Ljudje

Tita sem dal v krsto

Svetlana V. Mekina
21. 12. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Josip Broz se danes po svetu ne prevaža ne z Galebom in ne z modrim vlakom. Sprejme nas v luksuzni restavraciji, ki je natrpana z doprsnimi kipi slavnega dedka in lično uokvirjenimi fotografijami, na katerih so Putin, Hugo Chavez, Fidel Castro.

Josip Broz se danes po svetu ne prevaža ne z Galebom in ne z modrim vlakom. Sprejme nas v luksuzni restavraciji, ki je natrpana z doprsnimi kipi slavnega dedka in lično uokvirjenimi fotografijami, na katerih so Putin, Hugo Chavez, Fidel Castro. Josip Broz je namreč vnuk Josipa Broza Tita in je s setro Zlatico ob Titu preživel velik del življenja. Bil je lovec, podjetnik in ključavničar. Bil je tudi nadzornik Titovih lovišč in policist, v protidiverzantskem oddelku nekdanje zvezne policije  je skrbel za varnost Josipa Broza starejšega vse do njegove smrti. V Srbiji je prav te dni ustanovil Komunistično partijo. Z Joškom (tako ga je klical dedek) smo se pogovarjali na Dedinju, bogataškem koncu Beograda, kjer ima znano restavracijo Tito.


Je prišel čas za preporod komunistične ideje?
Res je prišel skrajni čas, da se komunisti vrnejo na oblast. Komunisti so ustvarili to državo iz pepela, to so naredili tisti, ki so prišli iz tovarn in s kmetij, potem pa so toliko let uspešno vodili prejšnjo državo. Nato so namesto njih prišli politiki, ki imajo končano fakulteto, nimajo pa niti enega dneva delovne dobe. Zato so uspešno uničili vse okoli nas.
Imate stike z drugimi komunističnimi strankami?
Stike imamo z vsemi komunističnimi strankami, predvsem na območju nekdanje Jugoslavije, se pravi tudi s komunisti v Sloveniji.
Toda ali ni ideja socializma v državah nekdanje Jugoslavije kompromitirana in zavržena?
Ne. Socializem je bil uničen zato, da bi namesto njega dobili divji kapitalizem, da bi se skozi to družbena lastnina spremenila v zasebno in se tajkunizirala. Zato so se tudi začele širiti najrazličnejše laži o komunistih. Nihče pa ne pove, da so vsi programi t. i. demokratičnih strank oblikovani na podlagi Komunističnega manifesta, ki ima temelj v Svetem pismu. To, kar imamo sedaj, je farsa. Politiki imajo danes veliko večje privilegije, kot jih je imel Tito. Iz dneva v dan proizvajajo le eno afero za drugo. Poslanci večinoma sedijo v kavarnah in se tam, za kulisami, dogovarjajo, v parlamentu jih je peščica, čeprav imajo na tisoče evrov visoke plače. V nekem trenutku pozicija in opozicija na volitvah vljudno zamenjata mesti in potem se ta cirkus nadaljuje. V resnici vsi skupaj delujejo kot ena velika stranka, stranka večnih oblastnikov, kjer si občasno zamenjujejo vloge. Mi ne bomo takšni. Komunisti bomo delali pošteno. Če pridemo na oblast, bomo zahtevali tudi preverjanje porekla imovine in vrnitev nakradene družbene lastnine.
Kako je pravzaprav prišlo do tega, da ste vi in Zlatica Broz mladost preživela pri Titu?
Tito nama je dejansko bil kot oče in mati, kajti v tistem času nisva poznala niti očeta niti matere. Ko sta se oče Žarko in mati ločila, sta se sprla, kateri bo imel otroka. Najina mama je bila namreč iz Rusije in tukaj ni poznala veliko ljudi, oče pa je že začel povsem novo življenje. Potem ko se je najin oče ponovno poročil in se spor med staršema kar ni in ni hotel zgladiti, je Tito preprosto odločil, da bova Zlatica in jaz, da ne bi trpela zaradi spora med staršema, ostala pri njem. Tako sva od mladih nog, od približno drugega leta, živela pri Titu in ta se je, kolikor mu je pač dopuščal čas, ukvarjal z nama.

Več v Jani, št. 51, 21.12.2010

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste