Mnenja

Enkrat, ko bom stara

Sonja Grizila
20. 4. 2020, 23.00
Deli članek:

Zarja Jana
Uvodnik

Te dni je k meni na vrt priracala zelo ljuba soseda, pri 95 letih najbrž že lahko rečem, da je starejša. Priracala pa zato, ker si je lani zlomila kolk, noge jo bolj slabo nesejo, pomaga si z berglami. En tak nasmejan sonček, ki veliko bere, tudi našo revijo, in ima prelep rožni vrt, vsi ga hodimo občudovat. »Zakaj se nič ne oglasite? Sem pač jaz prišla k vam,« je rekla med smehom.

Začela sem se opravičevati, da v teh norih časih več ne vem, kam smem in kam ne, kje sem dobrodošla in kdo se me bo bal, še posebej ker sem sicer iz okužene prestolnice. Tudi sama kar odskočim, če se mi kdo preveč približa. Ja, res je, lahko bi se ustavila pred njeno hiše, ko se peljem v trgovino, in ji vsaj pomahala. In vprašala, ali kaj potrebuje. Ampak že dolgo vem, da ima preskrbo urejeno.

Soseda je sedla daleč od mene, obraz si je pokrivala s kar preveč toplim šalom, sonce je namreč divje sijalo. »Saj bi si nadela masko, ampak so premajhne,« je rekla. Vem. Vsak v naši občini je dobil od Civilne zaščite po pet mask, kako lepa gesta, smo si rekli, potem pa ugotovili, da jih lahko nosijo samo otroci, ki tako ali tako ne smejo v trgovino, ali pa zelo suhi ljudje. Kakršnih je bolj malo. Hecev z maskami ni in ni konec, na državni in na lokalni ravni, sva komentirali. V trgovini se narežiš do solz, ko vidiš, kaj vse si ljudje natikajo čez nos in usta. Zadnjič je nekemu starejšemu možakarju papirnata brisača, z gumicami pritrjena na ušesa, sredi trgovine razpadla. Preklel je vse, od neba pa do pekla. Vsi smo ga gledali, kot da je poosebljena kuga. No, pa le lahko napravim nekaj dobrega, sem se nasmehnila in šla v predal iskat masko, kar precej sem jih sešila po modelu, ki je bil objavljen v Zarji Jani, in večino podarila. Takoj si jo je nadela. To je ta pravo, je rekla. In jo snela. Saj sva bili dovolj daleč druga od druge.

Ko jo že dolga leta opazujem vso nasmejano, z veliko zalogo vprašanj in modrih komentarjev, me minejo vsi predsodki o starosti. Ko je nazadnje padla in končala v bolnišnici, je bil zdravnik odločen, da sama ne more več živeti. Sin in hči sta na drugem koncu Slovenije, kaj bo sama v svoji hiši sredi vrta? Pa je hitro pokazala svojo močno voljo – ne gre v dom in pika. 

Več v reviji Zarja Jana št. 16, 21. 4. 2020

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno