * 1,5 dl sladke smetane * vrtna kreša * malo repičnega olja.
Priprava: Cvetačo razdelimo na cvetke, koščki naj bodo veliki približno 3 cm. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Šalotki očistimo in na drobno sesekljamo. V kozici razpustimo maslo in na zmernem ognju prepražimo šalotko, da počasi postekleni. Dodamo cvetačo in krompir ter še malo prepražimo. Zalijemo z juho in mlekom. V pokriti kozici segrejemo, da tekočina zavre. Dodamo lovorov list, sol, poper in muškatni cvet. Na šibkem ognju naj juha vre od 30 do 35 minut. Odstranimo lovorov list. Juho na drobno zmeljemo s paličnim mešalnikom, nato pa pretlačimo skozi cedilo. Ponovno jo segrejemo in po okusu še začinimo. Ko se ohladi, jo postavimo za najmanj šest ur v hladilnik. Stepemo sladko smetano in jo zamešamo v hladno juho. Okrasimo s krešo in po želji pokapljamo z malo olja. K juhi ponudimo na maslu opražene kockice belega kruha.
Hladna krompirjeva juha
Za 4 osebe
Priprava: 10 minut
Kuhanje: 25 minut
Sestavine: 300 g krompirja * sol * 60 g čebule * 60 g tankih rezin mesnate slanine * 2 žlici oljčnega olja * 6 dl perutninske juhe (ali jušne osnove) iz kocke * 1,5 dl sladke smetane * poper * majaron * šopek drobnjaka * 100 g kozjega sirčka.
Priprava: Krompir umijemo in pristavimo s toliko osoljene vode, da je pokrit. Skuhamo ga. Čebulo na drobno sesekljamo, slanino narežemo na kockice. Kuhani krompir odcedimo in olupimo. Narežemo na koščke. V kozici segrejemo olje in popečemo narezano slanino, da se hrustljavo scvre. Dodamo čebulo, premešamo in na hitro popražimo. Zalijemo z juho in smetano. Na šibkem ognju naj juha vre minuto. Nato dodamo narezani krompir in vse skupaj gladko sesekljamo s paličnim mešalnikom. Juho solimo in popramo. Postavimo jo na hladno. Osmukamo majaronove listke in jih na drobno sesekljamo. Zamešamo jih v ohlajeno juho. Ko juho ponudimo, naj bo ledeno hladna. Nalijemo jo v krožnike in po želji okrasimo z žličniki iz svežega kozjega sirčka (sirček zajamemo in oblikujemo z žlico), ki jih prej povaljamo v sveže narezanem drobnjaku.
OKVIRČEK (rdeči in zeleni gazpačo)
Zeleni gazpačo
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Sestavine: 600 g zelenih paradižnikov * 200 g solatne kumare * 1 zelena paprika * 2 stebli steblaste zelene * pol koromača * pol stroka česna * 6 metinih lističev * nekaj kancev zelene omake tabasco * sol * poper * 2 žlički belega vinskega kisa.
Priprava: Paradižnike umijemo, narežemo na četrtine, pri tem pa izrežemo trdi del ob peclju. Kumaro olupimo, podolžno prerežemo in ji z žličko izpraskamo semenje. Kumaro narežemo na koščke. Papriko prerežemo, očistimo semenja in narežemo na koščke. Stebli zelene očistimo in odstranimo vlakna, nato pa narežemo na koščke. Koromač očistimo, prerežemo, odstranimo mu stržen, nato pa ga narežemo na koščke. Česen olupimo, metine listke oplaknemo in osušimo. Na grobo narezano zelenjavo, česen, metine liste, omako tabasco, sol, poper in kis na fino zmeljemo v mešalniku. Pire, ki ga dobimo, pretlačimo skozi cedilo. Postavimo za 4 do 6 ur v hladilnik, da se juha ohladi in se okusi razvijejo. Preden juho ponudimo, jo še po okusu dosolimo in popramo ter dodamo kanec omake tabasco. Juho okrasimo s kockicami sveže rumene paprike.
Nasvet: Če bomo juho postregli na pikniku ali vrtni zabavi, jo nalijemo v stekleničke, te pa postavimo v vedro z ledenimi kockami, da bo ostala zares mrzla. K juhi ponudimo opečene kose kruha, obložene s sirom feta, listi rukole in tankimi obročki rdeče čebule.
Rdeči gazpačo
Za 8 oseb
Priprava: 40 minut
Sestavine: 1,25 kg mesnatih paradižnikov * 400 g podolgovatih paprik (kozji rog) * 3 majhne kumare * 3 čebule * 2 stroka česna * 3 žlice paradižnikove mezge * 2 dl paradižnikovega soka * 3 žlice rdečega vinskega kisa * 4 žlice oljčnega olja * sol * poper.
Priprava: Paradižnike očistimo, 1 kg jih na grobo narežemo na kocke. Preostale paradižnike narežemo na četrtine, očistimo semenja, nato pa na drobno sesekljamo. Paprike očistimo, dve tretjini jih na grobo sesekljamo, preostanek pa narežemo na majhne kockice. Kumare olupimo, dve na grobo zrežemo, tretjo pa narežemo na majhne kocke. Na drobno narezano zelenjavo damo v plitvo skledo, pokrijemo z vlažnim papirnatim prtičem in s prozorno folijo tre postavimo na hladno. Olupimo 2 čebuli in ju sesekljamo. Česen olupimo in stremo. V dveh porcijah damo v mešalnik narezano zelenjavo in paradižnikovo mezgo ter na drobno zmeljemo in sesekljamo. Prelijemo v skledo in primešamo paradižnikov sok, kis, olje, 1 žličko soli in poper po okusu. Postavimo za najmanj 3 ure na hladno. Juho po okusu še pikantno začinimo. Preostalo čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Pomešamo jo s preostalo na drobno sesekljano zelenjavo in ponudimo k juhi, da si vsak postreže po okusu. K juhi se prilegajo opečene kockice belega kruha.
Nasvet: V zelo vročem vremenu postavimo skledo s paradižnikovo juho v večjo skledo, v kateri so kocke ledu. Tako bo ostala zares mrzla.