Ljudje

Ena oseba manj na robu

Jelka Sežun
25. 11. 2019, 22.00
Deli članek:

Vprašanje, ali jo dobrodelnost osrečuje, Ninni Kozorog dviguje pritisk – nemoralno je biti srečen, ker si nekomu pomagal iz nesreče, pravi. Lahko le vzameš metlo in stari gospe pometeš sobo. Ker razen tebe ni nikogar več. Ker si ti zadnja linija.

Zarja Jana
Kandidatka za Slovenko leta: Ninna Kozorog

Društvo Humanitarček – da je to »njen otrok«, vedno pravi Ninna – je taka zadnja linija. Za brezdomce, za ostarele, za vse ljudi v stiski. In čeprav v društvu deluje več prostovoljcev, je le Ninna njegov javni obraz in glas. »Vsako društvo ima obraz – Upornik Borisa Krabonjo, Botrstvo Anito Ogulin itd. Ne gre za medijsko prepoznavnost, temveč za dejstvo, da se izpostaviš na čelu ideje, projekta … in boš sprejel tudi kritike, posledice. Zato se vedno dogovorimo, kaj bo naše sporočilo ljudem. A malokdo se zaveda, da je to precej stresa, pritiska. En napačen stavek, pa je že lahko konotacija projekta čisto druga. To je pritisk, to je stres. In lažje je, če se zlomi samo eden kot šest ljudi, vsak po malo. 

Nisem Ilka. Ne, se smeje, »prepoznavajo me pa na ulici ne. Nisem ravno Ilka.« Mediji so pomoč in nadloga hkrati, prizna. »Mi smo se precej časa skrivali pred javnostjo. Nekje leta 2015 so nas ljudje malce bolje spoznali. Mediji včasih pomagajo, znajo pa biti naporni – evo, iskreno povem. Zame je to svet, v katerega se težko vklopim. Sama sem vanj vpeta tudi kot kolumnistka in nekako mi mora biti že zato malo bližji. Pa še en vidik je. Nimam (še) družine in je zato lažje.« A ko jo prosiš za pogovor, takoj pristane. Takoj. Ne pusti se prositi in loviti, čeprav ima ob službi zdravnice in humanitarnem delu dneve tako izpolnjene, da komaj najde luknjo za pogovor. Vendar jo najde.

Tole je tisto, kar je posebno pri Humanitarčku: ljudi, ki jim pomagajo, nikoli ne boste naši na naslovnicah. Ali pred kamero. Ninna ognjevito varuje njihovo zasebnost in njihovo dostojanstvo. Kadar zapisuje pretresljive zgodbe slovenskih starostnikov, ki jih berete v Zarji-Jani in drugih časopisih pa na FB-strani Humanitarčka, spremeni vsa imena. Zgodbe so pa – žal – resnične. Za pozabljene starostnike so pri Humanitarčku pognali #projektVida, s katerim ozaveščajo ljudi, da se ne obračajo stran, kadar vidijo starega človeka v stiski. Našli so jih že preko sto, Ninna osebno pozna njih in njihove zgodbe. »Vsakega posebej nosim s seboj,« pravi. Kako pri vseh teh težkih zgodbah ohranja zid med seboj in svetom, svoj oklep, čustveni odmik? Saj jih ne, odvrne. »Ne ohranjam distance, na trenutke si želim, da bi to znala. Vsaka taka zgodba me po eni strani oblikuje, spreminja. Tisti, ki jih srečamo in jim pomagamo, niso nikoli breme, saj naredimo vse, da jim pomagamo. Velika teža pa je pravzaprav zavedanje, da je to le peščica. Boli misel, da vseh ne bom(o) mogli nikoli rešiti.« Ne, ljudje je niso še nikoli razočarali, pravi, »družba pa. Vedno pravim, da ko kritiziramo sistem in družbo, pozabljamo, da je vsak od nas sistem, družba.«

Ko se bes poleže, me žene žalost. Kaj je tisto, kar človeka žene, da pomaga – vsak dan, dan za dnem, leto za letom, sistematično, trmasto, neuklonljivo? »Ne vem. Morda je kak gen? A najverjetneje je neka osnova v vsakem od nas. Tudi v meni. In ko zakorakaš enkrat v to bedo, ko vidiš, kako živijo ljudje – da jedo samo sladkor na žlico, da za lakoto pijejo kamilice ..., se nekaj v meni vedno znova zbudi. Tisti bes nad družbo, svetom ... Da je taka beda sploh mogoča. In morda me to žene. Bes nad neenakostjo. Bes nad krivicami. In ko se vse to poleže – me žene žalost, da smo kljub tehnološkemu razvoju nazadovali kot družba. Kot ljudje.«

Več v reviji Zarja/Jana št. 48, 26.11.2019

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno