Ljudje

Junakinje sodobnega časa

Alenka Sivka
20. 10. 2020, 22.16
Posodobljeno: 20. 10. 2020, 22.16
Deli članek:

Ob Ljubljanici, na Krakovskem nasipu, v bližini Karlovškega mostu, lahko te dni v odprti galeriji Mestne občine Ljubljana, torej na prostem, vidite zanimivo razstavo ogromnih fotografij znanih Slovenk, ki imajo nekaj skupnega – to, da so zbolele za rakom, se spopadle z njim in ga uspešno premagale. Avtorica fotografij je Urška Košir, poimenovala jih je Junakinje sodobnega časa.

Urška Košir
Rebeka je javno spregovorila o svoji bolezni. In zmagala.

Gospa s karizmo. Urška Košir dela v fotografskem studiu Železna, nekega dne so sedeli na sestanku za modno revijo, na katerem je sodelovala tudi Ineza Sotler. »To je fenomenalna ženska, model za starejše,« navdušeno pripoveduje Urška, »stara je 55 let, zelo karizmatična. Fascinirala nas je kot oseba, žareča je. Po koncu sestanka nam je povedala življenjsko zgodbo. Zaupala nam je, da je pri nekaj več kot 20 letih zbolela za rakom dojk, bolezen se je nadaljevala, pri štiridesetih je ostala še brez jajčnikov, maternice, vseh ženskih organov, a kljub temu ni obupala. Zdravniki so jo odpisali, a ona je 30 let pozneje še vedno tukaj, in kot pravi, je v najboljšem obdobju svojega življenja, zdrava, močna, samozavestna, zadovoljna sama s sabo. Rekla nam je, da bi rada predala sporočilo mladim, bolnim in zdravim, da človek ne sme nikoli obupati, vedno se najde pot, vedno lahko zmaga: 'Kljub temu, da ti poberejo vse organe, ki te definirajo kot žensko, si še vedno ženska, še vedno lahko živiš kakovostno.' S sodelavcem iz studia Sebastjanom Vovkom sva kar malo zajela sapo in v trenutku dobila idejo, da bi bilo to zgodbo treba spraviti v večji obseg, jo pokazati. Vse skupaj je lepo sovpadlo z rožnatim oktobrom, mednarodnim mesecem ozaveščanja o raku dojk, in akcija se je začela. Zaradi korone smo začeli fotografirati šele julija, ljudje so nama prišli naproti, dobili smo pokrovitelje, s pozitivno energijo nastopajočih smo zgodbo pripeljali do srečnega konca. Razstava stoji, odzivi so fenomenalni. V času, ko nas preganja virus in se govori samo o njem, je treba poudariti, da obstajajo tudi še druge stvari. Stiske so zaradi tega lahko še večje.«

Kje najdete razstavo. Razstava je na Krakovskem nasipu, ob Ljubljanici, ob Karlovškem mostu, v odprti galeriji Mestne občine Ljubljana, odprta je ves čas, ogled je brezplačen. Potem bo potovala po vsej Sloveniji. Mestna občina Ljubljana je častni pokrovitelj razstave, prepoznala je njeno kakovost in dobro idejo.

Katere znane Slovenke so na fotografijah? Najprej seveda Ineza Sotler, pobudnica razstave, Jana Koteska, ki je bila v času fotografiranja noseča, danes pa je mamica. Maša Jež, deklica, ki je imela pri štirinajstih tumor na možganih, in Rebeka Dremelj, ki je imela tumor na ščitnici. Tina Gorenjak, ki se je borila in premagala raka na dojkah. Prav tako Barbra Drnač.

Več v Zarji Jani št. 42, 20.10.2020 

Urška Košir
Jana Koteska je bila v času snemanja noseča, danes je mamica malega Vrana.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan