Ljudje

Sam proti vsem

Simona Furlan
4. 6. 2019, 10.32
Posodobljeno: 4. 6. 2019, 10.34
Deli članek:

Kolesarska dirka po Italiji, sloviti Giro d'Italia, je zagotovo eden od najteže pričakovanih športnih vrhuncev leta. Izziv za organizatorje, saj ima dirka kar 21 etap, spektakel za gledalce ter zaradi mnogih gorskih vzponov in občasno zaradi obupno slabega vremena pravi pekel za tekmovalce. Slovenski kolesarji so doslej na Giru že pustili pečat, a še nikoli ni bilo tako divje kot letos s Primožem Rogličem.

Profimedia
Primož Roglič na letošnjem Giru.

Primož Roglič, ki bo oktobra dopolnil 30 let, je, to prav gotovo veste, športni fenomen že zato, ker je bil še pred nekaj leti zelo uspešen v nekem povsem drugačnem športu – smučarskih skokih. Hud padec v Planici je bil kriv, da je nehal skakati, so se pa potem na srečo hitro pokazale in dokazale njegove telesne danosti za kolesarstvo. Primožev vzpon od rekreativca do profesionalca, sposobnega zmagati na najtežjih dirkah, je bil bliskovit.

Tako bliskovit in neobičajen, da konkurenca po njem živčno tolče tudi z namigovanji o dopingu. Vpletenost nekaterih slovenskih kolesarjev in funkcionarjev v vroč dopinški škandal, ki se je začel letos pozimi med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Avstriji, nas je presunila prav v dneh med Girom. In to prav takrat, ko je pozornost ljubiteljev kolesarstva plenil Primož, takrat še v roza majici, torej majici vodilnega.

Bivši skakalec, kot nikoli ne pozabita poudariti komentatorja Eurosporta, ki je imel letos ekskluzivne pravice za prenos Gira, je bil težke boje ne le s progo in tekmeci, temveč tudi z vprašanji o svojih povezavah s slovenskimi dopinškimi osumljenci. Nismo pa prepričani, da so italijanski novinarji z zoprnimi vprašanji enako mrcvarili tudi svojega rojaka in ljubljenca Vincenza Nibalija, velikega Primoževega konkurenta v boju za skupno zmago na Giru. Navsezadnje je Nibali član ekipe Bahrain Merida, v kateri je bil pred suspenzom eden glavnih mož prav domnevni dopinški grešnik Milan Eržen.

Italijanski športni časnik La Gazzetta dello Sport se je poleg tega, potem ko se je Primožu med eno od etap pokvarilo kolo in je dirko končal na posojenem kolesu moštvenega tovariša, obširno ukvarjal z »izginulim« kolesom slovenskega šampiona, češ da so ga skrili pred kontrolorji opreme, ker da ima vgrajen motorček (t. i. mehanski doping, ki so ga Primožu skušali pripisati že pred tremi leti). Kolesa seveda ni nihče skrival, so med drugim Rogliču in njegovi ekipi Jumbo-Vista stopili v bran tudi španski novinarji, na svoj avto so okvarjeno kolo naložili člani ekipe Movistar, ki so prijazno, v športnem duhu so rekli, pomagali konkurentom v stiski. In ob tem poudarili, da zares ne vedo, zakaj so nekateri tako sumničavi do Rogliča.

Rogla, kot ga kličejo prijatelji in sotekmovalci, je konkurentom več kot očitno trn v peti. Nibali, ki je drugače menda prijazen fant, se je repenčil, da se Primož obnaša amatersko. Pa da naj pride pogledat vse njegove lovorike, ki jih je dobil s profesionalnim kolesarjenjem.

Več v reviji Zarja št. 23, 4. 6. 2019.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno