Ljudje

V novo leto bova prvič stopila skupaj

Marija Šelek
22. 12. 2020, 22.00
Deli članek:

Takoj ko prestopiš prag njunega doma, se počutiš prijetno. Prvi glas Čukov je prototip prijaznosti: vedno nasmejan in pripravljen, da ti izreče dobrodošlico. Za prijatelje si je treba čas vzet – ta Šifrerjev verz Jere, kot ga kliče njegova Eva, resnično udejanja. Počasno užitkarjenje, najbolje nekje ob ognju in z ljudmi, ki so mu dragi – drugega bogastva ne potrebuje.

Mateja Jordovič Potočnik
»Tako bi moralo biti vseskozi. Ne da smo zaprti, temveč da ljudje ne bezljamo skozi življenje. Za mladino pa ne vem, ali je tale čas prav prijeten..."

Oba sta ustvarjalni duši in sledi njunega dela so vidne povsod. Eva je arhitektka, slikarka, risarka, Jernej pa je skupaj z njenim očetom (likovni pedagog, slikar, fotograf, ljubiteljski mizar, vsestranski ustvarjalec) ustvaril obe mizi v stanovanju, klop v jedilnem kotu, posteljo in okvirje za ogledala. Z Evo sta že od nekdaj sanjarila o lastni brunarici, a ker ta želja ostaja neizpolnjena, sta si brunarico prinesla v svoj urbani dom. Zaznamuje ga les. Veličasten kos hrastovega, iz katerega je njuna jedilna miza, je imel Evin oče spravljenega kar 35 let. Vsaka stvar ima svojo zgodbo in Eva težko brez premisleka in obžalovanj zavrže kakšen predmet. Tudi šopke in rože si posuši. 
Nazaj k otročkom. Čeprav ima Eva rada glasbo, ne poje, Jernej pa ne riše. No, vsaj ne tako odlično kot njegova izbranka, ki ga sicer pohvali, da riše dobre pobarvanke za otroke. 
Njegovi malčki v vrtcu, kamor se je po petih letih vrnil na delo, potem ko se je glasbenikom življenje povsem ustavilo, pa še niso zelo spretni z barvicami. Spet je med najmlajšimi, v jaslih. So ga pa njihove ročice z veseljem sprejele. On pa njih. »Luštno je! In če imaš rad ta male, ni težko. Tudi jok mi sploh ne gre na živce. Pestujem, previjam, igram se z njimi, ko pa jih uvajamo v vrtec, je nekaj vsakdanjega, da jih imam v naročju tudi po tri ali štiri hkrati, še dva pa visita kje pri mojih nogah. Trenutno ne delamo vsi, nekateri še čakamo, da se vrtci odpro in začnemo na polno.«
Kaj pa božič? Božič vedno praznujeta v družinskem krogu. »Doma imamo božično večerjo, letos bomo verjetno večerjali vsak posebej, se bomo pa dobili za obdarovanje. To je v naši družini tradicija. Za novo leto bova z Evo po skoraj sedmih letih prvič skupaj.« Jernej je bil namreč vse silvestrske noči na odru, Eva pa je šla po navadi skoraj s kurami spat. In prav nič se ni sekirala. »Enkrat so me prebudile petarde, ker sem že ob desetih zaspala. Nekoč sem celo šla s prijatelji v hribe in novo leto dočakala tam. Z Jernejem sva po navadi praznovala drugega januarja,« razlaga Eva, ki bučnih novoletnih praznovanj sploh ne pogreša. Ob vsem tem pokanju petard in ognjemetov se počuti celo zelo nelagodno. 
Iz praznikov pač ne delata nobene drame in ne vzdihujeta nad težo trenutnih razmer. Tudi ne zaradi odsotnosti obilice decembrskih nastopov. Bo čudno letos, vprašam Jerneja. »Ne, meni ne bo čisto nič čudno.« Eva dodaja, da se iz vsake težke situacije da potegniti tudi kaj pozitivnega. »V nasprotju s prejšnjimi časi, ko me ob koncih tedna ni bilo doma, sva zdaj res lahko veliko skupaj,« pravi Jernej. Se zato kaj več prepirata? »Ne, to se pa enako kot prej!« se zasmejeta. 
Drevesce v hribih. Pri Tozonovih je bil božič vedno družinski praznik, božično drevo in jaslice ob božičnih pesmih vedno postavljajo na sveti večer, sledijo božična večerja, obdarovanje in odhod k polnočnici. Naslednji dan so po navadi obiskali sorodnike in si voščili. Del priprav na božič je vedno tudi nabiranje maha za jaslice. Mirno, nobenega pretiravanja. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 51, 22. 12. 2020

Estrada

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!