Ljudje

Pri 72 letih bom mati

Jana
23. 7. 2009, 11.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Londončanka Jenny Brown se je odločila, da bo nadoknadila zamujeno. Pri 72 letih si želi postati mati. Za pomisleke ali celo kritike se ne zmeni. Na vsa vprašanja ima odgovore. Pravijo ji, da je dovolj stara, da bi lahko bila prababica, ali da bo njen otrok sirota, preden bo odrasel.

Londončanka Jenny Brown se je odločila, da bo nadoknadila zamujeno. Pri 72 letih si želi postati mati. Za pomisleke ali celo kritike se ne zmeni. Na vsa vprašanja ima odgovore. Pravijo ji, da je dovolj stara, da bi lahko bila prababica, ali da bo njen otrok sirota, preden bo odrasel. Brownova jim odgovarja, da nihče, niti mlada dekleta, ne ve, koliko časa bo živel. Upa, da ima pred sabo še dolgo življenje, pri vzgoji otroka pa ji bo pomagala katera od mlajših prijateljic.

Britanski časopisi pišejo, da je Brownova neomajna, zato o svojem načrtu  odkrito govori in daje intervjuje. Doslej je porabila že veliko denarja za poskuse, da bi zanosila. Šestkrat so poskušali z oploditvijo v epruveti, za to je plačala trideset tisoč funtov na klinikah v ZDA in Italiji. Zdaj se odpravlja v Bolgarijo, Romunijo, Španijo, kjer zdravniki slovijo po tem, da omogočijo nosečnost starejšim ženskam. Odpravila bi se tudi v Indijo, če bi ji to zagotovilo uspeh. Na eni od tamkajšnjih klinik je uspelo zanositi ženski njene starosti, z darovanim jajčecem je rodila dvojčke  in velja za najstarejšo mater na svetu. Tudi Brownova išče darovalko.
Otrok mi bo podoben
Očitke, da je neodgovorna, zavrača. Tudi mnenje zdravnikov, da nosečnost po menopavzi ni več naravna, je ne zanima. Za otroka si je začela prizadevati pred dvajsetimi leti, ko so skušali s spermo darovalca oploditi njeno jajčece, vendar postopek ni uspel. Po mnenju zdravnikov je bila že takrat razlog za to njena starost. Zdaj Jenny išče dekleta med dvajsetim in petintridesetim letom, ki bi želele postati darovalke. Nosečnost kljub temu želi doživeti sama. »Pomembno je, da sama nosim otroka, saj mislim, da bodo moje genetske lastnosti tako prešle nanj, čeprav bo jajčece podarjeno. Tako mi bo otrok bolj podoben,« razmišlja.
Nosečnost ni preprosta
Odkar se je odločila za zanositev, potrebuje veliko denarja. Zato oddaja pet sob v svoji londonski hiši, da bi dobila denar za naslednje poskuse oploditve v epruveti.
Nosečnost, če se zgodi, pri njenih letih ne bo preprosta. »Ljudje me sprašujejo, kako se bo počutil otrok zaradi moje starosti. Upam, da bo to občutil kot nekaj posebnega. Povedala mu bom, da sem si zanj zelo dolgo prizadevala in kako čudovito je to, da ga imam,« pravi. »Vem, da bo naloga zahtevna. Zavedam se tudi, da bi se moje življenje popolnoma spremenilo, a na to sem pripravljena.«
Psihologi jo opozarjajo, da podcenjuje tudi zahtevnost vzgoje otroka v njihovih prvih letih, ko je potrebne ogromno energije. Opozarjajo jo še na zdravstveni vidik, saj gre lahko pri tako pozni nosečnosti marsikaj narobe. A Brownova odgovarja, da bo redno hodila na preglede in upoštevala zdravniška navodila. Nekateri ji očitajo, da želi še enkrat izživeti svoje otroštvo, vendar jih zavrača. Otroke ima preprosto rada, veliko se je ukvarjala z naraščajem svojih prijateljev in pri tem zelo uživala.
Prej je bila pomembna le kariera
Brownova se v mladih letih ni odločila za otroka preprosto zato, ker ni imela časa, čeprav si ga je želela. Posvečala se je akademski karieri ter študiju medicinske znanosti in zoologije. »Nekje v ozadju je bila vedno misel, da bo prišel čas, ko bom lahko imela otroka. Vendar se je zaradi študija ta neprestano odmikal. Na pragu petdesetih let se je končno zgodilo, vendar umetna oploditev takrat ni uspela.«
Nikoli ni bila poročena, imela je nekaj zvez, a nobena ni bila dovolj resna, da bi trajala. Zato se je odločila, da bo sama vzgojila otroka.
»Zavedam se, da je velika preizkušnja, če moraš prebedeti vso noč ob otroku, ki joka, a to me ne skrbi. To bom razumela kot nov izziv.«

Umrla je ženska, ki je postala najstarejša mati
Kako tvegano je lahko za ženske, če postanejo matere v poznih letih, se je na pokazalo pred kratkim. Carmen Bousada, ki je rodila pri 67 letih in je veljala za najstarejšo žensko na svetu, ki je postala mati, je umrla 16. julija letos, dve leti po porodu. Njena dvojčka, s katerima se je nasmejana fotografirala za naslovnice svetovnih časopisov, sta postala siroti. Že eno leto po porodu je zbolela za rakom. Najverjetneje njeno telo ni preneslo hormonskih terapij, ki jih je morala opraviti, ko si je prizadevala zanositi. Njena sinova bodo najverjetneje vzgajali mlajši člane njene družine.
Carmen Bousada si je dolgo prizadevala za otroka. Priznala je, da si je pomagala kar s ponarejanjem podatkov. Na klinikah je prikrivala svojo pravo starost in v formularje zapisovala, da je stara 55 let. Močne hormonske terapije so »pomladile« njeno maternico. Zanosila je osemnajst let po tem, ko je izgubila menstruacijo, pomagali pa so ji na kliniki v Los Angelesu.

                                                                                    Jana, št. 29.21.7.2009

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste