Ljudje

Lahko je najboljši kolesar vseh časov!

Katja Božič
18. 7. 2022, 23.21
Posodobljeno: 18. 7. 2022, 23.29
Deli članek:

Vrhunski kolesar Primož Roglič ima te dni na legendarni kolesarski prireditvi Tour de France kar nekaj smole, saj je pred dnevi doživel grozljiv padec, po katerem je izpahnjeno ramo naravnal kar sam. Primoža so nekaterih prijemov za samopomoč pri najpogostejših poškodbah naučili strokovnjaki. Nam pa Mit Bračič, dr. fizioterapije in kineziologije – ki ima pod svojim okriljem kar nekaj vrhunskih športnikov, kot so smučar Žan Kranjec, boksarka Ema Kozin, nogometaš Benjamin Šeško, delal je tudi s košarkarjema Goranom Dragičem in Luko Dončičem, pred nekaj meseci pa je tudi Rogljiču pomagal sanirati poškodbo, ki bi ga lahko stala sezone –, polaga na srce, naj tega ne počnemo sami. Ob izpahih ramena, komolca, kolena in podobnih poškodbah moramo nujno poiskati strokovno pomoč.

Šimen Zupančič
Mit Bračič, dr. fizioterapije in kineziologije – ki ima pod svojim okriljem kar nekaj vrhunskih športnikov.


Le dva meseca pred začetkom zahtevne francoske preizkušnje je bilo Primoževo sodelovanje vprašljivo, saj so ga spremljale bolečine v nogi, in če ne bi pozdravili vzroka poškodbe, bi bila lahko njegova sezona vprašljiva, morda celo kariera. Zato je nekdanji vrhunski kolesar in Rogličev svetovalec ter zaupnik Primož Čerin Kisovčanu svetoval, naj se obrne na Bračiča, doktorja kineziologije in fizioterapije, strokovnjaka za športno diagnostiko in načrtovanje ter vodenje sodobnih in nadzorovanih načinov treniranja in specialne priprave po poškodbah vrhunskih športnikov, mladih talentov in rekreativcev. V Črnučah vodi kliniko Global Treatment Clinic, ki velja za eno najmodernejših in tehnološko opremljenih v osrednji Evropi. Ko smo ga obiskali na kliniki, sta na trening, ki ga budno spremljajo strokovnjaki, ravno prišla Žan Kranjec in Benjamin Šeško. 

Celostni pristop. »Nihče ni natančno vedel, kakšno poškodbo ima Roglič. V tujini so mislili, da ni tako resna in se z njo niti ni treba ukvarjati. Ko je prišel na kliniko, pa sem z ultrazvočno diagnostiko ter magnetno resonanco odkril natrganino kite mečne mišice,« je razložil Bračič, potem ko je Kranjcu dal nekaj navodil za trening. Zdravljenja sta se z Rogličem lotila celostno. »Pri poškodbah poiščemo tudi globlje vzroke za njihov nastanek.« Bračič je bil nekdaj tudi sam vrhunski športnik teka na 400 metrov z ovirami. Kariero je moral končati zaradi poškodbe ahilove tetive, ki mu je nihče ni znal pozdraviti. To je bil tudi vzrok, da je stvari sklenil priti do dna in se lotil resnega študija. Ko je postal doktor kineziologije, se je začel ukvarjati s kondicijsko pripravo vrhunskih športnikov in se usposobil za športno diagnostiko. V tujini se je specializiral na področju patologije ultrazvočnih preiskav in doktoriral iz fizioterapije. Zadnja leta pa svoji zakladnici znanja dodaja še znanje kvantne fizike.

Vzroki poškodb. »Športne poškodbe lahko nastanejo zaradi zunanjih ali notranjih vzrokov, kot so motivacija, hormonsko neravnovesje, slaba telesna priprava, ali izvirajo iz našega mentalno-čustvenega področja – čustvena nestabilnost, nerazrešene travme in blokade, ki se lahko odražajo z bolečinami v telesu. Teh se je ogromno pojavilo v zadnjih dveh letih z uvedbo restrikcij zaradi covida. Ljudje so doživeli vsesplošen stres. Najbolj je to prizadelo ženske. Delo od doma, skrb za otroke, šolanje otrok, gospodinjstvo – vse to je padlo na njihova ramena, tako da naenkrat niso imele več časa zase. To se mi zdi ena najhujših socialnih kazni, ženske so prišle v brezizhoden položaj, niso več mogle uravnotežiti svoje energije. Pojavile so se bolečine v vratnem delu hrbtenice, križu, kolkih, medenici, kot posledica dela za računalnikom in mentalnega stresa. Večina, ki je pri nas poiskala pomoč, je imela tudi neustrezne delovne razmere. Skratka problem je bil, ker so bili ljudje tako izmučeni, da so izgubili sposobnost energijske obnove, zaradi tega se začne slabše obnavljati tudi telo in posledično slabimo na vseh nivojih – mentalnem, čustvenem in fizičnem,« razlaga Bračič, ki se je s pomanjkanjem energije in občasno izgorelostjo pred leti spopadal tudi sam.

Več v reviji Janašt. 2919. 7. 2022

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov