Mnenja

Zdaj krvavimo ceneje

Jelka Sežun
11. 5. 2021, 23.00
Deli članek:

Dve besedi: kon-čno! Biti Slovenka je pravkar postalo čisto majčkeno ceneje. Ravno ko smo že mislili, da se ne bo nikoli zgodilo, se je: DDV za ženske higienske izdelke, se pravi za tampone, menstrualne vložke in skodelice, z vrtoglavih 22 odstotkov, pri katerih je vztrajal vse doslej, padel – pravzaprav je bil porinjen – na nižjo stopnjo, na še vedno previsokih, a znosnejših devet odstotkov in pol. Tretji maj, to je bil prejšnji ponedeljek, ko je sprememba začela veljati, bi moral postati državni praznik.

shutterstock
Na zdravje nižjemu DDV za ženske higienske izdelke

Pravzaprav bi novico skoraj zgrešili, čisto potihem bi šla mimo nas, pa nas je presenetilo sporočilo velike trgovske verige, ki je naznanjala, da bodo seveda tudi oni znižali cene vseh ženskih higienskih izdelkov, zdaj, ko je DDV nižji. Kar lepo potolče kronski argument prve vlade, ki je zavrnila znižanje DDV, Cerarjeve. Ko je Levica pred petimi leti prvič predlagala znižanje DDV na nižjo stopnjo devet in pol, so namreč odmahnili, ah, brez zveze, nima smisla, saj bodo cene pri trgovcih ostale enake. Pri čemer so Cerarjevi prezrli dve pomembni dejstvi, da namreč trgovci niso butlji in potrošniki pretežno tudi ne. Pri trgovcu, ki kljub znižanemu davku ne bi znižal cen, ljudje teh stvari preprosto ne bi več kupovali. In trgovci to dobro vedo.

Letos, nedolgo nazaj, je Levica poskusila znova, tokrat drzneje: predlagala je petodstotni davek na ženske sanitarne izdelke. Vlada, tokrat neka druga, je rekla enako kot ona prej, ne, ne dovolimo.

Potem pa tisti trgovčev dopis, znižanje! In se je sličica nato sestavila, znižanje DDV, sicer manjše, je tokrat predlagala SD. Kaj je bilo čarobna paličica, druga stranka ali druga številka, ni znano. In niti ni pomembno. Glavno je, da zdaj ceneje krvavimo. Ker je »menstrualna revščina« – kar pomeni, da si nekatere ženske, ni jih malo, ne morejo privoščiti higienskih izdelkov ali pa si jih le s težavo – velik problem tudi pri nas. In bo z nižjim davkom in nižjimi cenami zdaj problem čisto majčkeno manjši. To je eno tako majceno, krvavo prisluženo olajšanje. Končno, prva stvar, ki jo je ta vlada skoraj prav naredila. Kajti nismo še na cilju.

Cilj, eden od ciljev, je ničelna stopnja davka za ženske higienske izdelke, ki jo že imajo na Irskem. In drugi cilj, če bo ta prej izpolnjen, pa tudi ne bo nič narobe, so brezplačni tamponi in vložki v vseh javnih zgradbah – šolah, univerzah, knjižnicah ... povsod. Lani so tak zakon prvi na svetu sprejeli Škoti, malo za njimi še Novozelandci. Mi bi lahko bili naslednji. Ne ravno svetilnik, ampak še vedno na čelu vala.

No, kdo bo prvi vložil predlog?

Zarja Jana št. 19, 11.5.2021

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan