Ljudje

Dedek, kaj si naredil, ko je šla država k vragu?

Sonja Javornik
31. 1. 2022, 22.00
Deli članek:

Jonas Žnidaršič je blestel kot voditelj, igralec, poznavalec tehnologije, pa v biljardu in šahu. Mnogi so ob novici, da se zdaj podaja še v politiko, cinično pripomnili, da mu manjka denarja ali pa pozornosti. A Jonas je dobro služil že v srednji šoli, ko je kot prvi v Jugoslaviji izdelal računalniški program za šumnike, pred paparaci pa beži že več desetletij.V nasprotju z mnogimi obrazi v politiki, ki se niso dokazali v ničemer razen v pritiskanju na gumb za glasovanje, se torej on zna obrniti, zaslužiti, poiskati novo priložnost za delo. Pogovarjala sva se v vrtni uti na Vrhovcih v Ljubljani, kjer ima 3D-tiskalnike in cele škatle šahovskih figur, ki jih pri njem naroča Magnus Carlsen, številka 1 svetovnega šaha. Tudi ta posel mu gre očitno dobro. Odgovoril je na najzanimivejša v plohi vprašanj, ki so zanj prispela po našem povabilu na Facebooku, in na nekaj naših nedolžnih provociranj.

Osebni arhiv
Jonas Žnidaršič: "Spoznal sem, da ne bo nihče naredil nič, če se ne bom lotil tudi sam!«


Nekoč ste že naredili korak v politiko, ko ste podprli Jankovića. Ste se tokrat vstopa lotili resno ali gre le za podporo stranki?

Seveda sem se ga lotil resno! Jankovića sem podprl, ker je moj prijatelj, tokrat pa gre zame. Ne bom »kanon futer«. V nekem trenutku mi je počil film, ker sem imel vsega dovolj. Spomnil sem se ponudbe stranke SD, naj kandidiram za poslanca, pred prejšnjimi volitvami. Takrat me to ni zanimalo, sedaj pa me mora, ker je vrag odnesel šalo! 

Če boste izvoljeni, boste prišli med 89 drugih poslancev, za katere se pogosto zdi, kot da v parlamentu zapravljajo čas z brezplodnimi, pogosto ne najbolj bistroumnimi debatami …

Tako se zdi, čeprav ne želim nikogar obtoževati. Očitno pa peljejo to našo barko v napačno smer. Naveličan sem magične številke 46 v državnem zboru, ko ves dan razpravljajo, a očitno nihče nikogar ne posluša, ker so vsi že vnaprej odločeni. To je treba presekati in se začeti poslušati! Morda ste tudi malo preostri do naših poslancev, čeprav sem tudi sam nad njihovim delom seveda razočaran. Tudi oni so samo ljudje, tipični Slovenci, ki smo jih izvolili iz naših vrst. Morda pa bi se morali dogovoriti bolj razmišljujoči ljudje, bolj razgledani, da zavihamo rokave in poskušamo kaj narediti. Apeliram na razum, srce in dolžnost takih ljudi, saj je prišla ura, ko ni več heca, zato ne moremo več prepustiti države povprečnežem.

Kolikor vas poznam, ste malo asocialni, samotarski. Kako boste prenašali toliko ljudi okoli sebe?

Potrpel bom, ker bo to nujno. Pravzaprav se tega veselim, saj je to morda tudi priložnost zame. Včasih se je treba vreči v situacijo, ki ti ni pisana na kožo, da te prisili v nekaj novega. Zagotovo imam nekaj strahov, saj niti ne vem, ali bom lahko kaj naredil in spremenil. Treba se je vreči v vodo in zaplavati, če bom utonil, pa mi naredite lep grob. (nasmešek)

Za politika je zelo pomembno, da nima v omarah okostnjakov. Doslej ste živeli precej pestro, netipično za politika.

Kar se tiče politike, sem kot nepopisana tabla, saj nisem nikoli od države ničesar prosil ali zahteval, nisem se ukvarjal z velikimi posli, nisem se gibal v političnih krogih, nisem mrežil, nikomur ničesar ne dolgujem, nikoli nisem vzel kredita ali bil v finančnih težavah, nikoli zašel na nepoštena pota … Glede tega imam mirno vest, hkrati pa se zavedam, da je politika umazana igra. Če že bo kaj obtožb, si jih bodo nasprotniki morali izmisliti in mahati z rokami v prazno. Seksualnih škandalov ni bilo, sem se pa res obnašal kot postaven moški. Vesel sem, da nimam afinitete do mladih deklet ali dečkov, od mamil pa sem se dotaknil samo trave in še to sem opustil leta 2015. Drugih mamil sploh ne poznam, alkohola se mi pa ni uspelo navaditi.

Več v reviji Jana št. 51.2.2022

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov