Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarični pohod po novi krški planinski poti


lokalno
Pia Peršič
5. 11. 2013, 10.05
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

d_pohod_001.jpg
Arhiv Lokalno.si
d-pohod-001
d_pohod_006.jpg
Arhiv Lokalno.si
d_pohod_008.jpg
Arhiv Lokalno.si

V nedeljo, 27. oktobra 2013, so pohodniki v jesenskih barvah zaključili zeleno planinsko sezono s prvim kulinaričnim pohodom v Krškem. Z novo vezno potjo sta se povezali krški strehi Libne in Grmade. Iz ribnika na Vidmu vodi pot na arheološko Libno, mimo nekdanjega perišča pri Pleterjih, čez Zdole, ribnika na Anovcu ter vinorodnih goric v zaledju Krškega, čez Bučerco in Sremič na Grmado. Pot povezuje Videmsko planinsko pot, Pot po grabnu, Bojanovo planinsko pot in se zaključi na najvišji točki nove, Trapistovske poti na Grmadi. Dolga je 16.5 km, nezahtevna, zato je primerna za vse starostne skupine. Vezna pot povezuje več krajev v občini in ponuja največ panoramskih pogledov na Gorjance, Krško-Brežiško polje, Sljeme, Bizeljsko z oddaljenim Bočem, Donačko goro, pogorje Bohorja, z vrha Grmade pa na dolenjske griče s Kumom.

Za popotnico štiriurnega pohoda in kulinarični dotik Posavske gastronomije so poskrbeli sadjarstvo Radej iz Senovega in pekarna Noč in dan. Na poti so gostoljubje ponudili gostilna Slivšek iz Zdol in Turistična kmetija Resnik z degustacijo vin na njihovi domačiji. Na planinskem domu na Grmadi je dišalo po kruhu Magde Mežič (ekološka moka Mali Podlog) in mesninah KZ Sevnica. Z degustacijo vin se je predstavila Turistična kmetija Glas z odličnim Sremičanom in znamenitim cvičkom KZ Krško.

Posebnost tega pohoda je bil natečaj za novo posavsko sladico, pito. Po okvirni recepturi dediščinarke Pie Peršič so jo pripravili Oštarija Margareta, Aktiv kmečkih žena Sremič, portal Hodim, torej sem (organizator) in mladenka Zala iz Sremiča, ki je dobila v ocenjevanju največ glasov. Naj povemo, da je sladica narejena iz izključno ekoloških sestavin kot je pirina moka, vinski kamen, jabolka, rozine, slivova marmelada, med, orehi. Posavska pita je brez dodanega sladkorja, zato se z njo lahko posladkajo prav vsi. Gotovo pa se je z najbolj izvirno pito zopet dokazala gospa Jožica Pajtler, ki je sladico dopolnila z grozdjem. Kot se v maniri sladkega poda je s čokoladnim vinom postregla Hiša trte, vina in čokolade Kunej iz Brestanice. Za darilca pa je poskrbelo podjetje Duropack iz Brestanice.

Tudi Posavje se lahko v gastronomskih/geografskih/etnoloških posebnostih izraža v lastnem jeziku. Na kakšen način povezati našo dediščino z lokalnimi ponudniki in posebnostmi je ulomkova črta, ki ločuje dinamiko turizma od enodnevnih projektov. Za prvo je gotovo potrebno kaj več kot samo »oplaziti« teren in mu dodati priložnostno noto. Pa znamo to v Posavju?


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.