Mnenja

Kolumna nevrotične gospodinje: Silvestrski meni za skopuhe

Sonja Grizila
14. 12. 2022, 06.30
Posodobljeno: 14. 12. 2022, 07.29
Deli članek:

»A bi mi letos spet skupaj silvestrovali,« me je poklicala prijateljica, ki slavi po skoposti, drugače pa je povsem v redu punca. Če so skopuhi sploh lahko v redu. Pogledala sem po dnevni sobi – cenjeni soprog je skomignil z rameni, babica je rekla, da gre s svojim dragim v Prago, hči in sin pa itak že dolgo ne silvestrujeta z nami ...

Revija Zarja
Nevrotična gospodinja

»Saj skoraj ni kaj spraševati,« je rekla prijateljica in pribila, da sta se najina soproga tako ali tako že vse zmenila. Recimo kaj? No, da bosta šla po vino nekam na Primorsko. Aha, to je že dobra novica, pili bomo eno samo pijačo in ne dvajsetih. Kaj pa hrana? »Prinesli jo boste s seboj tako kot lani. Zares ne nameravam tri dni stati za štedilnikom,« je rekla.

»V redu,« sem se trudila, da moj glas ne bi zvenel preveč nasajeno. Ne smem se spomniti lanskega silvestrovanja, ko je rekla, naj vsak prinese, kar hoče, vsekakor pa naj bo tistega za dvajset ljudi. Potem smo se srečevali pred vrati z ogromnimi lonci v rokah, tako da si še rok v pozdrav nismo mogli dati. In jaz sem imela večerno obleko popolnoma popacano z omako od sarme, ki je bila najin prispevek in sem jo cmarila zato, ker si je prijateljica tako zaželela. Nekoliko preveč sem nagnila lonec. Cenjeni soprog je imel v rokah pletenko in mi ni mogel pomagati.

Prekleta omaka, ki se je za povrh še tepla z barvo moje toalete, se je grdo zasušila, saj se nisem mogla preriniti do kopalnice. Tam so namreč v vrsti stale druge dame, ki so skušale  spraviti s svojih oblek še nekoliko bolj neprijetne jedi – recimo ričet, ves masten od prekajene klobase, in segedinski golaž. Porkaduš, tole bo pa kot tovarniška menza, sem rekla. Samo to še manjka, da je katera skuhala vampe. Pa kaj potem, je siknila gospa, ki se je ravno prebila do umivalnika. »Seveda sem jih skuhala, če pa si je gostiteljica tako zaželela, čeprav sem nameravala narediti koktajl s škampi in mangom,« je rekla nataknjeno. Se pravi, da je mrha vendarle vsaki naročila, kaj naj prinese …

Vas zanima, zakaj je bila svečana pojedina sila nenavadna? Celotna kolumna naše simpatične nevrotične gospodinje vas čaka v reviji Jana, št. 50, 13. 12. 2022.

revija Jana
Naslovnica

Zanimivosti

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču

Bryan Jonhson
Nesmrtnost: nova resničnost

Nima 27, ampak 47 let: Prvi človek, ki je uspešno pomladil svoje telo