Mnenja

Dovolite, da zbudim otroka v sebi

Sonja Grizila
21. 12. 2022, 06.15
Deli članek:

Zadnjič sem v neki prenatlačeni trgovini brskala po adventnem kiču, in čeprav imam po predalih že kar veliko bleščečega in svetlečega, se nisem mogla upreti, da ne bi kupila še nekaj trakcev, lučk, zvezdic. Potem sem vse popoldne s škarjami napadala cedro, srebrno jelko in bršljan ter sestavljala praznične aranžmaje, čeprav je bilo pri hiši veliko nujnejšega dela. Za koga to počneš, saj sploh ne vemo, kje bomo praznovali, če sploh bomo, so godrnjali bližnji. Za koga? Najprej zase!

revija Jana
Prebudite spečega otroka v sebi.

Kar veliko ljudi poznam, ki jim gredo prazniki na živce. Najraje bi jih prespali, se včasih sliši. Le čemu? Smo utrujeni od iskanja in zavijanja daril? Pisanja voščilnic? Namigovanja, kaj nam nikakor ne smejo podariti, kaj pa bi nas razveselilo? Bolni in zlovoljni od prazničnega prenažiranja, ko se spustimo z verige, pa čeprav je v zdravstvenem kartonu kar nekaj diagnoz? Prestrašeni, ker ni nikogar, ki bi mu od srca voščili? Dajte no, prazniki so lahko vse to ali pa povsem nekaj drugega. Ko sem nekoč neprevidno vprašala vnukinjo, kaj si želi za svoj praznik, je ustrelila. »Babi, jaz bi rada doživetja!« Le kje je takrat devetletni otrok staknil to zelo natančno opredelitev tistega, kar je sicer zelo poceni, a tako težko damo – čas, bližino, pogovore, načrtovanje, radost, skupne dejavnosti in spomine?

Ko sem bila še majhna, sva s sosedovo deklico, vrstnico, imeli skupnega Miklavža. Njena darila so bila bogata, okrašena z napihnjenimi baloni, moje je bilo samo eno, pa se nisem preveč žrla zaradi tega. Ne spomnim se, kaj sem dobila, sem pa takrat ugotovila, da je bil parkelj, ki je rožljal z verigo in našteval najine grehe, ogrnjen v kosmato pregrinjalo s sosedovega kavča. Da je vse skupaj samo igra. Da je darilo kupila mama, čeprav nam je šlo pogosto za nohte. Znala mi je razložiti, da bodo tisti baloni prej ali slej počili, nekatere stvari pa ostanejo za večno. Najbrž je bilo to najlepše darilo, ki sem ga dobila za popotnico v življenje.

Želje in razočaranja, ki sledijo, ker se želje ne uresničijo, kot smo sanjali, so sestavni del življenja. Dragoceno je, če se tega naučimo že v najnežnejših letih. Nič hudega, če tečejo solze, ker pod smrečico ni pričakovanega darila, je pa hudo, če ni nikogar, ki bi obrisal solze, objel otroka in pojasnil, da je to pač tisto, kar decembrski možje zmorejo. In če se je nabralo kar preveč daril, morda celo enakih, mar ne bi obdarovancu namignili, naj kaj od tistega podari prijateljem, ki nimajo tako radodarnih pravljičnih bitij? Tako nekako – veš, pod mojo smrečico se je znašlo tudi nekaj zate …

Smrečica, da. Majhna, na vrhu kuhinjske kredence. Pri eni stari mami so na vejicah viseli kamenčki, zaviti v svilen papir, pri drugi drobcena jabolka, na obeh pa so gorele sveče in neredko povzročile požar. Nobena božična drevesca se mi niso pozneje v odraslosti zdela tako čarobna, pa čeprav so včasih segala od tal do stropa. Dovolite, da zmeraj znova tam proti koncu leta zbujam spečega otroka v sebi.

Pa srečno!

Vabljeni k branju nove številke revije Jana.

revija Jana
Naslovnica revije Jana

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste