Zgodbe

Dobro nam gre!

Marija Šelek
14. 4. 2020, 01.49
Deli članek:

Po napovedi Ameriškega Inštituta za zdravstveno meroslovje in ocenjevanje (IHME) bo Slovenija dosegla vrhunec epidemije ravno na dan izida naše revije, 14. aprila torej. Takrat bodo kapacitete v naših bolnišnicah najbolj zapolnjene, ameriški model napovedi pa tudi ocenjuje, da bo število mrtvih najvišje 4. maja, ko naj bi beležili 104 umrle za boleznijo covid-19. Ta številka se potem naj ne bi več spreminjala. Torej moramo stisniti zobe in zatreti željo po praznovanju velikonočnih praznikov v širšem krogu. Nikar se ne sprostimo preveč, čeprav nas še tako mika in imamo vsega vrh glave.

Matej Povše za UKC Ljubljana
Pri nas je povprečen čas, ki ga na intenzivni negi preživi bolnik s covidom-19, precej krajši kot v tujini, kjer to traja od tri do šest tednov.

Ste opazili, da nam že tretji konec tedna govorijo, da bo odločilen? Poleg vodilnih v državi tudi raziskovalci z Oddelka za fiziko Fakultete za naravoslovje in matematiko v Mariboru, ki iz podatkov o okuženih v Sloveniji vsak dan pripravijo novo napoved nadaljnjega razvoja epidemije. Pretekli četrtek so bile po njihovih analizah razmere na meji stabilnosti, saj je bilo 33 na novo okuženih približno enako številu tistih, ki so bili dan pred tem zabeleženi kot ozdravljeni. »Če nam bo uspelo čez praznike ohraniti ta trend, lahko pričakujemo konstantno število okuženih. Cilj je, da se ta številka začne tudi manjšati, zato spoštujmoomejitev druženja med prazniki. Sicer se bodo razmere žal zaostrile,« so zapisali raziskovalci.

Da epidemijo obvladujemo, nismo pa je še obvladali, je poudaril tudi dr. Matjaž Jereb, vodja intenzivnega oddelka Infekcijske klinike UKC Ljubljana. Nas je pa že predpretekli teden pomiril z izjavo, da so številke ozdravljenih v Sloveniji verjetno podcenjene. Tokrat je povedal, da smrtnost na oddelku s kritično bolnimi ni velika ter da je pri nas povprečen čas, ki ga na intenzivni negi preživi bolnik s covidom-19, precej krajši kot v tujini, kjer to traja od tri do šest tednov. Napoved dr. Jereba je za našo državo optimistična, gre nam dobro in prepričan je, da bo naša krivulja ob nadaljnjem spoštovanju ukrepov začela padati. Za MMC je še iskreno povedal, da ne spi dovolj, ampak: »Imam ekstremno dobro ekipo sodelavcev in med nami je pozitivna energija, absolutno je pozitivna energija. Upam, da bomo v tem tempu zdržali še naslednji mesec, če bo treba, pa tudi dva.«

Pohvala nas motivira, grožnja pa ... Če nas bodo odgovorni oštevali kot šolarčke in nam nalagali še strožje ukrepe zgolj zato, da bi dokazali, da ukrepajo, bo pozitivna klima, češ da skupaj zmoremo, hlapela. Zato so bile besede ministra za obrambo Mateja Tonina v četrtek zvečer dobrodošle: »Spoštovane državljanke in državljani, zaradi vas je Slovenija ena izmed najuspešnejših držav v boju zoper koronavirus, zato si vsi skupaj zaslužimo en velik hvala. Za nami so najtežji tedni v zgodovini države. Epidemija je pokazala, kako soodvisen je naš svet, nepredstavljive stvari so postale realnost. Letošnji velikonočni prazniki bodo nekoliko drugačni. Ne bomo obiskovali sorodnikov in prijateljev, a to ne pomeni, da ne bomo povezani. Ravno sedaj, ko smo kot skupnost na preizkušnji, sta ohranjanje upanja in solidarnost ena izmed temeljnih vrlin. Ne prepustimo se negotovosti, ne pozabimo, da ko je noč najtemnejša, je jutro zelo blizu.« In še, da lahko ta čas izkoristimo za premislek o krhkosti našega življenja in da lahko na epidemijo gledamo kot na priložnost, da postanemo boljši prijatelji, starši, sosedje in znanci. Kljub situaciji si želi, da ohranimo notranji mir in zaupanje v soljudi. Pravzaprav je bil njegov govor bolj poslanica ob veliki noči, kakršnih smo vajeni od verskih voditeljev.

Sledila je še ena pohvala, in sicer od nove državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Tine Bregant: »Slovenci smo pridni in vestni, in morda nam bo to tokrat pomagalo, da se izvlečemo iz krize.«

Stran z rokavicami? Seveda smo pridni, to že ves čas govorimo. Zdravnica, ki je sedaj postala sekretarka, nas je še pozvala, naj se tudi med prazniki držimo doma, ne hodimo na obiske in čim manj v trgovine. »Nosite maske. Namesto rokavic pa raje uporabite razkužilo pred vstopom v trgovino in po prihodu iz nje.« Torej v trgovinah rokavice niso več obvezne?

Hrvaški profesor biokemije in molekularne biologije Gordan Lauc je za hrvaški Jutarnji list o rokavicah že pred časom povedal, da te nimajo smisla, če se ne menjajo pogosto. Virusa ne bomo dobili skozi kožo na rokah, ampak samo, če se bomo z roko dotaknili nosu, oči ali ust. Prepričan je, da je umivanje rok enako učinkovito kot nošnja rokavic.

Več v Zarji Jani, št. 15, 14. 4. 2020

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost