Mnenja

Janin uvodnik: Kaj imajo Finci z našim zdravstvenim sistemom?

Sonja Grizila
31. 1. 2023, 06.46
Posodobljeno: 31. 1. 2023, 06.53
Deli članek:

Nad Skandinavijo in okoliškimi državami smo nasploh navdušeni – imajo najboljše šolstvo, socialo, zdravstvo, zaposlitveno politiko, no, precej manj so nam všeč njihovi davki, na Švedskem ti, na primer, poberejo tudi 90 odstotkov dohodkov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pa se njihovi bogataši niti ne pritožujejo preveč, menda so celo ponosni, da toliko prispevajo v socialni sistem države. Ne bežijo v davčne oaze, ker imajo doma vrhunske storitve. No, ampak tudi ne vsi državljani, da ne bo pomote.

Večina ljudi na Finskem (od tam in iz Estonije uvažamo model zdravstvene reforme) s povprečnimi in podpovprečnimi dohodki ni prav nič navdušena nad tamkajšnjim zdravstvenim sistemom, zato ga od lanskega leta reformirajo, tega pa naši reformatorji očitno še niso opazili. Večina bolnišnic in zdravstvenih domov je sicer v javni lasti, iz lastnih žepov pa bolniki doplačujejo zdravila in oskrbo, odvisno od tega, kako bogato dodatno zavarovanje imajo. Premožni torej ne doplačujejo nič in pridejo takoj na vrsto v želeni ustanovi, revni pa se morajo postaviti v čakalno vrsto. Osebnih zdravnikov nimajo, manj petični bolniki gredo pač v svoj zdravstveni center, kjer največkrat naletijo na mlade zdravnike, začetnike. Ko ti opravijo svojo »obvezno prakso«, se dvigujejo po lestvici do dobro plačanih mest. Finski zdravniki so premožna kasta, ki uspešno prevali veliko odgovornosti na medicinske sestre, saj jih imajo največ v Evropi –143 na 10.000 prebivalcev. Pri nas 103. In še te bežijo, saj se zdravniki za svoje najbližje pomočnice ne zavzemajo (saj imajo vendar svoja združenja, slišimo izgovore).

Pred dnevi sem za znanko, ki se ji je zataknilo in je dobila od svoje zdravnice antidepresive, iskala psihiatra. Ne čez leto in pol, ampak zdaj. K eni od ponudnic lahko pride marca za 140 evrov (45-minutni pogovor). Ista zdravnica dela tudi v javni ambulanti, kjer sprejme na dan 15 bolnikov. Njena kolegica jih obravnava šest. In nihče ji očitno nič ne more. Obe sta enako plačani. Lahko bi sicer sumili, da je bolj produktivna kolegica površna, je pa tudi druga obrazložitev – da vzame v obravnavo več bolnikov in hitro ugotovi, kateri so potrebni več pozornosti. Prav o tem – o produktivnosti zdravnikov oziroma v kolikšni meri si sploh zaslužijo svojo plačo, veliko piše dr. Maks Tajnikar, ki na podiplomskem študiju predava zdravstveno ekonomiko. So ga vključili v kakšen strateški svet ali kaj podobnega? Seveda ne, ko pa dokazuje, da so večino zapletov in napak v sistemu povzročili zdravniki sami, vključno z ministri. Reformatorji so se najprej spravili na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki ga vsako leto preiskuje računsko sodišče in ne najde napak, tam, kamor denar z javne zavarovalnice gre in tudi ponikne v korupcijske posle, pa preiskav ni.

Severnjaki nimajo z našim zdravstvom nič kaj dosti, Finci, kot že rečeno, svoje znova prenavljajo, je pa zanimivo, zakaj nam ni za zgled Avstrija, ki ima enega najboljših sistemov v Evropi (in kjer dela na stotine slovenskih zdravnikov in sester). Res je, da vanj tudi veliko vlaga, in res je, da ima vse troje – javno zdravstvo, koncesionarje in zasebnike. Imajo sistem dvoživk, zdravnik torej dela del delovnega časa v javni mreži, del pa v svoji ali tuji zasebni ambulanti. Kjer lahko posveti bolniku dvakrat toliko časa, bolnik pride na vrsto pri specialistu v dveh do treh dneh (v javnem sistemu v dveh do štirih mesecih), plača iz svojega žepa, zavarovalnica pa mu povrne 80 odstotkov denarja, ki je za takšen pregled namenjen. Bogati torej pridejo prej do specialista, ki pa tudi revnejšim ni nedostopen. Je pa res, da je učinkovitost zdravstvenega osebja strogo opredeljena in kontrolirana, prav tako razmerja med javnim in zasebnih zdravstvom, javna naročila tudi, kar za naš zdravstveni sistem nikakor ne drži. Tu je treba zgrabiti bika za roge, izleti na Finsko so po mnenju mnogih zdravstvenih in ekonomskih strokovnjakov popolnoma odveč.

 Vabljeni k branju nove številke revije Jana.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste