Ljudje

Žalovanje se razvleče, če si ne vzameš časa

Urška Krišelj-Grubar
18. 2. 2022, 00.09
Posodobljeno: 18. 2. 2022, 00.23
Deli članek:

Šest let je živela v simbiozi s partnerjem, ki ga zdaj že skoraj pet let ni več. Ponesrečil se je, medtem ko je na Kočevskem pri gradu dopolnjeval nekaj desetmetrsko plezalno pot. S klinom si je prebodel aorto in izkrvavel. Zdaj ga ni. Življenje teče dalje. Hana se je izselila iz krajev, kjer sta si ustvarjala prihodnost, v Ljubljano, kjer se preživlja kot arhitektka. Zakaj pogrevati tako tragedijo? V čem je smisel? Je mogoče nekaj takega preboleti? Se je mogoče spet zaljubiti? Kaj pomaga ob nenadni izgubi sorodne duše?

Revija Jana
Hana Geder



Prav danes bo Hana v Cankarjevem domu v družbi še treh romark na Festivalu gorniškega filma pripovedovala o svojih romarskih izkušnjah. Mi pa smo se z njo pogovarjali teden prej. Na srečanje je prišla z borderskim ovčarjem Panom. »Pan je moja sreča na vrvici.«

Ko je šel, ko se obračate nazaj … lahko o tem govorite? Vam je zoprno? Zdaj boste v Cankarjevem domu ponovno pred občinstvom podoživljali to izgubo. Kaj vam to da in kaj vzame?

Nimam težav. Ni več boleče. Govorim o tem, če sem naprošena, se pa ne ponujam. Se veselim, čeprav imam tremo.

Kje najdete moč, da greste naprej? Vam jo lahko dajo drugi?

Ko je Sašo umrl, nisem več želela živeti brez njega. Bila sem pa prepričana, da imamo vsi vrojen nagon po preživetju, a mi je psihoterapevt, ki ga občasno še vedno obiščem, rekel, da ne. Moč ti težko da nekdo drug. Včasih ti jo celo vzame, ko te želi prezaščititi. Vzame ti dostojanstvo, da si sposoben sam. In moje poti, moji prehojeni kilometri, so to potrdili; potrebujem občutek, da zmorem sama. Če ne bi imela tega časa zase, da bi odžalovala, bi se žalovanje še zavleklo. Pa še to: zdaj vem, da ne moreš nikomur odvzeti bolečine.

Se je mogoče po taki izkušnji ponovno zaljubiti?

Se je in sem se. Bila sem prepričana, da če bo kdaj konec, ne more tako boleti, kot je že bolelo. Pa je spet bolelo. Očitno se na take izgube, ko se predaš partnerju, ne da navaditi. Vsaj jaz sem taka.

Mladi in manj mladi se soočajo z mnogimi izgubami. Porast depresije je občuten. Smisla ni.

Svetovati ne znam in tudi sicer ne verjamem v nasvete, ampak lahko povem, kako sem jaz začela. Po korakih. Najprej, da sem si sploh spet začela ščetkati zobe … potem pa naprej. Bila sem prepričana, da ne bom zmogla sama, ampak zdaj vem, in to pa res lahko povem, da smo sposobni veliko več, kot mislimo in se zavedamo.

Via Alpina, pohod po osmih alpskih deželah, še ostaja želja? 

Še. Sem pa v stiku z gorami. Bila sem tudi oskrbnica Na zavetišču pod Špičkom. Me je zeblo en teden kot cucka, potem sem pa začela uživati, brez tušev, brez udobja, ampak z globljim stikom s sabo. Sem si nesla jogi kar ven pod zvezde in se zjutraj zbudila ob kozorogu, ki me je gledal v oči. Med tednom sem zmogla sama, čez vikend sva bili dve. Ričet, jota, štruklji, štrudelj, vse je bilo na vikendmeniju. Pohodniki, ki so naju spoznali, so se vračali ter nama nosili svežo zelenjavo in sadje. To je lep občutek.

Sicer pa ste arhitektka.

Sem ena od petih žensk, ki smo solastnice arhitekturnega biroja Archinauts. Prej smo vse delale v nekih drugih birojih, bolj ali manj nezadovoljne, zdaj pa skupaj ustvarjamo tako, da smo zadovoljne. Če bi se še enkrat lahko odločila za študij, se zagotovo ne bi za arhitekturo. Imam jo rada, ampak študij in ljudje, ki se za to odločajo, niso iz moje jate. 

Več v reviji Jana št. 715.2.2022

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov