Ljudje

Zamrzni se in postani fit

Žana Kapetanović
2. 2. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ste že slišali za krioterapijo? Naša šampionka Petra Majdič terapijo z izjemno nizkimi temperaturami - te dosežejo z dušikom in brez vlage - uporablja za utrjevanje svojega športnega telesa, regeneracijo in izboljšanje delovanja organizma. Gre za sistem zamrzovanja, ki se mu človek najprej za pol minute izpostavi na - 60 stopinjah Celzija, nato pa za približno tri minute na - 135 stopinjah Celzija. Za organizem je to svojevrsten šok, ki pa ima pozitiven učinek.

Ste že slišali za krioterapijo? Naša šampionka Petra Majdič terapijo z izjemno nizkimi temperaturami – te dosežejo z dušikom in brez vlage – uporablja za utrjevanje svojega športnega telesa, regeneracijo in izboljšanje delovanja organizma. Gre za sistem zamrzovanja, ki se mu človek najprej za pol minute izpostavi na –60 stopinjah Celzija, nato pa za približno tri minute na –135 stopinjah Celzija. Za organizem je to svojevrsten šok, ki pa ima pozitiven učinek. Kako lahko temperatura, ki je skoraj desetkrat nižja od tiste v naših zamrzovalnikih in skoraj dvakrat nižja od tiste, ki vlada na Južnem tečaju, pripomore h kondiciji, regeneraciji in celo lepoti?

Petra Majdič pravi, da se je kar malce prestrašila, ko so ji predlagali krioterapijo, zdaj pa pravi, da občutek ni tako zelo hud in da je bilo zanjo, ki je vajena mraza, vse skupaj približno tako, kot če bi pri minus 20 stopinjah Celzija stopila na dvorišče v kratkih hlačah in majici. Po bivanju v komori se je morala nato še najmanj 15 minut intenzivno gibati, da je telo znova dobilo pravo temperaturo, pa tudi zato, da je imela krioterapija najboljši možni učinek. Postopek je treba ponoviti okoli desetkrat.
Petra je šla prvič v komoro ob koncu lanske sezone, ko je bila zelo utrujena in pod hudim stresom. Po desetih krioterapijah, ki jih je opravila v tujini, se je naša vrhunska športnica domov vrnila povsem spočita. Terapijo je ponovila tudi pred začetkom letošnje sezone. Zdi se ji, da traja učinek najmanj štiri do šest tednov.
Krioterapijo si bodo morda najlaže predstavljali tisti, ki so jim kdaj bradavice na rokah odstranjevali s tekočim dušikom. Terapija z mrazom je znana že od nekdaj, v medicini pa je znana že nekaj stoletij.

Najpogosteje jo uporabljajo za zmanjševanje dejavnosti metabolizma, zmanjševanje edemov (oteklin), zmanjševanje dejavnosti motoričnih in čutnih živcev, zmanjševanje mišične moči, da bi tako zmanjšali pretok krvi, zniževanje temperature tkiva, vazokonstrikcijo (zoževanje krvnih žil), povečevanje viskoznosti (gostote) krvi in zmanjševanje lokalnega pretoka krvi. Zaradi povečane koncentracije ogljikovega dioksida se pri tem barva kože spremeni v modro.
Od bolečine do zdravja
Med krioterapijo občuti človek mraz, ki preide v bolečino, posledica tega pa je občutek žarenja oziroma toplote, pa tudi otrplosti in omrtvičenosti. S hlajenjem se zmanjša možnost gibanja v sklepih. Krioterapijo v zdravilne namene izvajajo z uporabo ledu, tako da se del telesa ali celo telo potopi v mrzlo vodo, ali pa s tokovi pare (fluor metanom) in mrzlega zraka.
Pri medicinskem zdravljenju so zelo previdni in krioterapije ne izvajajo (oziroma jo izvajajo nadvse previdno) pri ljudeh, ki so nagnjeni k ozeblinam, pri zelo starih ljudeh, pa tudi pri mladih, ki so preveč občutljivi ali celo alergični na mraz.
Poznamo tudi kriomasažo oziroma masažo z ledom, krioobkladke, ki se uporabljajo na več načinov (z ledom v plastičnih vrečkah, brisačo, namočeno v mrzlo vodo, v kateri plavajo koščki ledu), in kriokopeli za hlajenje okončin (rok, nog), ki jih potopimo v ledeno mrzlo vodo. Med takšna zdravljenja sodi tudi facilitacija (draženje) oziroma metoda, s katero s kocko ledu dražimo kožo nad izbrano mišico. Kombinirano zdravljenje, ki so ga poimenovali RICE, je okrajšava angleških pojmov rest, ice, compression in elevation oziroma počitek, led, kompresija z zavojem in elevacija, torej dvig nekega dela telesa nad podlago. To metodo najpogosteje uporabljajo pri športnih poškodbah, kot so zvini, izpahi ali zlomi.
V službi lepote
Verjetno ste se kdaj tudi sami sebi zdeli privlačnejši, ko ste se s sprehoda po mrzlem zraku vrnili s pordelimi lici. Prav ta učinek spodbujanja krvnega obtoka in centralnega živčnega ter imunskega sistema z mrazom zdaj uporabljajo v službi lepote...

Več v Jani št. 5, 1. 2. 2011

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste