Ljudje

Kam so nenadoma izginili vsi butlji?

Jelka Sežun
26. 8. 2019, 14.53
Posodobljeno: 26. 8. 2019, 14.56
Deli članek:

Najprej sem se zaljubila v naslov. Na prvi pogled. »Obkroženi z idioti«. Ah, absolutno. Zgodba mojega življenja. Končno me nekdo razume! V sebi sem kar vriskala. Potem se je izkazalo, da gre za zavajajoče oglaševanje.

shutterstock
...

Thomas Erikson ima kotičke ust zavihane navzgor. Komaj opazno, ampak definitivno mu silijo gor. In v modrih očeh mu plešejo vražički, ki se sploh ne poskušajo skriti. Na večini svojih fotografij je videti, kot da ga bo vsak hip premagal poreden nasmešek. Kot da ve nekaj zelo zabavnega, pa noče povedati. In le kako bi se lahko uprl človeku, ki ima na Instagramu fotografijo napisa Danes bodi neverjeten, ampak najprej ena kava? Moje vrste človek, definitivno.

Štiriinpetdesetletni Šved je bil nekoč bančnik (»ki se je naveličal togosti in pravil«, je pojasnil), pa je »poskusil srečo« kot svetovalec in zdaj že kakšnih dvajset let šefe uči, kako postati in obstati kot boljši šefi. Sreča se ga še kar oklepa, saj je leta 2011 izdal prvo kriminalko in v naslednjih letih še tri, še malo pozneje pa še dve kriminalki z drugo junakinjo. Pisanje ga osrečuje, je povedal, pa zabavno je! »In če se ti nekaj zdi zabavno, potem ni noben problem vstati ob treh zjutraj, da to počneš!«

Resno?

Zgodaj mora vstajati, domnevam, ker je njegov glavni poklic še vedno proizvodnja najboljših možnih šefov in voditeljev, čeprav se je vmes proslavil tudi kot pisec: terno je zadel leta 2014, ko je izdal knjigo Obkroženi z idioti – štiri oblike človeškega vedenja in kako se uspešno sporazumevati z njimi. Doslej so jo prevedli že v več jezikov, kupilo jo je več kot milijon ljudi po svetu in četrto izdajo knjige so pravkar (iz angleščine) prevedli tudi v slovenščino. Erikson je pa medtem napisal še Obkroženi s psihopati (2017), Obkroženi s slabimi šefi (2018) in Obkroženi z lenuhi (2018).

Nerazumljeni. Naslov, ki me je tako pritegnil, se je že takoj na začetku izkazal za zavajajočega: v resnici nismo obkroženi z idioti, trdi Erikson, tako samo mislimo, kajti obkroženi smo z ljudmi, ki so drugačni od nas, z drugačnimi osebnostnimi tipi. In če tega ne vemo, se nam drugi pač zdijo … no ja, idioti. Če pa se jih naučimo prepoznati in razumeti, če vemo, kako ravnati z njimi, čudežno postanejo bolj znosni in bistveno manj idiotski. Uradno se zadevi reče sistem DISA (dominantnost, iniciativnost, stabilnost, analitična sposobnost) in označuje štiri različne tipe osebnosti, vsak je označen s svojo barvo – dominanten z rdečo, iniciativen z rumeno, stabilen z zeleno in analitičen z modro. Vsak tip ima svoje prednosti in slabosti, vsak uporablja drugačno govorico telesa in vsak gre z eno od drugih barv bolje skupaj kot s preostalimi.

»Med pisanjem mi je na misel prišla prispodoba: vedenjski vzorci so kot škatla z orodjem. Potrebujemo vse vrste. Glede na okoliščine je neko orodje včasih ustrezno, drugič pa neustrezno. Desetkilogramska macola je odlična za podiranje zidov, ne gre pa je ravno vzeti v roke, če želite obesiti sliko v vežo,« v uvodu pravi Erikson, ki nato skozi knjigo do skoraj brezidiotskega sveta pretežno brez macole vodi z anekdotami in nasveti.

Kdo je kdo. Rdeči, lahko mu rečete tudi kolerik ali alfa, je zagnan, ekstrovertiran, tekmovalen, energičen, zelo neposreden. Pa tudi trmast in nepotrpežljiv. Rdeči je tank, ki zgolj z močjo svoje volje povozi vse ovire na poti, vedno se mu mudi in je slab poslušalec, ker se hitro naveliča. Oh, in rdečega prepoznate tudi po tem, da ga obkroža največ idiotov.

Rumeni je sonček, optimist in veseljak, duša vsake zabave, tisti, ki ves čas govori in je rad v središču pozornosti. Medtem ko je rdeči usmerjen v izpolnjevanje nalog, se rumeni ljubeče posveča medčloveškim odnosom. Zelo je družaben in lahko vzpostavi pogovor praktično s komerkoli. In rad se smeje. Pa iznajdljiv je in strašansko prepričljiv. Ne zna pa poslušati, drugi ga pogosto vidijo kot plitkega in sebičnega.

Zeleni – mimogrede, teh je največ – je umirjen in sproščen, skrben in pozoren, naravnost nadčloveško strpen, vedno pripravljen pomagati in sodelovati z drugimi, poosebljena prijaznost bi lahko rekli. Ampak po drugi strani to pomeni, da ga je na smrt strah konfliktov in je raje tiho, kot da bi na glas povedal, da se ne strinja. Nikakor ne mara sprememb in se jim na vse kriplje upira. Ampak potihem.

Modri je zadržan, analitičen, pedanten, temeljit, metodičen in vedno točen. Vzame si veliko časa, da o nečem razmisli, preden se odloči. Je tih in introvertiran, tako kot rdeči usmerjen v reševanje problemov v nasprotju z rumenim in zelenim, ki se osredotočata na odnose. Druge barve ga vidijo kot hladnega in odmaknjenega.

Več v Zarji/Jani št. 35, 27.8.2019

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno