Ljudje

Hčerke ličijo mame

Katja Božič
27. 3. 2019, 03.19
Deli članek:

Dve generaciji lepotic pred objektivom

Foto: Mateja J. Potočnik
Saša in Polona

Čeprav se Saša Einsiedler, Marjeta Kljajič in Nataša Gorenc veliko pojavljajo v javnosti in so temu primerno vedno lepo urejene in naličene, priznavajo, da o ličenju še zdaleč ne vedo toliko kot njihove najstniške hčerke. Te so plesalke, ki so se zaradi nastopov že zgodaj seznanile z ličenjem. Veliko pa so se naučile tudi na družbenih omrežjih, kjer spremljajo napotke svojih najljubših »umetnikov ličenja« in pridno vadijo. Vse tri tudi točno vedo, kakšno ličenje najbolj pristaja njihovim mamam. In kar je najboljše, mame njihove nasvete upoštevajo!

Tekst: Katja Božič, foto: Mateja J. Potočnik, ličenje; Manca Maselj

Saša Einsiedler in Polona Pusar: Priznam, da ji gre ličenje bolje od rok

»Nikoli ne bom pozabila, ko sem si v osmem razredu postrigla frufru, da so se mi videle obrvi. Ko me je oče videl, me je jezno poklical k sebi in s palcem podrgnil po mojih obrveh. A barve ni bilo nikjer – mislil je, da sem si jih naličila, toda moje obrvi so bile naravno temne. Še danes se smejim zaradi tega. Verjetno bi bil zelo jezen, če bi imela v resnici pobarvane obrvi,« se prvih srečanj z ličenjem spominja Saša Einsiedler, v zadnjih letih predvsem komunikacijska trenerka in svetovalka.

»Zdi se mi, da smo se me začele ličiti mnogo pozneje, kot se mlada dekleta danes,« pravi. »V srednji šoli sem si s črno barvico obrobljala oči, ko pa sem na pragu študija začela delati na televiziji, se mi je odprl nov svet.« Televizijske maskerke je vedno skrbno opazovala pri delu in se učila, zato se zna tudi sama lepo naličiti. »Res pa je, da kadar mi danes hčerka svetuje, kaj vse bi še morala imeti v svoji kozmetični torbici, se sama sebi zdim precej za časom. Polona me je recimo prepričala, da sem si kupila highlighter (svetlo senčilo) za osvežitev polti, pa gobico za nanašanje ličil – prej sem si puder na obraz vedno nanašala s prsti. Nisem se je mogla navaditi. Polona mi je tudi svetovala, naj si nohte lakiram s svetlimi barvami, ker mi temne postarajo roke, ampak nostalgija po rdeči barvi me vedno znova zapelje.«

Polona s plesno skupino tekmuje že nekaj let, zato je zgodaj odkrila videonavodila o ličenju na Youtubu. »Gledala sem in vadila na sebi ali pa na mlajši sestrici, če sem jo uspela prepričati,« dvanajstletnica prizna v smehu, da se ji na licih naredijo prikupne jamice. Velikokrat so s prijateljicami plesalkami prespale pri kateri od njih, da so lahko vadile ličenje. Za tekmovalne nastope si sama naredi osnovo – nanese si puder, s temnim senčilom zoži obraz, nato pa si ga osveži še s svetlim senčilom (highlighterjem) in močno poudari obrvi. Na tekmah imajo maskerje, a se popravijo še same. Ustnice si pobarvajo v slogu zvezdnice resničnostnega šova Kylie Jenner – črtalo si nanesejo nad naravnim zaključkom ustnice, da so videti večje in polnejše. Sicer pa ji Saša ne dovoli iti naličena v šolo. »Letos je začela malo popuščati, tako da mi že dovoli poudariti obrvi. Dobro si lahko videti že, če si samo urediš in naličiš obrvi. Poudarjene obrvi so letos modni trend.« Ličila, ki jo spremljajo vsak dan, so gel za obrvi, maskara in klešče za vihanje trepalnic. Doma pa ima seveda še vse druge pripomočke, s katerimi včasih naliči tudi Sašo. »Njej pristojijo nežni toni, oranžno-roza barve, ker ima svetle lase in modro zelene oči.« In največje veselje mladi mojstrici ličenja mama naredi, kadar ji dovoli, da jo uredi po svoje.

Nataša in Tjaša Gorenc:Mama se je naučila nekaj mojih trikov

Nataša Gorenc, mama, osebna trenerka in resničnostna zvezdnica šova The Biggest Loser, uporablja zelo malo ličil, najstniška leta je preživela brez njih. »Spomnim se, da sva si s sestro nekoč kupili maskare, pa nama jih je mama vrgla v smeti in rekla, da sva lepi brez ličil. Vedno sem se veliko ukvarjala s športom, zato sem se brez njih dobro počutila. Z leti sem videla, da je dobro uporabiti obarvano kremo za poudarjanje polti, uporabljam pa še maskaro in bleščilo za ustnice. Ko sem se lani na treningih oddaje The Biggest Loser pojavljala brez ličil, sem ugotovila, da kamera razkrije res vsako podrobnost, zato sem letos malo naličena,« pravi osebna trenerka fitnesa, znana po vadbah gym by Nataša. Veliko več izkušenj z ličili ima njena skoraj sedemnajstletna hčerka Tjaša, ki jo vedno naliči za posebne priložnosti in ji Nataša povsem zaupa. »Tjaša se mi smeji, kako me maskerke sploh lahko naličijo, ko ne morem na miru sedeti niti dve minuti in kar naprej govorim.«

Zaradi plesa, ki ga trenira že od petega leta, se je Tjaša zgodaj seznanila z ličenjem. »Imeli smo kar nekaj tečajev, da smo se deklice znale same urediti za nastope,« pravi srednješolka, ki se je mnogo trikov naučila na Youtubu; najbolj ji je všeč Jeffree Star. Za v šolo se je lahko začela ličiti v prvem letniku. »Imam precej velike oči in temne trepalnice, oboje rada poudarim. Polt pa si poudarim z bronzerjem. Pudrov ne uporabljam, ker se mi zdi, da imam lepo kožo. Tudi s podlago ne pretiravam, raje si nanesem malo več rdečila za lica. Za veke uporabljam predvsem svetla senčila nevtralnih barv.« Ker je njena mama zelo zaposlena, jo mora Tjaša dobesedno posaditi na stol. »Predlagala sem ji, naj uporablja korektor, s katerim zakriješ podočnjake in si takoj videti bolj sveže. Zdaj uporablja tudi rdečilo za lica, gel za obrvi in maskaro. Za kožo sem ji namesto pudra svetovala obarvano kremo, ki se prilagodi koži.« Ličila nakupujeta skupaj – Nataša plača, Tjaša pa izbere. »Zelo pomembno je, kaj damo na kožo, zato kupujeva dobre izdelke, saj se bo malce višja naložba dolgoročno izplačala!«  

Marjeta K. Kljajič in Ana Kiara Kirn:Učim se od hčerke

Marjeta Kljajič, ki že od leta 2003 uspešno vodi svojo agencijo za oglaševanje in odnose z javnostmi, je bila nekdaj stevardesa, ukvarjala pa se je tudi z manekenstvom. »Za revije so nas vedno ličili profesionalci. Takrat je bilo modno zelo močno ličenje. Veke smo imele prekrite z močnimi sencami, imele smo poudarjene črte okoli oči in močno rdečilo na licih.« V vsakdanjem življenju se ni pretirano ličila.

»Sploh pa nismo poznali toliko pripomočkov, kot jih imajo današnje generacije. V glavnem sem uporabljala maskaro, pa kakšno nežno šminko za ustnice.« Danes je maskara še vedno njen najnujnejši pripomoček, brez nje se počuti, kot bi bila gola. Za oči uporablja tudi črtalo (eyeliner), obvezna v kozmetični torbici pa sta še suhi puder in bleščilo za ustnice. »Za večerne priložnosti si na veke nanesem tudi senčila. Preden se odpravim od doma, Kiara vedno preveri, ali sem se dobro naličila,« Marjeta ne skriva, da hči o ličenju že sedaj ve veliko več kot ona. »Danes se jaz učim od nje.« Tudi Kiara že nekaj let pleše, s plesno šolo Bolero so že dve leti državne prvakinje, eno leto so bile celo svetovne. In zaradi plesa se je začela ličiti za nastope.

Devetošolka pravi, da si dekleta njene starosti za ličenje vzamejo več časa, morda tudi zato, ker še niso tako spretne. Sama se je učila od prijateljic in na Youtubu. Najprej se je izmojstrila v ličenju obrvi – uredi si jih s ščetkico, obarva z debelejšo barvico in obrobi s tanjšim svinčnikom. Uporablja tudi maskaro, malo rdečila za lička, črtalo, šminko in bleščilo za ustnice. V njeni kozmetični torbici pa so korektor, suhi puder, maskara, barvica za obrvi, barvica za oči, mala senčila, črtalo in bleščilo za ustnice, šminka. Sčasoma se je naučila, kaj pristoji njenemu obrazu. »Meni recimo ne ustreza črtalo (eyeliner), bolj maskara. Mami pa eyeliner naredi lepše oči. Sicer pa se zna precej dobro naličiti,« je ponosna mlada plesalka.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno