Ljudje

Svit Stramšak, zlati maturant: Tujina ni nujno boljša od Slovenije

Marija Šelek/revija Jana
1. 8. 2024, 09.28
Posodobljeno: 1. 8. 2024, 09.28
Deli članek:

V idilični hiši na robu gozda nad Slovensko Bistrico smo obiskali državnega prvaka iz biologije in zlatega maturanta, ki se je drugi teden julija s slovensko ekipo še treh dijakov dokazoval na mednarodni biološki olimpijadi v Kazahstanu.

Šimen Zupančič
Svit Stramšak, zlati maturant in bronasti z mednarodne biološke olimpijade

Med 305 vrstniki so se Slovenci domov vrnili z dvema srebrnima in dvema bronastima medaljama. Bronasti Svit se veseli študija biologije na ljubljanski biotehniški fakulteti, še prej pa je z nami razmišljal o svoji in družbeni prihodnosti. Ni ravno tako, da bi se ta visoki in gostobesedni fant vse dneve samo učil. Zavzeto pomaga tudi na domači njivi, ljubiteljsko fotografira naravo, še posebej ga zanimajo ptice in žuželke, riše in bere. Njegov najljubši avtor je Albert Camus, zanima pa ga tudi filozofija, a ne dovolj, da bi se vrgel v njen študij.

Ker je zdrav duh v zdravem telesu, igra tenis in teče. Potem ko je postal državni prvak v biologiji, ga to ni neposredno izstrelilo na olimpijado. Za 20 najboljših v državi je Zavod za tehniško kulturo Slovenije organiziral enomesečne priprave, nato pa je v maju sledil dodaten (še zahtevnejši) izbor najboljših štirih. Po maturi pa so imeli še dodatne enotedenske priprave na biotehniški fakulteti.

Olimpijski preskusi obsegajo po 25 strani, gre za fakultetno raven znanja, Svit pa ob tem še posebej poudari: »Slovenski tekmovalci imamo zelo dobrega prevajalca, to je Domen Vaupotič, ki se mu želim še posebej zahvaliti za fantastične prevode. Tekmovalci iz drugih držav so se pritoževali nad svojimi strašno pomanjkljivimi prevodi nalog, medtem ko so bili naši še slovnično popolni!«

Bo tujina po opravljeni diplomi pri vas skoraj logična izbira?

Ne bi ravno rekel. Tujina ni nujno boljša od Slovenije, tukaj imamo dobre profesorje in kar solidno fakulteto – glede na to, kako majhna država smo. Če ne bo nobenega zanimivega predmeta in če bom v tujini našel res zanimiv program, pa bom seveda krenil tja. Bomo videli, kam me bo zaneslo.

Kako razmišljate o svojem poklicu: kaj bi radi delali ali tudi o dobrem zaslužku?

Denar me ne zanima preveč, kar se kaže tudi v moji izbiri študija – nisem šel na medicino. Pa to ni kritika medicine! Če osebo zanima medicina, je to dobro, ampak zdi se mi, da je za nadarjene in uspešne mlade (tako v Sloveniji kot v tujini) – še posebej tiste, ki so uspešni v naravoslovju – medicina skoraj logična izbira. Tako velja »pravilo«: če si pameten, moraš na medicino. Ampak to je po mojem zelo napačno razmišljanje: če se vsi inteligentni odločajo samo za eno smer, bodo druge smeri zaostajale v razvoju.

To je bil tudi eden izmed razlogov, zakaj se nisem odločil za medicino. Starši me v moji izbiri podpirajo, sem pa opazil pri profesorjih na fakulteti, kjer so potekale priprave na olimpijado, da so bili presenečeni, da pridem študirat biologijo. Prav tako so se malce začudili sotekmovalci iz drugih držav na olimpijadi, saj se jih je večina odločila za študij medicine. Menim pa, da ne obstajajo fakultete za »neumne« – na vsaki se moraš potruditi in na vsakem področju si lahko uspešen.

Zlati maturant, marsikaj bi imeli povedati o maturi, ste mi prej namignili. Kaj še posebej?

Lahko bi bil diamantni maturant, a mi je zmanjkala ena točka pri angleščini, kar me je, milo rečeno, razjezilo. Maturo ocenjujeta dva ocenjevalca in pri mojem pisnem delu se je očitno zgodil neki kratki stik pri ocenjevalcih: ko sem vpogledal v ocene, sem opazil, da me je eden ocenil s pet drugi pa s tri. To pa je velika razlika, zato sem se tudi pritožil.

Kako gledate na svojo prihodnost in na prihodnost družbe?

O svoji sem optimističen: fakultete se veselim, sicer ne vem natančno, kakšno bo življenje v Ljubljani, sem le navajen Slovenske Bistrice, majhnega mesta. Verjetno bom v Ljubljani pogrešal naravo in pitno vodo. Ker se mi zdi naša, pohorska, res odlična.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 31, 30. julij 2024.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste