Ljudje

Papige so kot otroci

katja bozic
19. 11. 2019, 22.00
Deli članek:

Premišljeno se odločajmo za nakup hišnega ljubljenčka

Mateja J. Potočnik / Revija Zarja Jana
Ljubezen na prvi poljub.

»What's up birds?« zaslišim raskav glas, ko vstopim v dnevni prostor rejca srednjih in velikih papig Boruta Zupančiča. Glas seveda ni njegov, ampak pripada komaj štirimesečnemu Paku, papagaju vrste amazonaka auropalliata, ki veljajo za največje govorce. Besede osvajajo kot za šalo in jih znajo celo smiselno uporabljati. Prikupni videi takšnih ljubljenčkov, ki krožijo po družbenih omrežjih, nas nasmejijo, odpirajo srca in nič čudnega, da si jih želi imeti vedno več ljudi, tudi pri nas. »Vse več jih sledi tej modni muhi, ne zavedajo pa se, kako kompleksna je ta žival, ki zelo dolgo živi, moda pa se hitro menja,« opozarja Zupančič, da se moramo o pticah dobro poučiti, preden se odločimo za nakup.

Tekst: Katja Božič, foto: Mateja J. Potočnik

Priznam, da me ta bitja od nekdaj fascinirajo. V otroštvu smo doma vedno imeli male skobčevke in jih navadili vseh mogočih neumnosti. Ker si včasih težko prišel do večjih papig, sem bila prav očarana, če sem kje videla elegantnega kakaduja ali večjo impozantno aro, še bolj pa, kadar je kakšen od njih spregovoril ali kaj prikupnega ušpičil. Poleg vsega pa so te ptice čudovito barvite in pametne, zato si jih vse več ljudi želi imeti doma. Vendar ni vse tako preprosto in čudovito, kot je videti na zunaj. Ker so ptice tako pametne, zahtevajo zelo veliko pozornosti, discipline in primerne vzgoje. »Mnogi se prenaglijo, ne dobijo dovolj informacij, ne spoznajo dovolj dobro svojih ptic, na koncu jim niso več kos in te ptice pristanejo med malimi oglasi ali pa jim 'uidejo',« svari Borut.

Ptice so ju prevzele na potovanju. Z ženo Heleno se pticam posvečata že deset let. Na potovanju po Mehiki sta imela veliko priložnosti opazovati ta bitja, še bolj pa sta se navdušila, ko sta nedolgo zatem na Tenerifu obiskala rezervat s pticami. To je bila ljubezen na prvi pogled. »Takrat sva si kupila najino modročelo amazonko Lili, ki jo imava še danes,« začneta svojo zgodbo med tremi, pravzaprav štirimi korenjaki – Lili, Pakom, aro Henrijem, ki nam dela družbo na mizi, medtem ko se v inkubatorji nerodno premika tritedenski arin mladiček, ki je tiste dni prvič odprl oči. Prvo ptico sta kupila pri njunem današnjem prijatelju in partnerju Robertu Sekardiju, ki ga je Borut našel na internetu. Na amazonko sta čakala skoraj eno leto, prej pa sta se o njej zelo dobro poučila. »Če bi mi še kakšno leto pred tem kdo rekel, da se bom začel profesionalno ukvarjati z vzrejo ptic, bi mu rekel, da se šali,« se smeji. Toda Lili je kmalu dobila prijateljčka in od tod do mladičev je bil le še korak. Za vzrejo sta se odločila tudi zato, ker naravno okolje večine njunih ptic vedno bolj izginja in populacija upada. »Ugotovila sva, da lahko nekaj narediva za vrsto,« se pogovoru pridruži Helena, medtem ko se igra s Henrijem, prelepo mlado aro macao, najlepšo iz svojega gnezda, ki ima iz neznanega razloga težave s sklepom v levem krilu, kljub vsej veterinarski pomoči, ki jo je imela na voljo. »Zdaj je že mnogo bolje,« razloži. Henri verjetno ne bo mogel nikoli leteti, ampak kot ljubljenček bo imel vseeno lepo življenje. Pa tudi kakšnega prekrasnega potomca bo verjetno zaplodil, če bo dovolj zdrav, da se bo priključil matični jati, saj ima odlike v barvi, ki je med rejci zelo iskana. »Pri vrsti ara macao nobena papiga ni enaka, in več ko ima čiste rumene barve, lepša in bolj iskana je, ima pa tudi večjo vrednost,« pove Borut. Jato za vzrejo imata v sosednji stari hiši na kmetiji na obrobju Ljubljane, kjer sta uredila prostorne preletalnice. Pari prihajajo od preverjenih rejcev iz različnih delov Evrope. »Prepotoval sem več kot 100.000 kilometrov po Evropi, da sem si naredil svojo jato.« Zelo ponosen je na kostariško aro ambiguus, ki naj bi jih bilo v naravi manj kot 250. »Gojimo predvsem vrste, ki jih v naravi ni več toliko in katerih populacija upada.« Take ptice so namenjene predvsem nadaljnji vzreji, medtem ko papige, kot so rumenoprse are in nekatere amazonke, ki nimajo posebnega statusa v naravi, Zupančičeva namenita družinam za ljubljenčke.

Ne vedo, da so ptice. Papige, ki se zvalijo v njuni jati, hranita ročno. Pri papigah v naravi po navadi preživi samo en mladiček, zato Borut staršema enega pusti, preostali pa odraščajo v inkubatorju. Po zakonu narave hranijo tistega, ki najvišje dvigne glavico, drugi dobivajo čedalje manj hrane in v gnezdu poginejo. »Z ročnim hranjenjem sicer papigam izkrivimo njihove naravne nagone do te mere, da nekatere sploh ne vedo, da so ptice.« Zato je pri tistih, ki so namenjene gojitvi, pomembno, da pri ročnem hranjenju ne pretiravajo s crkljanjem, ampak jih takoj, ko začnejo samostojno jesti, spustijo k svoji vrsti. Med našim pogovorom ob stene inkubatorja večkrat nerodno potrka mladiček. Kako nebogljeno je to bitje! Ko ga Borut vzame ven, nerodno stopica po mizi, se nekajkrat prekucne na kljun in hvaležno podrsa ob Borutovo roko, ki ga hrani. Ptice, namenjene ljubljenčkom, gredo k družinam šele takrat, ko so samostojne, Helena ter Borut pa ocenita tudi nove lastnike, ali bodo odgovorno ravnali s ptico. »Z vsemi, ki so pri nas kupili ptice, smo v stikih, jim pomagamo, da se ptica navadi novega okolja. Poučimo jih glede prehrane in socializacije. Da bi jih bolje razumeli, moramo vedeti, kako živijo v naravi. Rejci po navadi ne dajejo dovolj informacij. Ljudje, ki se zanimajo za naše papige, pridejo večkrat in ostanejo tudi po tri, štiri ure.« Dan pred našim obiskom je šel nazaj k svojim novim lastnikom (ki so bili na dopustu) Pero, ki ima celo svojo FB-stran, kjer navdušuje z vragolijami. »Papige so izredno inteligentne živali. Srednje in velike dosežejo intelekt triletnega otroka, čustveno pa so na stopnji petletnika. Znanstveno je dokazano, da z intelektom prav nič ne zaostajajo za primati. Imajo sicer manjše možgane, ampak desetkrat več nevronov glede na njihovo prostornino. Lahko jih naučimo različnih trikov in govora. In ko naučimo govoriti sive žakoje, are in amazonke, ki veljajo za krasne govorce, so ti sposobni povezati mimiko in besede. Ko bo rekel 'lubčka', bo dejansko dal poljubček,« razloži Helena. »So nadvse kompleksne in inteligentne, ljudje pa jih dostikrat ne razumejo. Krasno se počutijo s človekom, vendar jih je treba dobro opazovati, da spoznamo njihove reakcije.

Več v reviji Zarja Jana, 19.11.2019

Mateja J. Potočnik / Revija Zarja Jana
Tri tedne star arin mladiček.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno