Mnenja

Kdo jih bo naučil delati?

Sonja Grizila
31. 8. 2020, 23.51
Posodobljeno: 7. 9. 2020, 10.56
Deli članek:

Zarja Jana
Uvodnik

»Poleg drugih prednosti delo skrajšuje čas in podaljšuje življenje.«

Denis Diderot, francoski filozof in pisatelj

Ko sem pred dnevi spraševala skupinico mlajših najstnikov, ali si želijo v šolo ali bi se raje izobraževali od doma, kot zadnje mesece pred počitnicami, so rekli vsi v en glas: »V šolo!« Seveda sem si zaželela obrazložitve te nenavadne gorečnosti (tudi dobri učenci po navadi vihajo nos, če jih povprašuješ po ljubezni do šole), pričakovala sem, da pogrešajo predvsem sošolce. Pa ni bilo to, z njimi se lahko dobivajo, če že hočejo. Pogrešajo predvsem učitelje, nekatere še posebej, miselni in fizični stik, urejeno okolje za pouk, jasne zahteve, pomoč, iskrice, ki se krešejo med učenci in učitelji … »Znanje, ki smo ga pridobili na daljavo, ni veliko vredno,« je potarnal trinajstletni odličnjak in mi skoraj na filozofski ravni svojo trditev lepo razložil. Kar sapo mi je vzelo.

Sorodnica, ki se ukvarja z otroki, zasvojenimi z računalniškimi igrami, ni preveč optimistična. Med korono se je vse samo še poslabšalo, pravi. Saj ne moreš verjeti, da že osem-, devetletniki komaj kaj spijo, ne hodijo ven, ne družijo se z nikomer, tudi obroki za družinsko mizo so jim le nepotrebna motnja. In ker se je izgovor, da delajo za šolo, med karanteno zdel verjeten, starši pa otrok med »delom« niso hoteli motiti, je z zasvojenostjo samo še hujše. Nihče ne ve, kdaj in kako se bodo zadeve s korono razpletle in končale, zato bi bilo dobro premisliti, kaj bomo vmes počeli, da bo smiselno in da nam bo v veselje. Kaj?

Pomočnica ravnateljice ene od podeželskih primorskih šol mi je z veliko grenkobe razložila, da otroci ne znajo več delati. Čeprav imajo starši doma kmetije in vrtove, svojih potomcev ne naučijo osnovnih opravil. Ne sodelujejo pri setvi in žetvi, petnajstletnik še ni sedel na traktorju, če pošlješ najstnike na vrt, naj ti prinesejo peteršilj in solato, ne bodo vedeli, kje in kaj iskati. Zato pa se množično prevažajo s kolesi, to je trenutno šport, ki krepi telo in duha, bicikel in čelada pa glavna rekvizita, ki ju poleg računalnika otroci morajo imeti. Leta nazaj so si otroci v zadnjem letniku osnovne šole zaslužili denar za valeto z nabiranjem grozdja, zdaj vse prispevajo starši. Zamaškov, ki so jih množično zbirali, nihče noče. Zbiranje papirja tudi ni več v modi. A kaj razmišljate o tem, starši in šolski sistem? Da je pomemben del življenja tudi fizično delo, če ne verjamete, preberite pogovore z uspešnimi ljudmi. Vsi brez izjeme poudarjajo, kako so hvaležni staršem, ker so jih naučili – delati!

Če že ne verjamemo izkušnjam uspešnežev, je pri roki še znanost, ki opozarja, da je za psihofizični razvoj ter telesno in duševno stabilnost nujno potrebna povezava med rokami in možgani – da torej delamo fizično in pri tem naprezamo svoj miselni aparat, kako bomo to čim bolje naredili. Rezultati fizičnega dela so večinoma takojšnji – prekopan vrt s posajeno zelenjavo, skuhano kosilo, pobarvana ograja, popravljeno kolo, spletena kapa, sešita obleka – vse to nas takoj navda z zadovoljstvom in nam poboža dušo. Šolske in druge ambicije so nekje v megleni prihodnosti, rezultati dela pa so tu, zdaj. In ne pozabimo, da se različna znanja in konjički velikokrat prelevijo v rezervni poklic. V Zarji Jani lahko preberete številne zgodbe izobraženih ljudi, ki redijo ovce, vkuhavajo marmelado, pripravljajo kis, lončarijo, mizarijo in si kljub akademskim nazivom služijo kruh z zelo običajnimi dejavnostmi.

Če se mi v življenju kje zatakne, bom kuhala vampe v kiosku na železniški postaji. Morda pa bodo komu všeč.

Več v reviji Zarja Jana, št. 35 , 1.9.2020 

Estrada

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!