Ko je lani ob tem času prvič prišel v Ljubljano in kuhal v živo, ga je velikanska množica sprejela skoraj kot narodnega junaka. Presenečen je bil, da ga ljudje pri nas tako dobro poznajo in gledajo njegove oddaje. Zato se je po letu dni vrnil in spet navdušil.
Ob tem je velik kulinarični profesionalec. Ni kuhar, ki bi bil le prijeten in gledljiv, da bi ga zato izbrali za snemanje oddaj. Na Nizozemskem je dosegel tako rekoč vse, kar je v kulinariki mogoče doseči, od formalne izobrazbe do uglednih šefovskih naslovov. Izpopolnjeval se je v vsem, obvlada tako slane kot sladke jedi. Priprave tort, sladic in peciva, po katerih je najbolj znan, pa se je lotil kot enega najtežjih področij v kulinariki ter osebni izziv, ko je vse drugo že obvladal.
Njegov zaščitni znak je še izjemna spontanost, kar je pokazal tudi na obeh obiskih v Ljubljani. Z vsakim, ki si je to želel, se je fotografiral, prireditvenega prostora pa ni želel zapustiti, dokler ni odšel še zadnji obiskovalec, ki je čakal na njegov podpis, pa čeprav se je porušil urnik predvidenih dogodkov. Ne le kuhanja, od Rudolpha van Veena se lahko učimo tudi spretnosti komunikacije! Po njegovih besedah ga tudi doma pogosto ustavljajo med nakupi in sprašujejo, kaj naj kupijo ali skuhajo. To ga ne moti, saj je del njegovega dela, v katerem uživa.
Brez zadrege govori o svojih kuharskih začetkih, otroštvu in osebnih izkušnjah. Stanuje v nekdanji tovarni, zdaj predelani v luksuzno stanovanje, kjer je v središču vsega kuhinja. Tam živi z dolgoletno partnerko in dveletnim sinom Ralphom, iz prejšnje zveze ima najstniško hčerko. Pri njih doma se zbirajo prijatelji in kuhanje se nadaljuje, ko se konča snemanje oddaj. Veliko potuje in raziskuje hrano kot del lokalne kulture. V Jordaniji so mu v znak spoštovanja ponudili ovčje oko, kar je komaj prenesel, a vseeno pojedel, da se ne bi zameril gostiteljem. Pravi, da je najbolje v življenju jedel v Las Vegasu, čeprav to ni kulinarična meka, je pa središče z raznoliko ponudbo, kjer vsako uro dneva najdeš vse, kar si zaželiš. Ob tem piše pesmi in knjige.
Van Veenove oddaje so namenjene razvedrilu gledalcev. Tudi jedi so izbrane tako, da jih lahko vsak poskusi narediti doma. Producenti zagotovo poskrbijo, da so oddaje, za vsem, kar vidijo gledalci, dober posel, Rudolph van Veen pa velika kuharska zvezda predvsem v državah, kjer so kuharski šovi narejeni manj spretno in kjer so tuji šefi bolj zanimivi ter cenjeni od domačih. Na turneji po Balkanu je iz Hrvaške prišel v Slovenijo, nato pa je obiskal še Srbijo in Bolgarijo.
Kuhanje je demokratično!
Tokrat se je v njegov obisk vključilo tudi nizozemsko veleposlaništvo v Ljubljani in dopoldne organiziralo sprejem za goste. Temu bi lahko rekli kulinarična diplomacija, se je v nagovoru pošalil nizozemski veleposlanik Pieter Jan Langenber.
Šef je v živo pripravil nekaj njihovih značilnih jedi. Po nekajurnem kuhanju in druženju je popoldne priredil šov z izbiranjem najzanimiveje oblikovane torte v nakupovalnem središču, nato pa je bil zvečer na voljo še za odgovore novinarjem, poln energije in navdušenja, kot da bi pravkar začel delovni dan.