Mnenja

Poročni seznam

Sonja Grizila
19. 12. 2019, 22.54
Posodobljeno: 19. 12. 2019, 22.57
Deli članek:

Revija Zarja
Nevrotična gospodinja

»A bi letos nekoliko prej poskrbela za novoletna darila in ne šele zadnje popoldne, preden bodo zaprli trgovine,« je rohnel cenjeni soprog in odvijal neko reč, ki sva jo dobila od sorodnikov, ki živijo daleč in ne morejo trkati na vrata, ko je pravi čas za obdarovanje. To so torej naredili vnaprej, v nasprotju z nami, ki praviloma obdarujemo za nazaj. Kaj bomo torej storili? Jim poslali darilo po pošti ali pa se v najhujšem snežnem metežu odpravili k njim na obisk, sem nergala, sita preklemanskih daril. Ker moram za vse poskrbeti sama, cenjeni soprog prispeva le kakšne globokoumne nasvete, kaj bi si njegovi sorodniki morda želeli.

Od sorodnikov sva dobila steklenico vina in bombonjero, ki je bila očitno namenjena predvsem meni. Takoj sem pomislila, komu jo naj (sredi diete, ki bi mi pomagala stlačiti se v lansko svečano obleko) podarim, a je bila že zvečer oropana do zadnjega bombona. Najprej se je babica razkurila, ker seniorskega kluba niso okrasili po njenih zahtevah – in je potrebovala nekaj sladkega, potem pa je prišel še poštar in nam prinesel vabilo na poroko. Kar pomeni, da sem škatlo dokončno spraznila jaz.

Še en napad na družinski proračun, sem vzdihnila. Nečakinja se namreč moži in to je priložnost, da se spet enkrat po dolgem času vidimo, je pisalo. Drek, je rekla babica. »Nikoli ne bom prišparala za pot v Avstralijo, ko pa se v tej neznosni ogromni družini kar naprej nekaj dogaja. Če ne zapravljam za pogrebne vence, se pa ženijo in možijo, otrok pa od nikoder. Nobenih poročnih daril ne dobijo več od mene, kupujem še samo ropotuljice in odejice za voziček!«

Kljub nerganju je zlata babica šla na pohod, da poizve, kako je kaj z darili. Včasih so celo izrecno prepovedana, žal pa se nam vroča želja ni izpolnila. Obstajal je namreč poročni seznam, ta je že krožil po družini in ga predhodniki nikakor niso hoteli dati iz rok, ker je nanj že čakal prednostni seznam kandidatov. Menda je šlo celo za podkupovanje, je izvohala babica. Daj no, je rekel cenjeni soprog, ki se v makroekonomiji odlično znajde, pri drobnih rečeh pa je kot otrok. Nič daj, je zarohnela babica, ni vseeno, kdaj dobiš prekleti seznam: prvi bodo obkrožili likalnike in kavne mlinčke, zadnji pa bodo kupovali avtomobile in stanovanja! Cenjeni soprog seveda še zmeraj ni ničesar razumel. Kakšen poročni seznam? Kdo pa je nama kaj dal, ko sva se poročila? Imela sva tri žlice in ene vilice in s tem sva zdržala skoraj eno leto, do prvega kredita. Pa še nič nenavadnega ni bilo.

Ne vem, kako se je babici posrečilo, toda dobila je fotokopijo poročnega seznama. Na njem ni bilo nobenih likalnikov in mikserjev, ampak gradbeni material za vso hišo: potrebnih je dvajset ton  cementa, mnogo palet opeke, malta, ploščice, masažna banja, okna (seveda vsa enaka), vrata … Jezus, zdaj pa razumem, je vzdihnil cenjeni soprog. Malta, opeka in podobne neslanosti so bile seveda že obkrožene.

»Nič se sekirat, mi vendar nimamo seznama in poroka bo že čez dva dni, kajne,« je rekla babica. Sestričnin mulec, ki ga je podkupila s hamburgerjem, seveda ne bo priznal, da je napravil kopijo. Mi torej ne vemo, da se zida hiša, in se ravnokar odpravljamo kupovat poročno darilo. Mlada gospodinjstva navsezadnje potrebujejo tudi mlinčke, likalnike, kozarce in pribor.

Objavljeno v reviji Zarja Jana št. 51, 17. 12. 2019

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno