Mnenja

Test: Kakšen družinski dopust potrebujete?

jk
18. 8. 2024, 05.00
Deli članek:

Od načrtovanih počitnic pogosto pričakujemo nestvarno velike učinke, potem pa se domov vrnemo manj spočiti, kot smo pričakovali. Kako poskrbeti, da nas bo dopust prav zares napolnil z energijo in ne le še bolj utrudil? Rešite test in ugotovite, katero vrsto sprostitve potrebujete in kam bi bilo nemara najbolje se odpraviti na počitnice.

revija Jana
Test za navdih

Dopust si običajno predstavljamo kot popoln izstop iz rutine, kar nas bo napolnilo s svežo energijo, tudi če ga preživljamo kar doma. A resničnost nam rada postreže s čisto drugačno sliko: v počitniškem raju nas kljub vsemu preganjajo težave iz službenega okolja, spremljajo nas stresni prizori, ki smo jim hoteli ubežati, napetost se kljub idiličnemu počitniškemu kraju ne umiri – kot bi se v prtljagi, ki smo jo vzeli s seboj, znašlo precej več od počitniške garderobe. Še posebej velja to za ženske, ki na dopustu le težko pozabimo na obveznosti in skrbi v zvezi z družino. Ne nazadnje prav ženske tudi na dopustu večinoma spet čistimo, kuhamo, pospravljamo. Ko se nazadnje zleknemo na ležalnik in skušamo uživati v brezdelnem poležavanju, je kar težko najti v sebi globok mir in sprostitev.

Sprostitev je za vsakogar različna

Največja težava je v tem, da ljudje preprosto ne vemo, kaj naj počnemo, da bi se zares spočili in se napolnili z energijo. Seveda ni enotnega recepta za vse, saj smo preveč različni, da bi lahko uporabljali enotno formulo.

Strokovnjaki pravijo, da nekateri med dopustom potrebujejo nove izkušnje ter veliko doživetij in vznemirjenja, da zares pozabijo na svoje vsakodnevno življenje. Spet drugi se najbolj sprostijo, če dan poteka čim počasneje, sproščeno, brez vnaprejšnjega načrta. Mnogi pa sploh ne vemo, v katero skupino spadamo. Naj nam test pomaga za letošnje poletje najti pravo obliko in kraj sprostitve zase!

Odkrijte svoj popolni dopust

Med spodnjimi dvanajstimi izjavami izberimo tiste, s katerimi se lahko poistovetimo ter veljajo za nas.

A) Kadar zazvoni telefon, je moj tipični in pogost pozdravni stavek: »Živjo, pravkar sem namenjena nekam!« Običajno je to zobozdravnik, naslednji zmenek, termin za trening, nakupi …

B) Ko mi na delovnem mestu zaupajo nov projekt ali nalogo, pomislim: Prav, to bo torej dolg, naporen dan – ter delovni večer s kratko nočjo.«

A) Sem odvisnik od adrenalina: šele pod pritiskom delujem zares dobro.

C) Če bi bil moj dan predvajan kot film, bi bil to počasen film s trdnim in nespremenljivim vzorcem obnašanja.

B) Svoj večerni termin vadbe moram večkrat opustiti, ker je za mano spet naporen dan.

A) Najsi bo izlet za konec tedna ali letni dopust – običajno sem do zadnjega na delovnem mestu.

C) Zvečer si privoščim izklop, saj so moji dnevi preveč enolični, zato potrebujem uravnoteženje.

B) Zvečer sem običajno precej utrujena, zato najraje poležavam na kavču in gledam priljubljeno nadaljevanko ali berem kriminalko ipd.

C) Včasih me obide misel, da mora v življenju vendar biti še nekaj več kot to, kar je.

A) Zvečer se težko umirim, ker me še vedno močno spremljajo dnevna doživetja.

B) Preden si privoščim počitek, rada najprej dokončam svoje delo.

C) Tako zasebno kot poslovno življenje se mi ne zdita preveč zahtevna, saj potekata dovolj mirno.

Rezultat: Poglejmo, katera črka je najpogosteje pred odgovori, ki smo jih izbrali kot veljavne zase. Če sta dve črki izenačeni, preberimo oba komentarja in kombinirajmo oba nasveta.

***

Najpogostejši odgovor A: stresni tip

Sami od sebe nenehno zahtevate vrhunske rezultate, prav tako ste nenehno aktivni. Pogosto priskočite na pomoč drugim. Tudi svoj dopust radi zapolnite z različnimi nalogami in opravki.

Več brezdelja med počitnicami

V sebi ne najdete gumba, da bi pritisnili nanj in se preprosto preklopili na počitek. Prava sprostitev se lahko začne šele dan ali dva po začetku dopusta, zato svoje počitnice načrtujte tako, da v načrt vključite ta prehod. Za sam dopust pa velja, da skušajte zavestno kršiti običajne časovne vzorce, prepovejte si preverjanje ure ter zaživite v skladu z lastnim notranjim ritmom. Naj bo ta čas rezerviran za spontano druženje in povezovanje z družino. Obiščite denimo Goričko in ponotranjite mirnost tega lepega kraja. Raziščite ga, tamkajšnjo bogato kulinariko, spoznajte prijazne domačine in prikupne ravnice. Morda zraven vzamete odejo in košarico in si sredi naravne kulise privoščite sproščen popoldan, ko se vam ne bo prav nikamor mudilo? Vdihnite trenutek.

Očiščevalna kura za doma

Poiščite pravo ravnovesje med delom in počitkom, in sicer načrtujte eno uro na dan, ki jo posvetite samo tistemu, kar vas zares veseli. Gospodinjska opravila razdelite med vse člane gospodinjstva, zelo pa vam bo koristila sprostitev v obliki joge – vpišite se v tečaj.

Sprostitveni triki za konec tedna

Zatrite niz stresnih misli, kar boste najlažje dosegli tako, da svojo pozornost zavestno usmerite sami vase: zaprite oči, globoko dihajte ter si skušajte vidno predstavljati znak stop.

***

Najpogostejši odgovor B: utrujeni tip

Vsak dan greste čez mejo svojih zmogljivosti in se izčrpavate, tako pa se izpostavljate nevarnosti, da boste nekoč pregoreli.

Dopust naj bo zabaven

Manj je več! Ni vam treba obiskati vsake turistične znamenitosti, prav tako ni treba sodelovati pri vseh načrtovanih skupinskih dejavnostih. Zavestno se odpovejte nuji po doživetjih ter dopustite, da dopustniški dnevi tečejo sproščeno, brez načrta in v skladu z vašimi trenutnimi željami. Dremež, sprehod ... prepustite se lastnim željam in se odpovejte organiziranim ogledom. Morje ima čudežno moč obnove, zato se odpravite v to smer. Vi se boste sprostili, otroci pa bodo uživali v čofotanju in brezskrbnosti. Opazujte jih, marsikaj se lahko naučimo od njih.

Energetski načrt za doma

Najprej delo, nato zabava? Nikakor ne! Za vas veljajo naslednji trije nasveti:

1. Nedokončano delo naj kar mirno obleži v trenutku, ko se začne vaš odmor.

2. Popolnost ne obstaja.

3. Vsak dan si zapišite še posebej prijeten dogodek tega dne.

Obogatite svoj konec tedna

Razmišljajte pozitivno, saj se tako zniža raven stresa. Uporabite lahko majhen trik: ob koncu tedna lahko ves dan nenehno pritrjujete vsemu, kar vam pride naproti, čeprav bi vas običajno vznejevoljilo: naj vas ne spravi v slabo voljo niti zvonjenje telefona niti dolga vrsta pred blagajno.

 ***

Najpogostejši odgovor C: zdolgočasen tip

Stresa sploh ne poznate – a prav v tem je težava. Manjka vam namreč več dinamike, sprememb, izzivov in napetosti.

Na dopustu se odprite novostim

Poiščite zase na počitnicah dejavnosti, ki so izziv in v nasprotju s tem, kar običajno počnete. Le zakaj ne bi šli na počitnice z nahrbtnikom na ramah v neznano okolje, denimo v hribe? Gorenjska nam je z vsemi svojimi lepotami na dosegu roke, ljudje pripotujejo z vsega sveta, da obiščejo naš biser Kranjsko Goro in vse, kar ponuja. Namočite noge v hladno jezero Jasna, da v sebi prebudite svež val energije, nato pa se odpravite peš ali s kolesom raziskovat okolico. Tudi z otroki lahko odkrijete marsikaj navdušujočega. Ko boste že ravno na Gorenjskem ... ste kdaj že obiskali slap Peričnik?

Spet kdaj drugič proste dni preživite na tečaju tujega jezika v tuji državi. Gre za to, da se v času dopusta opogumite za nekaj čisto novega in neobičajnega, kar bo prebudilo v vas pustolovsko žilico.

Domače okolje kot kontrast službenemu

Dom je okolje, kjer si lahko privoščite tudi kaj čisto prismuknjenega. In ne le doma – tudi drugje lahko v prostem času počnemo nenavadne reči: vožnja z vlakcem smrti v zabaviščnem parku, tečaj salse ... Zavestno iščite izzive in doživetja, ki so za vas povsem netipični, kajti prav takšne dogodivščine zelo potrebujete.

Dejaven konec tedna

Vaš konec tedna naj bo čim bolj dejaven. Že v petek jo lahko takoj po službi mahnete v italijansko restavracijo, potem pa še v kino. Zaposlite svojo glavo: učite se jezikov, berite, preizkusite svojo spretnost v kakšni ustvarjalni dejavnosti ali pa se z otroki preizkusite v igri scrabbla. Naj vsak izbere dejavnost, ki ga veseli, in se z udejstvovanjem še bolj povežite kot družina.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast