Ljudje

Čudodelna glina iz Komende

Renata Ucman
15. 7. 2010, 08.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Janez Ferjuc iz Gmajnice pri Komendi tam že štiri desetletja koplje sivo glino. To je izročilo njegovega očeta, ki jo je sprva kopal za lončarje in pečarje. Odkar si jo je sredi sedemdesetih let tja prišel ogledat pokojni zeliščar, pater Simon Ašič, jo - kot pripomoček za zdravljenje pri tegobah in boleznih - v njihovi družini kopljejo in po starem sušijo na soncu s še več ljubezni. Tamkajšnji glini ljudje po izkušnjah pripisujejo veliko zdravilno moč, saj vsebuje več kot 60 odstotkov silicijevih spojin, poleg tega leži na energijsko močnem območju. Zaradi novogradenj in nastajajoče industrijske cone Janeza Ferjuca skrbi, da bodo to dragoceno območje z zelo čisto glino, ki je prava naravna zakladnica, prekmalu pozidali. Zakaj je naša glina boljša od tuje?

Janez Ferjuc iz Gmajnice pri Komendi tam že štiri desetletja koplje sivo glino. To je izročilo njegovega očeta, ki jo je sprva kopal za lončarje in pečarje. Odkar si jo je sredi sedemdesetih let tja prišel ogledat pokojni zeliščar, pater Simon Ašič, jo – kot pripomoček za zdravljenje pri tegobah in boleznih – v njihovi družini kopljejo in po starem sušijo na soncu s še več ljubezni. Tamkajšnji glini ljudje po izkušnjah pripisujejo veliko zdravilno moč, saj vsebuje več kot 60 odstotkov silicijevih spojin, poleg tega leži na energijsko močnem območju. Zaradi novogradenj in nastajajoče industrijske cone Janeza Ferjuca skrbi, da bodo to dragoceno območje z zelo čisto glino, ki je prava naravna zakladnica, prekmalu pozidali. Zakaj je naša glina boljša od tuje?

.

Komenda je že od nekdaj znana po čudodelni sivi glini. Ta pas sive gline se začne pri Vodicah in nadaljuje proti Mengšu in Trzinu. Še pred stoletjem je bilo v Komendi skoraj sto lončarjev, ki jim je tamkajšnja siva glina omogočala kruh. »V naši družini glino kopljemo na obrobju Komende, na območju Bukovice. Domnevajo, da je bil ta pas gline naplavina, ko se je zemlja pred sedmimi ali osmimi milijoni let začela topiti. Najbrž je bilo tod mrtvo jezero, torej brez življenja. Glina, ki jo kopljem, je namreč izredno čista siva glina, brez primesi, ne vsebuje niti kamenja. Drugod je zelo težko najti tako čisto glino, zato je izredno dragocena. Po toliko letih kopanja in raziskovanja že zelo dobro vem, kje jo bom našel. Na njej v naravi raste le borovec, druge rastline pa nikoli,« pripoveduje Janez Ferjuc. Vsa dobrota je padla na tla Sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja je Ferjuceve v Komendi obiskal znameniti zeliščar, pater Simon Ašič, ki je nekje izvedel za kakovostno komendsko glino. »Z njim in mojim očetom smo šli takrat v bližnji gozd, saj si jo je želel sam ogledati. Ko jo je zagledal, so mu kar oči zažarele. Vzkliknil je, da je to res prava glina za uživanje, ne pa za lončarje,« razkriva. Več v Jani, 13.7.2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste