Mnenja

Dieta po poljsko

Sonja Grizila
20. 2. 2019, 08.30
Deli članek:

Stali smo pred mesnico v supermarketu, možakarja pa od nikoder.

Profimedia
Meso

Nekdo je začel s ključi živčno udarjati po polici. Nakar se je le prikaza ženska v zamazani beli halji in me v zadregi vprašala, kaj bi rada. A baba kolje, se je zgrozil nekdo z menoj. »Če znamo voziti letala, bomo pa menda tudi kakšen zrezek odrezale. Ali pa kakšnemu prašiču spustile kri,« sem rekla. Mesarka se je ljubeznivo nasmehnila. Kaj bi si torej želela? Vratovino, sem pojasnila in pokazala s prstom na kos, ki mi je bil všeč. To je avstrijsko meso, je rekla in se namrščila. Imamo pa tudi slovensko vratovino, pa še cenejša je, se je sladko smehljala in pokazala kos presušenega, črnikastega mesa. Kot da ga je odrezala s kakšnega slovenskega dinozavra, ko je že umiral. Ne, ne, bom raje kar avstrijskega, saj menda ni z njim nič narobe, kajne? V bistvu ne, je rekla obotavljivo in zagodrnjala nekaj o tem, kako je treba podpirati domače pridelovalce. V tem primeru bom vsekakor ignorirala plemenito slovensko poreklo dotičnega prašiča v prid bolj svežega mesa, sem zagodrnjala in pribila, da je glavno, da meso ni iz Poljske. Vrsta pred mesnico je navdušeno pritrdila. Samo da ni iz Poljske.

S tistim kar lepim kosom mesa sem pritavala domov, precej nejevoljna, ker je cenjeni soprog spet povabil nekaj znancev na večerjo, o čemer  je obvestil vse – razen mene. Šele kakšno dve uri pred prihodom lačnega krdela mi je sporočil, da pridejo. Super, sem rekla, kdaj sem pa jaz vabljena?  Ja kaj, je pač pozabil, saj imam vendar kaj v zamrzovalniku, saj ni treba nič komplicirati. »Malo suhega kruha preliješ s slano vodo in zabeliš z ocvirki, to so včasih fantje jedli pri vojakih,« se je posmehovala babica, cenjeni soprog pa je pribil, da so zato tudi tako strašno sovražili vojsko.

Šla sem torej kupit tisti kos mesa, zrezala sem ga na kose, potresla s kumino in česnom ter dala dušit. Kar precej ga je bilo, saj so vsi, ki so nameravali priti na večerjo, na nekakšnih ketodietah. Se pravi veliko mastnega mesa, nekaj zelenjave in to je to. Seveda sem pripravila tudi nekaj krompirja, za babico in cenjenega soproga, ki nista na nikakršni dieti, vsekakor pa ne zame, ki sem kar naprej na dieti. Zase sem naredila velikansko skledo solate. In še nekaj dušene cvetače.

Več v reviji Zarja št. 8, 19. 2. 2019. 

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno