Mnenja

Zgrabite jih, ko so še čisto mladi

Jelka Sežun
1. 11. 2021, 23.00
Deli članek:

shutterstock
...

Noben zakon ni tako dober, da ne bi mogel biti še boljši, še bolj po meri tistih, ki vladajo – pa so poslanci SDS, SMC, NSi in manjšinska poslanca šli in vložili novelo Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI). Kaj manjka staremu zakonu, kaj je potrebno popravka, kaj jih tako boli? Tole: politika ima premalo vpliva v šolah in bogpomagaj, celo v vrtcih. Pomembno je imeti svoje ljudi tudi v vrtcih, očitno.

Pomanjkljivost bi v tokratnem zakonu tedna v koaliciji rešili s povečanjem števila predstavnikov ustanovitelja (lokalna skupnost pri vrtcih in osnovnih šolah, država pri srednjih) v svetih vrtcev in šol. Ker pa se število članov svetov tudi po novem ne bo spremenilo, pomeni vsak predstavnik ustanovitelja več enega predstavnika preostalih – zaposlenih, staršev, dijakov – manj. In bodo tako številnejši predstavniki ustanovitelja imeli več moči – pri nastavljanju ravnatelja, za to namreč gre – vsi drugi pa manj.

Po sedanjem zakonu ima ustanovitelj v svetu tri od enajstih članov, po novem jih hoče pet, zaposleni pa bi namesto petih članov v svetu imeli le še tri. V srednjih šolah bi imeli tudi dijaki in starši manj predstavnikov. In bi bilo tako predstavnikom ustanovitelja, torej županom ali vladi, laže nastaviti ravnatelje po svoji meri, barvi in okusu.

Ne, ne in še enkrat, ne, kakšna politizacija neki, je rekla poslanka Mojca Škrinjar, ta neizčrpni vir zabavnih domislic o jogurtih in takem, ki tudi tokrat ni razočarala: da bi s tem preprečili epizode, kot je bila tista z ravnateljem iz Prebolda, ki je nasprotoval epidemiološkim ukrepom, pa ga svet šole kljub pozivom ni hotel odstaviti, je rekla. Hočem reči, KAKO BODO PA VEDELI, da NJIHOVv ravnatelj ne bo klatil neumnosti? Ker je prave barve in zatorej imun, domnevam?

Strokovnjaki, ljudje, ki se poklicno ukvarjajo z vzgojo in izobraževanjem, se strinjajo, da je predlog nestrokoven. Pa da so v njem stvari, ki tja ne spadajo. Tole je še posebno dišeča cvetka – hecno, po nesreči se mi je zapisalo smetka – da je pet predstavnikov zaposlenih menda preveč tudi zato, ker je potem ubogi ravnatelj prisiljen biti všečen zaposlenim, kar pa ni dobro. Ja, ker če ga sovražijo, prezirajo in se ga bojijo, sta potem vrtec/šola toliko boljša? Ker nam prav to, NATANKO TO manjka v tej deželi, še več osovraženih voditeljev?

Profesor pedagogike na Filozofski fakulteti Damijan Štefanc je prijazno spomnil, da je ista stranka, pri novem predlogu prvopodpisana SDS, že leta 2006, takrat pod šolskim ministrom Zverom, naskakovala isti člen istega zakona – z istim namenom, podreditvijo imenovanja ravnateljev političnim interesom. Samo argumenti so tokrat drugačni, pravi profesor – nekateri so celo popolnoma nasprotni tedanjim.

Kaj nas torej čaka, če bodo o izobraževanju in vzgoji naših otrok odločale mojceškrinjar – nekoč je bila ravnateljica, ste vedeli? – in angelcelikovič? Lažja vpeljava verouka v šole? Pa kakšne orožne vaje morda – zdaj, ko bomo nakupili toliko novega orožja, nam manjkajo samo še soldati. Vsekakor pa je treba začeti zgodaj. Zelo zgodaj. Čim prej – in se sprašujem, ali nam bodo zdaj politično nastavljali še vodje porodnišnic?

Zarja Jana št. 44, 2.11.2021

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov