Mnenja

Intuicija v nenavadni družini

Dragica Kraljič
2. 11. 2020, 22.00
Deli članek:

Zarja Jana
“... in skoraj trideset let sem mama Janeka, zdaj že fanta, ki ga je obdaril Downov sindrom. Z vsem, kar spada zraven. To ni šala, odvisno je pa od tega, s čim gledate – ali z očmi ali s srcem.

 
Vem, da se ni lepo hvaliti, pa vendar moram povedati, da imam jaz zelo bogatega sina. Oh, ne, nima milijonov, če ste pomislili na to. Le kaj bi z njimi? Pri svojih tridesetih letih nima želje po stanovanju in motorju, kvečjemu po kakšnem šoferskem sendviču z bencinske črpalke.

Njegovo bogastvo je v tem, da ima na 21. kromosomu trisomijo. Kar pomeni, da ima en kromosom več, kot jaz in vi. Zdaj, kdo bi vedel, kaj vse tam gor visi? Morda tole, da zdajle gleda mašo po televiziji, ker ga monoton govor pomirja, četudi ne razume, kaj govorijo. Ali pa njegovo neskončno preizkušanje mej, ko je bil še majhen.

Ja, jaz sem tista mama, ki je mirno čakala na ulici na Starem trgu, ko se je moj petletnik valjal po kockah in kričal. Ko ste šli mimo in zamrmrali v stilu: ubogi otrok, se nisem niti ozrla. Ali pa, ko se je hotel s triciklom zapeljati po bregu v Ljubljanico. Jaz sem tricikel vlekla nazaj, ena gospa pa me je nadirala, češ, kaj delate z ubogim otrokom? Saj ni treba napisati, da je mulc tako kričal, da je bil čisto zaripel? Kar hočem povedati, je to, da ima izostren čut za dramske situacije. Ali tudi ta živi na tistem dodatnem kromosomu, ne vem.

Svoje drame je izvajal tam, kjer je bilo največ ljudi, kjer je bilo najbolj nevarno, kjer sem se v sebi najbolj bala, da bo spet brisal prah. Čutil je mojo šibkost.

Ne morem si vsega razlagati drugače kot tako, da ima zelo dobro intuicijo. Ki mu je niti jaz niti sistem s svojo vzgojo nismo mogli zatreti. Še več, tako kot mnogo odraslih sem jo izgubila tudi jaz, vendar jo zdaj na novo odkrivam.

Torej, kot otrok je vedel, kdaj mora zaigrati na kakšno struno, da bo dobil vso pozornost. Ob tem morate vedeti tudi to, da je na dodatnem kromosomu odločeno, da bo intelektualno ostal na stopnji štiriletnika, o čemer pa jaz ne premišljujem na tak način. Zdaj svojo intuicijo kaže na način, da mi gredo kocine pokonci. Pozorna sem postala, ko sva še gledala kakšno smučarsko tekmo. Moj Janek gleda in mirno reče: ta bo padu. In čez nekaj trenutkov se to res zgodi. Običajno. Velikokrat. Včasih se mi zdi, da mi bere misli, ko vpraša: si žalostna zaradi …? Malo preden zazvoni telefon, reče: Stanči kliče.

Več v reviji Zarja Jana št. 443.11.2020

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan