Ljudje

Simbol neke nove Nemčije

Janja Lakner Anžin
8. 6. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

»Imaš zvezdniško moč! Ljudje te bodo ljubili,« je preroško napovedal član komisije in pevec Marius Müller - Westernhagen, ko je povsem neznana preprosta najstnica brez velikih pričakovanj, z iskrivim nasmehom in svetlečimi se očmi, prvič zapela pred komisijo na izboru za pot v Oslo. Dober mesec dni pozneje je že obnorela Nemčijo. Po zmagi na 55. Eurosongu v Oslu, prvi po 28 letih z Nicole in Malo miru, jo je v domačem Hannovru pričakalo 40.000 ljudi.

»Imaš zvezdniško moč! Ljudje te bodo ljubili,« je preroško napovedal član komisije in pevec Marius Müller - Westernhagen, ko je povsem neznana preprosta najstnica brez velikih pričakovanj, z iskrivim nasmehom in svetlečimi se očmi, prvič zapela pred komisijo na izboru za pot v Oslo. Dober mesec dni pozneje je že obnorela Nemčijo. Po zmagi na 55. Eurosongu v Oslu, prvi po 28 letih z Nicole in Malo miru, jo je v domačem Hannovru pričakalo 40.000 ljudi. Lena ni samo ime, je fenomen in evforija.

»Wir sind nicht nur Papst. Wir sind auch Lena! Lena! Lena! (Nimamo le papeža, imamo tudi Leno!)« so se na vse grlo v soboto ponoči, pravzaprav je bila že nedelja, drli Nemci, ko so razglasili zmagovalno pesem Eurosonga. Zmaga je bila resnična in dokončna. Poznavalci, navdušenci in zmerni zanesenjaki so ji sicer napovedovali uspeh, vendar so hkrati v isti sapi modro dodajali, da je Eurosong pač bolj politični kotel kot pa kakšen verodostojen izbor. Izkušnje namreč kažejo, da je vsakoletno tekmovanje, tokrat kar 39 evropskih držav, predvsem odsev trenutnega političnega stanja med udeleženkami (Grčija, se šalijo Nemci, bi za milijarde evrov pomoči lahko dala kaj več kot samo dve točki), nekaj malega je še sreča ali smola, vse preostalo pa čudež. In pri Leni se je zgodilo prav to! Le pet držav jo je popolnoma prezrlo, najvišje število glasov ji je prisodilo kar devet udeleženk, z 246 glasovi je postala zmagovalka. Lenin Satelit je odmeval nad Nemčijo. Pred tem je 70.000 ljudi v Hamburgu na tradicionalni evrovizijski zabavi, 20.000 v Hannovru, na tisoče v Berlinu, Kölnu, Münchnu …, pa vseh tistih 15 milijonov pred televizijskimi sprejemniki doma, v klubih, pivnicah, lokalih vsaj 30-krat sočasno zadrževalo dih, se veselilo ali pa nebrzdano bentilo. Vsekakor primerljivo s kakšno pomembno nogometno tekmo.

Več v Jani št. 23, 8.6.2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste