Ljudje

Princesa ni osamljena

Simona Furlan
26. 9. 2018, 07.39
Deli članek:

Na nedavno končanem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Innsbrucku je bila Slovenija znova med najuspešnejšimi ekipami, glavna zvezdnica omenjenega tekmovanja pa je bila s tremi odličji, dvema zlatima in enim srebrnim, Janja Garnbret.

Luka Fonda/PZS
Janja Garnbret

Mlada Korošica, marca prihodnje leto bo stara šele 20 let, kljub svoji mladosti že piše zgodovino tega športa, saj se lahko kot prva in za zdaj edina na svetu pohvali z naslovi svetovne prvakinje v vseh treh disciplinah športnega plezanja: v težavnosti je zmagala na SP leta 2016 v Parizu, letos pa je v Innsbrucku zlato zgrešila le za nekaj sekund; zato pa je v Avstriji zmagala tako v premagovanju balvanov kot v kombinaciji treh disciplin (težavnost, balvani in hitrostno plezanje). Kar je seveda odlična napoved za prihodnost, saj se bodo prav v kombinaciji športni plezalci prvič pomerili tudi na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020.

Dve desetletji slovenskih uspehov. Športno plezanje se je pred približno sedmimi desetletji začelo razvijati znotraj alpinizma in se potem dokaj hitro razvilo v samostojno in po vsem svetu tudi čedalje bolj priljubljeno panogo, v kateri zadnjih dvajset let blestimo tudi Slovenci. Oziroma Slovenke, če se tokrat osredotočimo nanje. Pred Janjo smo imeli oziroma še imamo kar nekaj plezalnih princesk, ki so nas razveseljevale z zmagami v svetovnem pokalu in odličji na največjih tekmovanjih: Martina Čufar, Natalija Gros, Maja Vidmar in Mina Markovič, pa seveda tudi paraplezalka, gluho-slepa Tanja Glušič, tudi ona Korošica, ki si je letos v Innsbrucku priplezala bron.

Športno plezanje – precej dobro gre tudi našim fantom, zato je Slovenija zadnji dve sezoni v težavnosti ekipno najboljša na svetu –očitno povsem ustreza slovenskemu značaju. Je zelo kompleksen šport, pri katerem gre za tesno povezanost telesa in psihe; je adrenalinski, vendar varen; individualen, vendar brez ekipe in močnega zaupanja znotraj nje ne gre; je spopad s steno in hkrati s samim seboj. Gre za osredotočenost, zaradi katere, pravi večina plezalcev, so v steni v nekakšnem zamaknjenem stanju. Zanje je plezanje način življenja, meditacija.

Usklajenost telesa in duha. Ko torej Janja Garnbret, naša aktualna plezalna princeska, govori o svoji popolni predanosti temu športu – letos je za kratek čas to zelo zrelo dekle pred plezanjem dalo prednost le maturi –, se njene besede zelo podobne besedam njenih prej omenjenih predhodnic. Za plezanje so Janja in druga dekleta brez pritoževanja pripravljena početi vse, kar je treba: zgodaj vstajati, se voziti kilometre daleč na trening, biti brez prostega časa … In po navadi so plezalci tudi njihovi partnerji.

Strokovnjaki pravijo, da plezanje, ki od človeka zahteva premišljeno uporabo celotnega telesa ter uravnoteženost telesa in duha, torej veliko psihično zbranost, s svojimi značilnostmi pozitivno vpliva na človekovo samopodobo, samospoštovanje in samozaupanje ter ga hkrati tesneje povezuje z naravo. Občutja torej, zaradi katerih plezalci ne pogrešajo stvari, ki jih počnejo njihovi vrstniki, sami pa zanje preprosto nimajo časa. Niti želje ali potrebe.

Več v Zarji št. 39, 25. 9. 2018.

Estrada

jasna kuljaj
Z Jasno in glasno!

Slovenska glasba pod drobnogledom Jasne Kuljaj

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

Zanimivosti

suhi lasje, lasje brez leska, česanje
Pregled lasišča

Izpadanje las in sivenje lahko opozarjata na bolezen

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti