Mnenja

Ta ljubka kosmata bitja

Sonja Grizila
22. 3. 2021, 22.01
Posodobljeno: 22. 3. 2021, 22.03
Deli članek:

Zarja Jana
Uvodnik

Najbrž bi težko našli človeka, ki ga ni v dno duše pretresla smrt deklice, ki jo je ogrizel pes. Nesmiselno je modrovati, kdo vse bi lahko bil v tej zadevi kriv, lahko samo globoko sočustvujemo in obžalujemo. Pes je bil privezan, na dvoriščnih vratih je bilo opozorilo, da je hud, deklica, ki je prišla s sosednjega dvorišča, je bila dovolj velika, da ni bilo treba nadzorovati vsakega njenega koraka. Kosmatinca je hotela pobožati, najbrž je mislila, da bi se tudi on rad pocrkljal, v bistvu pa je nadlegovala psa čuvaja, ki je branil svoj teritorij. In se je zgodila tragedija ter sesula življenja ljudi na obeh straneh ograje.

Na spletu najdete na tisoče amaterskih posnetkov, ki nas spravljajo v solze in smeh, v glavni vlogi pa so večinoma otroci, psi in mačke. Igrajo se skupaj, jedo, spijo, se objemajo, ljubkujejo in iščejo drug pri drugem zatočišče, kadar so žalostni. Fotografije otrok z živalmi zmeraj pritegnejo, filmi, v katerih nastopajo otroci in njihovi kosmati ljubljenci, praviloma doživijo uspeh. Prepričani smo, da živali za otroke niso nevarne, četudi jih cukajo za rep in jim grizejo ušesa. Tudi sama sem mislila, da psi otrokom nič ne naredijo, enega sem opazovala v nekem otroškem zdravilišču, ko je renčal na odrasle, otroci pa so lahko z njim počeli, kar so hoteli. Potem mi je neki biolog, ki je tudi lovec, dopovedal, da so psi, pa četudi jih je le za dobro ped, še zmeraj zveri in da lahko splet okoliščin tudi najmirnejše med njimi pripravi do tega, da so napadalni. Treba je biti previden in pozoren – in pika. Pa se kljub temu lahko zgodi nesreča, na katero ne moreš vplivati. Ena najbolj nenavadnih nezgod se je pripetila pred leti, ko je sicer prisrčen in miren domač pes ugriznil otroka, psa so dali uspavat in pri obdukciji ugotovili, da je imel v ušesu oso, kar ga je popolnoma spravilo s tira.

Tragedija, ki se je zgodila, bo morda marsikaterega skrbnika živali pripravila do tega, da bo premislil, ali s kosmatim družinskim članom sploh zna ravnati. V zadnjem letu se je skokovito povečal promet s pasjimi in mačjimi mladički, tudi zavetišča so precej prazna, saj smo si hoteli lajšati karanteno z živalcami, ki znajo biti skrajno ljubke in zveste. Za povrh so hišni ljubljenci odlični terapevti, ki nas umirijo in razveselijo, kadar smo nervozni in žalostni, nekateri celo zaznajo bolezni, ki nas najedajo, ali fizične nevarnosti, ki nam pretijo. Ampak – v prijetnem sožitju z živalmi smo lahko le, če o njih kaj vemo, če se poučimo, kako z njimi ravnati, in če jim priznamo, da imajo svojo voljo in svoj življenjski slog. Sicer lahko postanejo ta ljubka kosmata bitja zelo nevarna.  

Zarja Jana, št. 1222.3. 2021

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan