Ljudje

Z možem se obiskujeva zjutraj in zvečer

Sonja Javornik
11. 7. 2022, 23.36
Posodobljeno: 13. 7. 2022, 23.45
Deli članek:

Epidemija je Savino Atai, mojstrico obrazne joge, ujela na Novi Zelandiji, kjer je po propadu svoje zveze z Grkom Giorgiosom, s katerim sta živela na Kreti, skočila v zakon z Američanom Garretom Maxwellom, strokovnjakom za promocijo knjig. Novo Zelandijo sta zapustila, saj se nista mogla sprijazniti z ukrepi, ki jih je uvedla država. Nov dom sta našla v Mehiki, po več kot dveh letih koronske odisejade pa sta se zdaj vrnila v Slovenijo. Poleg tega, da sta oba avtorja uspešnice, si delita tudi težko življenjsko zgodbo: Savina je bila žrtev zlorab, Garrett pa nasilnega očeta. Pogovarjali smo se o njunem še vedno svežem zakonu, zakonca pa sta se medtem nasmihala drug drugemu in si dala vmes še kak poljub. Ja, za nekatere medeni tedni trajajo očitno več let!

Šimen Zupančič
Savina Atai in mož Garret Maxwell. Naj bo dež ali sonce – pri njiju ljubezen cveti.

Kako vam je všeč Slovenija?

Garrett: Rad imam Slovenijo! Zelo je podobna Novi Zelandiji. Ima podobno pokrajino, veliko zelenja, veliko vode. Ljudje pa so resnično čudoviti in prijazni.

Savina: Na Novi Zelandiji je vse že kar preveč prijazno. Nobenega papirčka ne najdeš na tleh. Hiše ni treba zaklepati. Sploh ne vem, ali sem kdaj videla rešilni avto. Tam ni nesreč, ker nihče ne prehiteva. Čeprav še nimam izpita, bi tam lahko vozila, saj vsi vozijo 40, nihče nikoli ne potrobi. Garrett je, mimogrede, o vožnji v ZDA napisal knjižno uspešnico.

Garrett: Američani so zelo agresivni vozniki. Pri Slovencih sem opazil, da hitro potrobijo, če ne vem, kam moram. Američanom se zdi recimo v redu, da se umikam s poti, pri vas pa ni tako.

Savina: Nova Zelandija je štirinajstkrat večja od Slovenije in sprva se razdaljam nisem mogla privaditi. Morje je tako mrzlo, da sem se zelo malo kopala v njem, pa še to sprva v neoprenski obleki. Se pa lahko ure in ure sprehajaš po plaži in nikogar ne srečaš. In če smo že pri hladu: na Novi Zelandiji v večini ne ogrevajo hiš pozimi, niti jih kaj posebej ne izolirajo. Kakršna je temperatura zunaj, tako je znotraj – tudi pozimi.

Kakšno je zdaj vajino življenje, ko nista več mladoporočenca?

Garrett: Vedno bova mladoporočenca! (nasmešek)

Savina: Sem človek, ki ima rad tudi čas zase. Zaradi lockdowna sva bila dve leti skupaj po 24 ur na dan. Takoj sva se zaročila in sem prišla na Novo Zelandijo na ceremonijo ob prejemu državljanstva. Načrt je bil, da greva takoj v Slovenijo, a se je začela korona. Nova Zelandija se je za več kot dve leti zaprla.

Garrett: Med zaprtjem je propadlo veliko zakonov, ker ljudje niso bili vajeni ves čas biti skupaj. 

Kako sta se privajala navadam drug drugega?

Savina: Ena najboljših stvari pri naju je komunikacija. V mnogih stvareh se razlikujeva, najine vrednote pa so enake. Z njim sem dobila ekstra super moči. Po svoje sem kaotična, a mi gre večopravilnost dobro od rok. Sem hitra, a delam napake. Ne preberem recimo natančno pogodb. Garrett je počasnejši, a najde vsako podrobnost. In zelo je urejen: njegov del hotelske sobe ali hiše je vedno pospravljen. Nekaj časa sem potrebovala za ugotovitev, da so razlike med nama v redu. To raznolikost upoštevava tudi pri prepiru. On ve, da mi mora dati prostor za eno uro, da razmislim, potem pa sedeva in se pogovoriva. Ni mu všeč, če ne rešiva težav. Ničesar ne pospravljava pod preprogo.

Garrett: Temelj najinega odnosa so enake vrednote. Oba greva v isto smer in imava iste želje. Ter talente, ki se dopolnjujejo. Ima, česar jaz nimam, in jaz imam, česar ona nima. Skupaj imava vsa potrebna orodja, da greva, kamor hočeva, in živiva življenje, ki ga želiva. 

Kam torej hočeta? Kje hočeta živeti?

Savina: Veva, da hočeva biti skupaj, in veva, kako hočeva živeti. Lokacija pa je zaradi situacije v svetu vprašljiva. Garrett je delal dvajset let, da je dobil državljanstvo Nove Zelandije, jaz sem zdaj tam rezident. Želela sva živeti med Novo Zelandijo in Slovenijo, a ker je Garrett več kot 20 let živel in delal tudi v Santa Barbari, kjer še zdaj biva njegov brat, sva mislila, da bova šla tudi v Kalifornijo za nekaj mesecev, na Novi Zelandiji bi bila osem mesecev, preostanek v Sloveniji.

Garrett: Oba sva se selila okrog, zato nisva bila vajena biti ves čas na enem mestu. Če bi opredelil s številkami, bi rekel, da si tri četrtine časa želiva biti z naravo, v najinem mehurčku, preostanek pa na potovanjih po svetu. Tak življenjski slog sva imela že, preden sva se srečala.

Kaj delata, ko sta sama? Sta ves čas skupaj?

Savina: Ne. Oba veliko delava. On končuje svojo novo knjigo, sicer pa v ZDA uspešnim pisateljem pomaga pri predstavitvah knjig. Njegovi klienti so skupaj prodali več kot petsto milijonov knjig. Tako sva se tudi spoznala na knjižnem srečanju v New Yorku, kjer je imel predavanje. Garrett je prvo knjigo izdal pred več kot 30 leti v samozaložbi in gostoval v vsaj 1500 oddajah, saj je knjiga postala uspešnica. Iz te samozaložbe je naredil dober posel in zato je začel učiti še druge. Trenutno zaključuje zadnje poglavje knjige o odnosih, ki bo nekaj novega in bo izšla tudi v slovenščini. Delava vsak v svojih prostorih, tako sva imela urejeno tudi hišo na Novi Zelandiji. Vsak ima svojo pisarno s toaletnimi prostori, jaz sem si še zagradila teraso, ker veliko snemam. To, da delava vsak zase, je pomembno tudi zaradi časovnih razlik med državami, s katerimi komunicirava. Včasih bi ga jaz zaradi časovne razlike recimo zbudila.

Torej ne spita skupaj?

Savina: Velikokrat ne. V daoizmu in tantri trdijo, da je dobro, da imaš nekaj prostora zase. Se pa obiskujeva vsako jutro in vsak večer. Kadar ne učim ali za konec tedna pa sva seveda v isti spalnici.

Garrett: To, da sva se po dveh mesecih življenja na Novi Zelandiji odločila, da bova spala ločeno, je bila čista fiziološka potreba.

Več v reviji Jana, št. 2812. 7. 2022

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov