Mnenja

Na svoji zemlji

Jelka Sežun
9. 12. 2019, 22.36
Posodobljeno: 9. 12. 2019, 22.36
Deli članek:

Zarja Jana
Uvodnik

Morda je po Facebooku prikrožil tudi do vas: posnetek napisa na vratih prodajalne tuje trgovske verige, ki Kraljem ulice prepoveduje ponujati svoj časopis pred njihovimi poslovalnicami »na področju cele Slovenije«. Upam, da Kralji ulice hitijo prodajati, prepoved bo namreč začela veljati v sredo, 11. decembra, kdaj jo bodo umaknili, če sploh, pa niso povedali.

Pravno so seveda kriti, na svojem zemljišču lahko dovoljuješ in prepoveduješ, kar hočeš. Moralno niso. To, mimogrede, je veriga, ki ima na svoji spletni strani tudi zavihek, poimenovan »družbena odgovornost«. V katerem Kralji ulice niso nič omenjeni.

Pa smo poklicali Kralje ulice in si dali stvar razložiti: začelo se je s telefonskim klicem, so povedali, v katerem jih je trgovec obvestil, da jim pred svojimi poslovalnicami prepoveduje ponujati glasilo, »prvi brezdomski časopis o brezdomstvu in sorodnih socialnih vprašanjih v Sloveniji«. Razloga niso navedli in prepoved so hoteli začeti izvajati čim prej, a so si Kralji ulice izprosili teden dni odloga, da lahko obvestijo vse prodajalce. Elektronsko pismo trgovca, ki ga je nekdo v navalu ironije nalepil na vrata njihove poslovalnice, le potrjuje telefonski dogovor.

Če ima trgovec piar službo, in več kot verjetno je, da jo ima, in če ta piar služba spremlja odzive v medijih pa na družabnih omrežjih, in več kot verjetno je, da jih, potem je tudi več kot verjetno, da so približno zdajle v solzah in na robu živčnega zloma: javnost in mediji se na trgovčevo potezo niso dobro odzvali. No, pravzaprav so se odzvali odlično, a ne za trgovca. Kralji ulice, ki so obljubili uradno izjavo (a je zdaj, ko tole oddajamo, še ni), so tudi poudarili, da nikakor ne pozivajo k bojkotu te trgovske verige. So pa to naredili precej nakurjeni bralci in (zdaj verjetno že bivši) trgovčevi kupci. Tole je – tako, za pokušino – komentar s spleta, ki je dobil precej všečkov: »Vaša prepoved prodaje Kraljem ulice, povrh vsega pa še v mesecu, ko naj bi bili dobri, je zavržna. Gotovo boste ponudili svoje razloge, ki me, roko na srce, ne zanimajo, saj še nisem imela slabe izkušnje z nobenim prodajalcem Kraljev nikjer. Saj imate pravico na svojem početi, kar hočete, mi pa imamo pravico pri vas nehati kupovati in ne podpirati vašega socialnega izključevanja.«

Kar je več kot fer.

Mogoče se bo do takrat, ko boste tole prebrali pri nas, stvar že uredila – mediji jim strastno telefonarijo, pravijo Kralji ulice. V vsakem primeru predlagam gesto kljubovanja: pojdite in kupite časopis Kralji ulice. Magari pred kakšno drugo trgovino.


*****

Tik pred zaključkom redakcije so prepoved prodaje preklicali.

***null***

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno