Ljudje

Mož, ki je zasončil papeža

Jelka Sežun
16. 9. 2019, 23.00
Posodobljeno: 18. 9. 2019, 10.28
Deli članek:

Videti sta bila kot dobra prijatelja, oba sta po malem žarela in se zelo široko smejala, dva dobrodušna sončka sta bila, in večkrat sta se prijela pod roko ali za roko – oba že belolasa gospoda, papež Frančišek in argentinski misijonar (slovenskih korenin) na Madagaskarju Pedro Opeka. A sta se menda v resnici spoznala šele lani, čeprav sta oba študirala na isti šoli v Buenos Airesu. Papež je bil videti kar malo zaljubljen v svojega novega prijatelja. In ga povsem razumem – patra Opeko sem srečala pred osmimi leti, ko sem videla (in občutila), da zelo podobno vpliva na večino ljudi, kar malo se zaljubiš v tisto toplino, v tisti nasmeh, v tisto jekleno voljo, ki včasih poblisne izpod miline.

Zarja Jana
Oče Pedro, tako mu pravijo njegovi ljudje, je superzvezdnik.

Tekst: JELKA SEŽUN

Foto: REUTERS, OSEBNI ARHIV

V življenju nisem srečala prav veliko duhovnikov in tisti, ki sem jih, me niso posebej očarali. Razen enega – ta je bil Pedro Opeka in me je čisto sezul. Ne verjamem, da je sploh opazil.

Saj niti ne morem s prstom pokazati in reči, to je bilo. Ne morem reči, oh, bil je tisti njegov nasmeh ali tisti modri pogled, bil je preprosto celoten paket: karizma, ki bi jo lahko ustekleničeval, pa absolutna odsotnost napuha, čeprav ima vse razloge, da bi se lahko postavljal s svojimi uspehi, pa tisto njegovo popolno sprejemanje ljudi z vsemi njihovimi napakami in celo tista takrat samo bežno zaslutena oslovska trma, ki zna biti zelo neprijetna za druge – ker ne moreš, preprosto ne moreš doseči vsega, kar je on dosegel, ne da bi bil včasih malo zoprn. Domnevam.

Kje so tisti otroci? In všeč mi je bilo, kako je povsem odkrito govoril tudi o svojih porazih. In o svojih solzah. Prišel je na Madagaskar, naiven dvaindvajsetleten mladič – oktobra naslednje leto bo od tega minilo petdeset let – poln zagona in dobrih namenov, potem je bil pa seveda šokiran, ko so ga tolikokrat izkoristili in okrog prinesli. »Mislil sem, da mi bo zmanjkalo solz,« nam je rekel. Ampak, je pristavil, »jokaš lahko samo petnajst minut, potem se moraš pa lotiti dela.«

Nekaj bridkosti je pa ostalo še desetletja pozneje: »Pred kratkim sem na televiziji videl dokumentarec o tistih krajih,« je rekel žalostno. »Nič se ni spremenilo, vse je ostalo enako, ista riževa polja – samo da morajo zdaj prehraniti dvakrat več ljudi. Kje so vsi tisti otroci, ki sem jih vzgajal, zakaj niso ničesar spremenili?«

Začel je namreč na podeželju Madagaskarja, potem pa ni mogel več gledati vse tiste bede in  revščine, pa je prosil za premestitev. In je tako leta 1989 prišel v dvomilijonsko glavno mesto Antananarivo, kjer je bilo še veliko, veliko huje. In je potem svoj življenjski izziv našel na ogromnem smetišču, kjer so se otroci z živalmi ravsali za odvrženo hrano. Staršem je umrlo po pet, šest, sedem otrok, kar je še za Madagaskar, kjer je otroška smrtnost visoka, nenavadno veliko.

Z majhno pomočjo prijateljev. Danes je od orjaškega smetišča ostalo le še malo, namesto njega je zdaj na tistih dvajsetih hektarjih okrog dvajset vasi, ki jih je zgradil s svojo nevladno organizacijo Akamasoa (kar v malgaščini pomeni »dobri prijatelji«). In v teh vaseh imajo ljudje toplo vodo in elektriko – kar je na Madagaskarju še vedno redkost, s tem se ponaša le okrog 15 odstotkov hiš –, vsi otroci hodijo v šolo (na otoku kar okrog 30 odstotkov otrok ne obiskuje šole), vsi dobijo brezplačno kosilo, njihovi starši imajo pa službe. Večinoma slabo plačane, pravi oče Opeka, ampak službe so pa vendarle. In so še vedno revni – relativno –, vendar imajo streho nad glavo, niso lačni in njihovi otroci ne umirajo več, zdaj se jim nasmiha veliko svetlejša prihodnost.

Akamasoa je poleg stanovanjskih hiš zgradila še okrog sto šol, ki omogočajo izobrazbo od vrtca do univerze, pa zdravstvene klinike, dva stadiona – nogomet je še vedno strast argentinskega lazarista  – in sprejemni center, v katerem lahko vsak poišče zatočišče ter dobi pomoč. In tole je treba trikrat podčrtati: pomoč dobijo takoj. Danes, ne jutri ali pojutrišnjem. 

Več v reviji Zarja Jana št. 38, 10. 9. 2019

Reuters
Papež Frančišek je obiskal naselje, va katerem deluje Pedro Opeka.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno