Mnenja

Nevrotična gospodinja: Kje je truplo?

Sonja Grizila
22. 4. 2023, 05.00
Deli članek:

Tisti dan pred velikim petkom je koruzniška snaha zasitnarila, da je naslednji dan strogi post. In da se ne spodobi jesti mesa. Nimam nič proti, naj je, kar hoče, sem bevsknila.

Pexles, Jana
Kolumna nevrotične gospodinje

 In si mislila, da če je tako lepo krščansko vzgojena, zakaj potem s sinom še zmeraj tolčeta koruzo in nič ne kaže, da bi se kaj kmalu izvolila spraviti pred oltar. Ampak saj bodo v petek vendar vsi doma, so mi diskretno namignili. Vzeli so si dopust, da bomo še malo skupaj, preden izginejo na izlete. Aha, in za družinsko kosilo ste si izbrali ravno post, me je zanimalo. Tako je, saj ta mladi vendar ne morejo pustiti ta starih vse praznične dni samih, a ne, se je dobrikal koruzniški zet in privlekel iz prtljažnika vrečko muškatnih hobotnic. Z mladim krompirčkom in vinom v pečici so naravnost odlične, zraven pa skleda motovilca s fižolom in kuhanimi jajci, tudi porova juha ne bi škodila. Potici pa se bodo odpovedali, to se menda sme jesti šele v soboto. 

     Tole bo pa res pravi post, se je režala babica. Morda bi za povrh pripravila (torej jaz) še palačinke s kaviarjem, kislo smetano in mlado čebulo, v tej postni jedi ni čisto nič mesenega. A hočete vedeti, kaj je post, je zagrmela. Vsi smo pozorno prisluhnili, da ji ne bi bilo treba večkrat ponoviti, kar se običajno zgodi in je precej duhamorno. 

»Pri nas doma je mama na veliki petek kuhala šunko, ki smo jo potem nesli v soboto v cerkev žegnat, v tisto črno mastno brozgo, kjer se je kuhala, pa je zakuhala ribano kašo. Juha je bila slana kot hudič, vsi pri hiši razen očeta smo se odločili za popoln post, da je ne bi bilo treba jesti, a ni nič pomagalo – morali smo pogoltniti, kar smo dobili na krožnik. Kristus je trpel na križu, mi pa za mizo! A hobotnico s krompirčkom v pečici bi radi, svojat razvajena!«

       Ker sem imela v petek precej drugega dela, sem preklicane hobotnice skuhala v četrtek zvečer, ko so se vsi pobrali spat. Če bi namreč dala peči skupaj s krompirjem surove, bi bile trde kot podplat. Česar, se mi zdi, večina mojih in pridruženih družinskih članov ne ve. Zjutraj so namreč vsi po vrsti vihali nosove. Kaj pa tako smrdi? Je počila cev v veceju? Morda pa dedci spet niso pospravili svojih smrdljivih nogavic?

     Nesrečne hobotnice so usmradile prav vsak prostorček v hiši, pa čeprav sem prejšnji večer po kuhanju vse pošteno prezračila. In škropila z osvežilcem z vonjem po sivki. Nič ni pomagalo. Kaj pa če so pokvarjene, je zaskrbelo koruzniško snaho.  Niso, je pojasnila babica. Takšne pač so, smrdljive, ko jih kuhaš, in okusne, ko jih ješ. Zato jih pametni jedo v gostilnah in ne doma. Če bi jih prej namakala v slani vodi, najbrž ne bi tako zaudarjale, je pripomnila koruznica, češ da je to videla na nekem kuharskem tečaju na Youtubu. Super, sem se zadrla, za kakšnega hudiča pa jih potem sama ne pripravi?! Se je takoj pobrala na joging in se vrnila šele po tem, ko je bila miza pripravljena. Tole je bil pa zelo okusen post, jaz bi tako jedel vsak dan, se je oblizoval sin in vsi so divje prikimavali. Nihče ni niti omenjal kakšnega morebitnega smradu.

    Nakar pozvoni sestra, prinesla je šopek divjih špargljev, nič ne bo klepetala, nima časa, mora še pobarvati pirhe, je rekla zadihano. Nakar se je ustavila, globoko vdihnila, rekla nekaj takšnega kot fuj in prijazno vprašala: »A ste končno le pokončali tistega soseda, ki vam meče pivske konzerve na vrt? Kam ste pa skrili razpadajoče truplo?«   

Kolumna je bila objavljena v  reviji Jana, št. 16, 18. 04. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste