Mnenja

Šopek kopriv na oltar pravice

Sonja Grizila
17. 8. 2020, 23.00
Posodobljeno: 17. 8. 2020, 23.07
Deli članek:

Zarja Jana
Uvodnik

Od kod mi zdaj te koprive? Bila sem še zelo mlada, ko sem rinila s fičkom nekam na Gorenjsko, od koder nam je pisala priletna gospa, češ da jo vsi ogrožajo. Ni sicer napisala, kaj se dogaja, a je bilo pismo tako polno gorja, da ga nismo mogli ignorirati. Jana je bila velikokrat v vlogi socialnega skrbstva, tako dolgo smo namreč sitnarili od »organa do organa«, da so se včasih zadeve uredile, še preden je članek v reviji sploh izšel. Ljudje pač od nekdaj vedo, da imajo mediji veliko moč in da je prav hudo zlorabljati ne morejo, ker imajo vsi, tudi nasprotna stran, možnost povedati svoje. Zato je demokratična iznajdba, ki se imenuje varstvo osebnih podatkov, ljudem sicer zagotovila potrebno intimnost, hkrati pa je omogočila, da se male in velike grdobije pometejo pod preprogo. Da ne bi koga prizadeli, čeprav bi si morda to zaslužil.

Ko sem pripotovala v tisto gorenjsko vasico, me je pričakala jeznorita priletnica, ki me je pri priči odvlekla na vrt. »A vidite, kaj mi sosedje počnejo,« je kričala. Vsa vas se je zbrala ob ograji in strmela vame, sodnico. Vsem je povedala, da prihaja nekdo, ki bo končno napravil red. In kaj je narobe, sem končno izdavila. Pokazala mi je šopek kopriv na robu vrta, a vidite, nalašč nočejo pokositi trave na svoji parceli, da potem plevel vdira na njeno stran ograje. Tudi njihova gnojnica je nekje tu, no, zdajle je sicer ni, potuhnila se je, niso je spustili na moj vrt, so vedeli, da pridete, je bevskala. Povejte, kaj bi pa vi naredili, me je strogo vprašala. A veste, izpulila bi tisti šopek kopriv in povabila sosede na kavo, sem butnila in se odpravila proti svojemu fičku. Za menoj so se zapodili njeni otroci in sosedje, vpili drug čez drugega in mi skoraj odtrgali vrata na mojem dragocenem avtu. Iz kričanja sem izluščila, da so se že pritoževali na krajevno skupnost in na sodišče, pa jih nihče ne jemlje resno. Komaj sem se rešila od tam. Hči jeznorite gospe mi je potem po telefonu povedala, da ima mama podobne težave že dve leti in da ne vedo, kaj naj naredijo, skregala jih bo z vso vasjo. Seveda sem ji svetovala zdravnika in ji prisegla, da o zadevi ne bom pisala, obljubo prelamljam šele zdaj, ko bi imela gospa vsaj 120 let.

Danes, ko že skoraj vsi vse vemo o nekaj vrstah demence, starostne depresije, paranoje in drugih nevšečnostih, ki lahko zadenejo dolgožive, omenjenega cirkusa morda ne bi bilo. So pa drugi, tudi komaj razumljivi. Ravno te dni je Štajerska varda z razvpitim vojvodo Andrejem Šiškom na čelu vložila ovadbo proti ormoškim svetnikom, ker jim občina odreka gostoljubje. 

Več v reviji Zarja Jana št. 33, 18. 8. 2020 

Estrada

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!