Ljudje

Še zmeraj čedna!

Urška Krišelj
4. 5. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

So pravilni proporci telesa in čudoviti obraz kazen ali darilo? Najbrž oboje. Lahkotna. Frfotajoča. Očarljiva. Obdarjena, nadarjena, a hkrati kaznovana z vsemi darovi, ki jih je prinesla na ta svet očetu arhitektu in mami, nadarjeni za operno petje. V Mojčinem primeru bitka s časom še vedno ni izgubljena. Ostala je lepo dekle, z močno voljo, ustvarila si je svoj mikro svet, v katerem si je uredila stvari po svoje.

So pravilni proporci telesa in čudoviti obraz kazen ali darilo? Najbrž oboje. Lahkotna. Frfotajoča. Očarljiva. Obdarjena, nadarjena, a hkrati kaznovana z vsemi darovi, ki jih je prinesla na ta svet očetu arhitektu in mami, nadarjeni za operno petje. V Mojčinem primeru bitka s časom še vedno ni izgubljena. Ostala je lepo dekle, z močno voljo, ustvarila si je svoj mikro svet, v katerem si je uredila stvari po svoje. Ostala je miss, uglajena, izobražena, talentirana in lepa, lepa.

Pričakala me je s svežimi jagodami, limoninim sokom in doma pečenimi piškoti iz ovsenih kosmičev.
Pa je res še vedno lepa, pomislim in ji tudi rečem. Njen obraz se razjasni.
Mojca Platner je čudovito dekle, a premalokrat ji to kdo pove. Dekle, in ne postarana, vsega naveličana gospa, ki se pritožuje nad svojim dedcem. Čeprav je enkrat vendarle dahnila da, si za nobeno ceno ne dovoli, da bi moški zagospodovali nad njenim življenjem. In tega ne privošči nobeni od svojih prijateljic, ki jih zmore sem in tja zvabiti v svoj sanjski svet, v katerem ni prostora za tečnobe. Borila se je, da je ohranila dokaj nepoškodovano podobo naivne odraščajoče deklice, ki z velikim upanjem in optimizmom gleda v svet, v katerem vidi polno priložnosti za svoj uspeh. Pokojni dr. Rugelj bi ji gotovo rekel, da je nezrela, še vedno zaljubljena v svojega očeta, in Mojca bi to vzela kot kompliment.
Lepota tudi boli. Ob njej sem začutila, kako obremenjujoče je živeti z večnim pričakovanjem okolja, da je treba biti popoln, da te imajo ljudje radi. Mojčina lepota je lepota, ki tudi boli. Je lepota, ki osamlja. Lepota, ki dela okolje zavistno, nevoščljivo, hudobno, je prepričana Mojca.
 Čeprav je na zunaj videti drugače, je Mojca občutljivo hrepeneče bitje, ki morda na neustrezen način išče le sorodno dušo. Ujela se je v trenutke iz mladosti, ki jih noče in ne želi spustiti. Zdelo se je, da je v prvem delu življenja ujela svoj trenutek, doživela svojih več kot pet minut slave, a ji to ni dovolj. Ni še pokazala vsega. Še vedno je na preži, čakajoča na priložnost.
Titovi komplimenti. V baletni šoli v Ljubljani jo je odkril kontroverzni slovenski režiser Boštjan Hladnik, ko jih je štela rosnih 14. Čez nekaj mesecev je zaplesala in zaigrala v njegovem filmu Ples v dežju. Pri 17. jo je odneslo na modne brvi. Najprej jugoslovanske, leta 1964 pa se je v njeno filmsko lepoto zaljubila znana italijanska kreatorka Roberta di Camerino, ki ji je odprla vrata v svet. Njene kolekcije je predstavljala na turnejah po Ameriki in se družila s priznanimi umetniki.
Hvalil jo je ves svet. Tudi naš tovariš Tito. Za njegovo Jovanko, ob kateri je pogosto sedel tudi sam, je večkrat nosila modele jugoslovanskih kolekcij. Jovanka je imela še posebno rada Rašico in Almiro. Mojca se spomni, da je Tito, ko je Jovanka otipavala materiale, ki jih je nosila, rekel: »Pa ti si toliko deblja od nje. Ne moreš ti takih modelov nositi.« Tito, ki je imel rad lepa dekleta, ni varčeval s komplimenti, toda Mojca jih je navadno kar preslišala. Sploh take, ki so na kaj namigovali. Bila je tiste vrste lepotica, ki se v glavnem ni pustila zapeljati. Le enkrat se je spotaknila na ledu in obtičala v objemu – pozneje tudi v edinem zakonu, s fotoreporterjem črnogorsko-hrvaškega rodu. A to je tema, ki jo sprva raje kar preskoči.

Več v Jani št. 18, 4.5. 2010

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste