Mnenja

Ves svet je en sam NNNP

Sonja Grizila
16. 3. 2020, 22.00
Deli članek:

Zarja Jana
Izkazalo se je, da je v takšnih (in še marsikaterih drugih) primerih državno zdravstvo edino učinkovito.

Maja se bomo najbrž cvrli pri trideset in več stopinjah, vsaj zadnja leta je bilo tako, in takrat bo izginila večina virusov, vključno s tem, ki nam je obrnil življenje na glavo. Gospodarstvo bo, kot kaže, shirano, statistike in primerjave pa bodo pokazale, sodeč po tistem, kar vemo zdaj, da se koronavirus ni izkazal za tako morilskega, kot so bili strogi ukrepi za njegovo zajezitev. Predvidevanja kažejo, da bo veliko več ljudi umrlo zaradi običajne gripe in viroz, da o drugih boleznih, ki si jih nakopljemo z nezdravim življenjem, niti ne omenjamo. Zakaj torej takšna panika? Odgovor se je pokazal sorazmerno hitro – ker noben zdravstveni sistem ni sposoben zagotoviti ustrezne obravnave za številne bolnike, pri katerih se koronavirus prebije globoko v pljuča. Edina pot je, da te »številne« zmanjšamo na minimum, to pa je možno le tako, da prebivalstvu omejiš fizične stike in ga prepričaš, da upošteva vse, kar lahko obvaruje pred okužbo.

Ta hip je vsa severna polobla, kjer se končuje zima, v nekakšni vsesplošni akciji nič nas ne sme presenetiti, čeprav smo bili očitno vsi bolj ali manj presenečeni. Ko smo zaprli mejo z Italijo, smo si prislužili grajo Macrona in Merklove, češ da pretiravamo. Seveda ne eden ne drugi nista videla slovenskih mest na zahodni meji – medtem ko so bili Italijani v karanteni in brez razloga niso smeli hoditi po svojih krajih, so mirno drli čez mejo k nam po bencin, v trgovine, restavracije in igralnice. Od prejšnjega četrtka, ko je bilo dokončno jasno, da se zapirajo vrtci, šole, številne ustanove, odpovedujejo prireditve, da delajo tisti, ki lahko, od doma in da tudi trgovine ne bodo imele kar naprej odprtih vrat, se je za večino prebivalstva zastavilo pomembno vprašanje – kaj so to običajne zaloge za teden, dva, tri? Je pametno zabiti zamrzovalnik s svežim kruhom, za drugo pač potem ni prostora, ker se nikakor ne bomo ubadali s peko kruha, čeprav bomo doma in tudi kakšno kuharsko knjigo imamo najbrž pri roki? S primorskega hriba sem se spustila v dolino po običajno »špezo« za čez vikend in ugotovila, da ni čebule, ni krompirja, nikjer nimajo prav nobenega razkužila – ker jih imajo eni doma polne police. Se bomo torej razkuževali s šnopsom in eteričnimi olji? Zakaj pa ne, le vedeti moramo, da je to mogoče.

Medtem ko eni dvigujejo cene zaščitnih sredstev in medicinskih pripomočkov, drugi odpirajo svoje bogate denarnice in aparature velike vrednosti bolnišnicam podarjajo. Svet se je raznežil, ko je dobila Italija, ki je trenutno najbolj ogrožena, polno letalo medicinskih pripomočkov pa tudi kitajskih zdravnikov, ki o virusu vedo največ. Svetovni NNNP ni pokazal le, kako ranljivi smo, ampak da znamo biti tudi solidarni. Na vseh ravneh. Utrujeni zdravniki na infekcijski klini so bili gotovo veseli malice in kave, donacije Mercatorja. Ne zato, ker so bili hudo lačni, ampak ker nekdo misli nanje in ceni njihovo delo.

Izkazalo se je, da je v takšnih (in še marsikaterih drugih) primerih državno zdravstvo edino učinkovito, to so pokazale izkušnje z vsega sveta. Kar je lekcija za novo vlado, ki je naklonjena privatizaciji zdravstva. Mimogrede – zdi se, da bomo zelo pogrešali ministra Šebedra, ki vzbuja zaupanje. 

Koronavirus je prva takšna množična vaja, pri kateri so v karanteni cele države, tega doslej nismo doživeli. Bo pa poučna za primer, če bo zakrožil po svetu (še) hujši mikrob.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno