Ljudje

Katja Božič: Širim svetlobo

Alenka Sivka
10. 2. 2021, 22.55
Posodobljeno: 11. 2. 2021, 22.49
Deli članek:

Katja ima najnenavadnejši smeh v redakciji in najglasnejši telefon. Pri njej točno veš, kdaj je že oddala svoje članke, saj takrat postane zelo zgovorna. Ampak ji ne zamerimo. Ker se odkupi s svojim prešernim smehom in zabavnimi vzkliki. Je zlata duša, ki med nas deli svoje sadje in krasne angelčke, ki jih izdeluje, v vsem in vsakomur pa vedno vidi samo dobro.

Mateja J.Potočnik
"Delo pri Zarji Jani nekako oblikuje tudi moje življenje, saj hkrati z intervjuji dobivam odgovore za svoje življenje."

Njena mama je bila naročena na revijo Jana in Katka jo je redno prebirala ter si želela, da bi nekoč delala zanjo. Zato je šla tudi študirat novinarstvo na FDV. »Na začetku mi je seveda veliko pomenilo to, da bom spoznavala pomembne in znane osebnosti, da jih bom intervjuvala in kaj zanimivega izvedela o njih, danes pa mi je všeč, ker se v bistvu vsak teden, z vsako temo naučim kaj novega. Ker je delo zelo raznoliko in ljudje tako zelo različni. Delo pri Zarji Jani nekako oblikuje tudi moje življenje, saj hkrati z  intervjuji dobivam odgovore za svoje življenje. Brez tega dela verjetno ne bi doživela toliko, kot sem. Hvaležna sem urednici, ki zna izbrati teme zame in včasih intuitivno čuti, kje se bom najbolj izkazala. Bila sem v Monaku, tam smo nekaj dni spremljali nekdanjega dirkača formule 1 Davida Coultharda, peljala sem se z akrobatskim letalom, kar je bilo zelo adrenalinsko, s pilotom sva delala lupinge, od slabosti še ves dan nisem mogla jesti. Sem pa lahko napisala super reportažo. Preizkusila sem se v lednem plezanju, letela z balonom, obiskala nič koliko koncertov priljubljenih skupin in veliko držav, saj sem dolgo urejala turistično prilogo, ki je bila priložena našim revijam.« In kako je v resnici prišla prav k reviji Jana? »Na faksu smo morali narediti koncept časopisa, jaz sem naredila koncept ženske revije. Očitno je bil dovolj zanimiv, da ga je opazila takratna novinarka Jane Renata Ažman, ki je iskala sodelavce za novo revijo o živalih. Dokler ne začne izhajati, pa lahko poskusite pri Jani, je dejala – in tako se je začelo. Moj prvi članek je bil intervju z Jašo Drnovškom, sinom nekdanjega predsednika Janeza Drnovška. Tako sem ostala na Jani. Mislim, da imam od vseh sedanjih sodelavcev na tej reviji najdaljši staž, skupaj z urednico, Melito Berzelak.«

Kaj ji pomeni novinarstvo? Novinarstvo je nenehno raziskovanje, učenje, odkrivanje novega, všeč mi je, ker imam pri tem občutek, da lahko s svojimi zgodbami pozitivno vplivam na ljudi, pomagam, širim svetlobo. Najraje pišem zgodbe o ljudeh, ki premorejo notranjo moč, da se spremenijo, da si spremenijo življenje, ki kažejo pot in luč nam vsem drugim ter so naš zgled.«

Katja je napisala tudi otroško knjigo, navdih je bil njen sin, ki se ni mogel odvaditi dude, pa mu jo je pojedel zmajček Dudožer. To je bil kar velik izziv, saj je knjiga izšla v samozaložbi. Dudožer ima še tri nadaljevanja, ki čakajo na primerno založbo. Te dni bo izšla še ena otroška knjiga, ki sta jo napisala z Jernejem Kuntnerjem. Nekoč v prihodnosti pa – morda tudi roman.

Najboljše stvari, ki so se ji zgodile. Rojstvo mojih dveh sončkov, seveda, brez njiju ne bi bila to, kar sem. Vsak dan me presenečata in učita, pravzaprav sta moja največja učitelja.

Kaj obožuje. Ustvarjanje! Oblikujem najrazličnejše angelčke, rada slikam, rišem mandale, izdelujem stvari iz naplavin – slike, obeske za ključe, angelčke. Vsako leto z morja prinesem toliko naplavin, da me doma hecajo, če jih potrebujem za drva.

Kaj ne sme manjkati v njenem hladilniku. Limone – vsak dan, že leta, namreč popijem kozarec vode z limono.

Najboljši nasvet njene mame. Kadar ne moreš spati, misli na kaj lepega. Deluje. (smeh)

Filmi, knjige, nadaljevanke. Moja najljubša nadaljevanka je vsekakor Outlander – Tujka. Kultna sta filma Avatar in Matrica, prvi del. Glasba – sem jugo fan, obožujem Parni Valjak, ĐorĐa Balaševića in Gibonnija.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan