Jolanda Čeplak ima rada dobro zapečenega
S soncem prihajajo tudi pikniki! Znani Slovenci so z nami delili svoje žar trike in okuse, skrivne sestavine, ki navdušijo vsakega gosta.


Primož Dolničar
»Veliko pečem na žaru. Od kruha, rib, sladic, enolončnic, različnega mesa, jetrc. Skoraj vse razen čevapčičev, pleskavic in vratovine, tega pa ne pečem. Ena taka posebnost, ki jo lahko na primer spečete na žaru kot predjed in dobrodošlico, so suhe slive, zavite v panceto in polnjene z gorgonzolo. To navduši vse.«

Sendi
»Zelo rada imam žar, čeprav se mi je po okužbi s koronavirusom okus nekoliko spremenil – ne maram več čevapčičev in pleskavic. Raje imam zelenjavo, čeprav nisem vegetarijanka. Odlični so šampinjoni, polnjeni z gorgonzolo, ali ražnjiči s šampinjoni, bučkami, grozdjem in jabolki. Tudi paprike, polnjene s sirom, so super – zlasti z gorgonzolo ali sirom za žar. Zelenjava na žaru je še boljša, če jo premažeš z oljčnim oljem.«
Jolanda Čeplak
»Najboljši je steak na žaru. Rada imam dobro zapečenega in zraven pečeno zelenjavo, jajčevce in papriko. Večinoma to pečemo na morju, ker doma nimamo časa zaradi napornega tempa. Ko smo na dopustu, si pa vedno vzamemo čas za žar.«

Neža Pančur
»Obožujem piknike in jedi z žara. Za hišo imamo v objemu narave pergolo z zunanjo kuhinjo in jedilnico. Res krasen ambient za oči in dušo spočiti. Sama rada spečem lignje na žaru, za moža in otoke pa naredim staro dobro klasiko čevapčiče. Z možem sva ljubitelja zelenjave, tako da velika skleda solate na takem pikniku ne sme manjkati.«

Iztok Gustinčič
»Obožujem jedi z žara. Najraje pečem čevapčiče, marinirane piščance, kakšne klobase za žar in podobne klasične zadeve. Se pa zavedam, da bo nekoč tudi čas, da grem na kakšen tečaj pečenja steakov, uležane govedine in recimo rebrc. Zavedam se, da za to potrebujem tudi malo boljši žar, kot ga imam, ampak tudi te specialitete obožujem. Res je najlepše, če na žuru nekdo drug skrbi za žar in se ne obremenjuješ s tem, ampak je pa veselje tudi, ko preostali gostje pohvalijo tvojo peko in znanje. Ob jedeh z žara mi najbolj prija, če pečeš v pravem obdobju leta in greš kar na domačo njivo iskati mlado čebulo. Sicer pa sta tzatziki omaka in solata tista, na kateri prisegam v zadnjem času, saj dodata pravo mero svežine.«

Goran Bojčevski
»Makedonci smo znani po dobri hrani na žaru, tako da to hrano obožujem. Obožujem dobre zrezke na žaru. In tudi primarna tradicionalna domača kuhinja na žaru je odlična. Sem spadajo čevapčiči. Preprosta jed, a vedno deluje dobro. Pika na i je pa vedno dobra družba. Pomembno je, s kom si takrat ob mizi.«
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
