Ljudje

Tudi starši imamo pravice!

Jana
3. 2. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Miha Kramli je terapevt in vodja Centra za zdavljenje odvisnosti v novogoriškem zdravstvenem domu, ki pod okriljem Zavoda 7 iz Solkana z organizacijo Beli obroč potuje po Sloveniji in skozi predavanja in pogovore uči starše odgovornosti in razumevanja otrok.

Miha Kramli je terapevt in vodja Centra za zdravljenje odvisnosti v novogoriškem zdravstvenem domu. Je tudi psihoterapevt, ki je podiplomski študij iz družinske dinamike opravil na medicinski fakulteti v Ljubljani, specializacijo iz nekemičnih odvisnosti pa v ZDA, in človek, ki pod okriljem Zavoda 7 iz Solkana z organizacijo Beli obroč potuje po Sloveniji: skozi predavanja in pogovore uči starše odgovornosti in razumevanja otrok. Pri njem že dolgo ne iščejo več pomoči le zasvojenci, temveč vsi tisti mladostniki in njihovi starši, ki so zaradi zelo različnih razlogov na poti skozi naporno obdobje odraščanja zgrešili smer.

Osemnajst let pomagate mladim in njihovim staršem kot terapevt. Na kaj opozarjate starše, kako pomagate otrokom, mladostnikom?
Vsak med nami ima v življenju dobre in slabe trenutke. Ko smo v partnerskem odnosu, prihaja tudi do vročih dni, in ko nastopijo, starši pogosto pozabimo na svojo vlogo – biti oče, biti mama. A nobena osebna stiska ne bi smela biti tako velika, da bi pozabili na vlogo staršev: svojo vlogo vzgojitelja moramo ne glede na vse opravljati. Zavedati se moramo, da konflikt ni nekaj usodnega, če se po njem čustveno pomirimo. Torej, če otrok vidi, da sta oče in mati po hudem konfliktu sposobna pogledati si v oči in nadaljevati skupaj, si otrok napolni notranji akumulator s podatki, da so spori rešljivi z lastno močjo. Ni treba na internet ali se zadrogirati, da bolečina mine, človek mati po hudem konfliktu sposobna pogledati si v oči in nadaljevati skupaj, si otrok napolni notranji akumulator s podatki, da so spori rešljivi z lastno močjo. Ni treba na internet ali se zadrogirati, da bolečina mine, človek lahko v treznem stanju z lastno močjo konflikt razreši.
Slabe volje in konflikta naj torej ne skrivamo pred otrokom, češ da ga ne bomo prizadeli?
Bog ne daj! Če imamo otroka, ga ne moremo vreči iz stanovanja, ko se bomo prepirali! Lahko ga sicer pošljemo v sobo, a vseeno čuti, zato je pomembno, da so naši otroci, ki so deležni konfliktov, deležni tudi rešitve: težava se pojavi, če otrok ni deležen podatka, da je konflikt urejen.
Kako naj se torej starši pripravimo na vzgojo otroka, kje tičijo pasti, kje največkrat delamo napake?
Zelo pomembni sta miselna naravnanost staršev in enotnost v pomembnih stvareh. Če sva z ženo enotna glede otrok, torej o njihovih delovnih obveznostih doma, v šoli, o prostem času, uporabi računalnika in podobnem, to pomeni, da bo, ko bo prišel z namenom, da bi obšel svoje starše in šel po svoji poti, začutil njihovo enotnost. In ne bo ne z lažjo, ne z manipulacijo ne s pobegom od doma ali grožnjami skušal izsiliti svoje želje; raje se bo obrnil vase, ker bo samo z lastnimi spremembami lahko prišel v sozvočje z družino. Starši moramo z enotnostjo dati otroku izkušnjo, da ne bo ne s cepetanjem ne z izsiljevanjem dosegel svojega. To pa pomeni, da moramo biti kos čustvenim izbruhom svojega otroka – ne pa, da se tega ustrašimo.
Ti izbruhi se začnejo zgodaj – vsi smo že videli cepetajoče otroke v trgovini, ki želijo bonbone ob blagajni, in kritične besede in poglede drugih odraslih, če otroku ni bilo ugodeno.
Natanko takšni so čustveni izbruhi otrok. Ko ima otrok takšen izpad, se od nas staršev pričakuje, da smo stabilni: ko namreč otrok vidi umirjen odziv svojih staršev, se obenem uči, da kriza in notranja vznemirjenost nista nič nevarnega. Hudo pa je, če ob otrokovem nemiru tudi starši padejo v nekontroliran bes, nemir – otrok se uči, da se notranje stiske in bolečine ne da premagati.
Poudarjate enotnost in odziv staršev v dvostarševskih družinah – kako pa je v enostarševskih, ko je eden oče in mama hkrati?
Enako, nič drugače, težava je le v tem, da je eden obremenjen z obema vlogama, kar pomeni, da mora opravljati dvojno delo. Pomembno je, da je takšen starš oče in mama dosleden pri sebi, kajti ni pomembna le miselna naravnanost, ampak tudi nadzor: do desetega, enajstega leta se otrok namreč lahko kontrolira s pozicije moči, toda če tako nadaljujemo, otroka izgubimo. Postavljati moramo uresničljive in smiselne meje ter zahteve: saj se bo otrok tudi upiral in nasprotoval, kar je čisto v redu in je del odraščanja, ne bo pa našel v tem nasprotovanju razloga, da bi nas zasovražil.

 

Več v Jani št. 5

 

Tekst: MIŠA ČERMAK, foto: ŠIMEN ZUPANČIČ

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste