Ljudje

Življenje je kljub vsemu lepo, treba je iti naprej

Andreja Comino
9. 3. 2020, 22.00
Deli članek:

Malo ljudi je v življenju prestalo toliko preizkušenj, kot jih je Ljubljančanka Nina Wabra Jakič, ki je po prometni nesreči ostala na invalidskem vozičku. Med rehabilitacijo v Soči je spoznala 12 let mlajšega Gala Jakiča, ki je prav tako na vozičku. Skupaj plujeta skozi življenje. Premagala sta tudi njenega raka. Takoj, ko je bila dovolj pri močeh, sta se poročila, in naslednje leto na poročnem potovanju z avtom prevozila Ameriko. Pred petimi leti se je zgodilo skoraj nemogoče, ko sta postala starša navihanega Lea. Dodaten izziv za njuno starševstvo sta invalidska vozička, vendar sta se tudi s tem dobro znašla. Pred enim letom pa je Nina izvedela, da se ji je rak ponovil.

Zarja Jana
Wabra, Gal in Leo.

Nina, kako ste?

Krasno, končno so mi po enem letu spet zrasli lasje. Trenutno sem na bolniški, sicer delam kot piarovka na komisiji za preprečevanje korupcije. A mi ni dolgčas, ves čas imam opravka z zdravniki. Pravi VIP-tretma pri kardiologih in na onkologiji. Zdaj sem že bolje in smo začeli tudi malo več kuhati.

Kaj se vam je dogajalo v zadnjem času?

Potem ko sem pred sedmimi leti prebolela raka na dojki, sem redno hodila na preglede. Med drugim so mi punktirali drugo dojko. Dobrega pol leta se je moje stanje zdravnici zdelo sumljivo. A ker je bil vzorec vzet malce nerodno, so bili rezultati negativni. Čez sedem mesecev sem imela novo kontrolo. Izvid je pokazal, da je rak že zelo zrasel in je agresiven. Zaupala sem zdravnikom, vendar me je prvič postalo strah. V čakalnicah sem poslušala zgodbe ljudi, ki se jim je rak ponovil drugič ali tretjič … Prvič me ni bilo strah, vedela sem, da se moram boriti in zmagati. Niti pomislila nisem, da mi ne bi uspelo. Takrat še nisem imela Lea, zdaj pa mi je najteže prav zaradi njega. Prvič me spremlja strah, kaj pa če mi ne uspe. Kaj bo s sinom, če bo ostal brez mame? Odstranili so mi dojko, šla sem na močno kemoterapijo. Zaradi nje so se mi pojavili še zapleti s srčnim popuščanjem. Veliko sem po bolnišnicah in mi je zaradi Lea precej težko. Vsakič, ko grem na kontrolo, ga skrbi, da me ne bo nazaj, čeprav smo mu vse razložili. Vendar bom storila vse, da se tudi tokrat izvlečem. Leo je res krasen fantek, ki uživa v vrtcu. Naslednje leto bo šel v šolo. Je že pravi mali učenjak, ki bere, računa, ves čas nekaj sprašuje. Z njim mi je res lepo in toliko vsega si še želim doživeti ob njem …

Tako hude preizkušnje, pa ste vedno pozitivni. Od kod jemljete moč?

Mislim, da je to kombinacija genetike, našega družinskega vzorca. Vsi smo zelo pozitivni, sploh kadar pride do težkih stvari. Od malega sem naučena, da je treba iskati rešitve in ne vreči puške v koruzo. Vedno gledam proti luči, pozitivno in se osredotočam na zmago. Sprejmem težko situacijo, saj se ne da pobegniti. Naredim si načrt, kako se bom spopadla, in to počnem dan za dan za dnem. 

Več v reviji Zarja Jana št. 10, 10. 3. 2020

Zarja Jana
Pred enim letom pa je Nina izvedela, da se ji je rak ponovil.

Estrada

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!