Ljudje

S kom je spala, da je to dobila

Žana Kapetanović
30. 9. 2019, 22.30
Deli članek:

Kaja Sajovic, novinarka RTV Slovenije, ki piše za portal MMC, sicer pa v svetu že uveljavljena poznavalka in poročevalka s področja visoke kulinarike, in Ana Roš, najboljša kuharska mojstrica na svetu, o kateri Kaja piše knjigo Sonce in dež, nosita na svojih plečih preveč sledi udarcev slovenskega javnomnenjskega biča (anonimni kritiki, seveda!), da bi lahko ob vsem skupaj ostali povsem ravnodušni. S Kajo sva se pogovarjali o njenih sanjskih kulinaričnih potovanjih po svetu in krutih streznitvah vsakič, ko se vrne domov. Naslikala mi je portret Ane Roš in z njim veliko povedala tudi o sebi. Povsem odkrito govori tudi o zakulisju vseh teh dogajanj, o sodobnem »kuharskem rokenrolu«, o svetu, polnem težav z alkoholom, prehranjevalnimi motnjami in mamili.

Zarja Jana
Kaja Sajovic je v svetu uveljavljena poznavalka in poročevalka s področja visoke kulinarike.

Tekst: Žana Kapetanović; foto: Šimen Zupančič 

Pričakovala sam »pravo hudičevko«, pred menoj pa je sedela precej negotova ženska. V pogovoru odkrita do bolečine. Oh, vsega vam ne bom mogla povedati. Da, oklep, ki ga je zgradila okoli sebe – govorijo, da je vzvišena, naduta, arogantna, nedostopna, nevrotična, nepredvidljiva …, je samo zaščita introvertiranega dekleta, ki je večinoma odraščala s starimi starši in njihovimi prijatelji upokojenci, pekla piškote in pisala recepte ter z dedkom gobarila po gozdu v Podutiku, medtem ko so njeni sošolci ponočevali. Dekle, ki se ob hipijevski mami, ob kateri sta se s sestro učili asketskega potepanja z nahrbtnikom in šotorom po svetu – v Anglijo, Francijo, najpogosteje na jugozahod Amerike, na Aljasko, Havaje …, ni nahranilo občutka varnosti in trdnosti. Ženska, ki je posledično vedno stremela k temu, da bi se dokazovala, da bi bila boljša in da bi našla področje, skozi katero bi lahko kot novinarka spregovorila. In prav to dekle je splet okoliščin končno izstrelil v svet vrhunske kulinarike! Da, ustvarila si je poklic kulinarične poročevalke, uživalke najboljših zalogajev in kapljic na svetu. Vsi, ki na Instagramu z odprtimi usti spremljamo njene objave in članke, smo veseli, da lahko pokukamo v sicer nedosegljiv svet, ki je v tem obdobju kulinaričnega buma postal tako zelo zanimiv in poseben. Se pa sprašujemo: so to samo sanje?

Kuharski rokenrol. Medtem ko pišem ta članek, Kaja Sajovic lovi race na jugu Švedske, pluje z ribiči po Baltskem morju in pod fotografijo sanjsko lepe jesenske idile zapiše: »Nikoli ne bom zapustila Skåne!« In to je le eno od njenih uživaških potepanj. Njen oktober bo potekal takole: iz Švedske bo za tri dni odletela v Baskijo, se za dva dni vrnila domov, potem bo šla za dva dni na Dansko, od tam za pet dni nazaj v Bilbao v Baskiji, sledil bo direkten polet v Limo v Peruju, kjer bo ostala štiri dni, nato bo šla za štiri dni v Toronto, za en dan še na sever v Quebec in končno v Ljubljano, a samo za tri dni. Nato se bo udeležila še dogodka v Udinah, ki bo trajal štiri dni, konec meseca pa bo za dva dni odpotovala še v Cadiz v Andaluziji. Si predstavljate? Je življenje, ki ga lahko spremljamo na njenem Instagramu, v resnici tako glamurozno?

»Je in ni. Po eni strani ješ v Bulgari, letovišču s petimi zvezdicami na Baliju, imaš na voljo neomejeno količino šampanjca in kaviarja, družiš se s chefi in novinarskimi kolegi z vsega sveta, ki razumejo in cenijo to, kar počneš, po drugi strani pa imaš nenehne polete, pri čemer te muči utrujenost zaradi časovne razlike, dvodnevne postanke na drugem koncu sveta in polete nazaj, izgubljanje prtljage, zamujanje. Kako to poteka v praksi? Najpogosteje po končani službi na RTV že letim na letališče, grem v neko restavracijo nekje na drugem koncu sveta, naslednji dan se vrnem in hitim na RTV, kjer sem že 14 let redno zaposlena, in tam pišem o zunanji politiki. Še vedno je tako, je pa res, da kljub temu največ pišem o kulinariki,« pravi Kaja.

Njene izkušnje kažejo, da v glamuroznem svetu kuharjev in novinarjev ni časa za zasebno življenje. Večina jih nima otrok ali stalnih partnerjev, seks za eno noč je kot desert, povsod so težave z alkoholom, nekateri imajo motnje hranjenja, drugi težave z mamili … Kuharski rokenrol, vse to poimenuje Kaja.

Več v reviji Zarja Jana, št. 40, 2. 10. 2019

Zarja Jana
Kaja Sajovic in Ana Roš za založbo Phaidon pišeta knjigo o Hiši Franko.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno