Ljudje

Ne upam si pomisliti na posledice

Darja Bright Tome
8. 2. 2021, 22.00
Deli članek:

Učiteljica kemije Renata Filipič je predstavnica in pobudnica civilne iniciative Otrok ne damo, ki se je spontano oblikovala lani in na Facebooku v zadnjih tednih povezala več kot dvajset tisoč ljudi. Zavzemajo se za takojšnjo vrnitev vseh otrok v šole in za normalizacijo vzgojno-izobraževalnega sistema. Menijo, da so otrokom s šolanjem na daljavo kratene osnovne človekove pravice.

Zarja Jana
Učiteljica kemije Renata Filipič je predstavnica in pobudnica civilne iniciative Otrok ne damo

Strast učiteljice Renate Filipič je preučevanje novih možnosti pri poučevanju, s katerimi skuša pritegniti čim več otrok. Rada reče, da uči za življenje in iz življenja. Izrednega pomena se ji zdi, da otrokom ponudi možnost učnih ur v naravi, da kemijo doživijo drugače. Tako postanejo radovedni raziskovalci. Renata Filipič verjame, da otroci potrebujejo táko učenje, pri katerem lahko raziskujejo in ustvarjajo. Priznava, da se ji je zaradi razglasitve epidemije lani poklicni svet postavil na glavo. Vse te mesece, ko se učitelji prilagajajo novim razmeram in smernicam ministrstva, se sprašuje predvsem, kako otrokom vrniti otroštvo in mladostnikom mladost. Zato se z enako energijo in vnemo kot pri šolskih urah kemije tokrat zavzema za vračanje naših otrok v šolo.

Zakaj bi po vašem mnenju otroci ravno zdaj morali v šolo?

Zato, ker je skrajni čas. Zato, ker jim vsak dodaten dan šole na daljavo škodi. Več kot polovico dneva preživijo na elektroniki, upadle so gibalne sposobnosti, mnogi nimajo ustrezne prehrane. Prikrajšani so za osebno izkušnjo, učenje v naravi, raziskovanje, eksperimentiranje, proslave, prireditve in podobno. Otroci potrebujejo aktivno udejstvovanje. Veste, klasičen frontalni način poučevanja, ko učitelj stoji pred razredom in podaja informacije, je že tako ali tako preživet. S šolanjem na daljavo pa imamo slab in okrnjen približek tega frontalnega načina poučevanja. Sem zelo empatičen človek, dobro zaznavam potrebe drugih, otroci mi veliko zaupajo in se radi obrnejo name tudi za kakšen nasvet. Zavedam se, da so zelo različni, in vsakogar obravnavam individualno. Z besedami težko opišem, kaj mi poučevanje teh otrok pomeni. Vse, za kar sem se zavzemala celo desetletje, je v tem obdobju praktično nemogoče izvajati tako, kot bi želela. V civilni iniciativi Otrok ne damo se zavzemamo za takojšnjo vrnitev otrok v šole in za normalizacijo vzgojno-izobraževalnega sistema brez mask in testiranj.

In vendar imamo trenutno v veljavi ukrepe, ki niso v rokah pedagoške stroke.

Zavedamo se, da ima pri odpiranju šol glavno besedo medicinska stroka, epidemiologi. Njihova mnenja in priporočila smo v vsem tem času dnevno spremljali. Prav zato smo bili tako presenečeni, da smo šole tako zgodaj zaprli in jih imamo za večino še vedno zaprte. Spremljali smo tudi izjave vodilnih v državi. Njihovi argumenti in utemeljitve so bili za nas pogosto nejasni. V civilni iniciativi Otrok ne damo smo združeni pedagogi in starši, ki pripovedujemo o svojih izkušnjah v stiku z otroki. Iz tega izhajajo naše zahteve. Po našem mnenju so trenutni ukrepi namreč nesorazmerni. Ocenjujemo, da so neugodne posledice zaprtja šol in vrtcev bistveno večje od koristi, ki naj bi jih ta ukrep prinašal. Mnogi starši le stežka najdejo ustrezno varstvo za predšolske otroke. Z varstvom ne želijo obremenjevati starih staršev in jih ogrožati. So pa še drugi konkretni dokazi, o katerih lahko govori naša stroka. Učnih načrtov ne bomo izpolnili, kot smo jih izpolnjevali prejšnja leta. Ukinjeno je denimo nacionalno preverjanje znanja, znižani so kriteriji za ocenjevanje mature, strokovni poklici nimajo možnosti izvedbe praktičnih veščin, psihofizična kondicija otrok je dramatično padla. In tu se sploh še nismo dotaknili počutja otrok, kaj oni mislijo, kaj čutijo, kakšne posledice bo to imelo na njihov celostni razvoj. S težkim srcem omenim povečano stopnjo samomorilnosti med mladostniki, a je žal resnična. »Otrokom smo z epidemiološkimi ukrepi zelo škodili.« To so besede dr. Matjaža Figlja, ki sem si jih pribeležila. To so res ogromne stvari za vse nas.

Več v reviji Zarja Jana, št. 69.2. 2021

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan