Mandlje smo dolgo uporabljali zgolj kot okras na piškotih ali tortah, le redko pa smo posegli po njih kot po oreščkih za zdrav prigrizek ali malico. Naj vam povemo, da so mandlji odličen izvor zdravih maščob, ki so koristne za srce in cel kardiovaskularni sistem. V njih najdemo mononenasičene maščobne kisline, beljakovine in kalij, pa tudi vitamin E, ki zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca, ter magnezij, ki preprečuje nastanek srčnega infarkta. Vsebujejo tudi folno kislino, ki vpliva na oženje žil zaradi nalaganja maščob, ter ostale minerale in vitamine, ki posredno vplivajo na normalno delovanje organizma, kar se izraža tudi na krvnem tlaku.
Okrepijo imunski sistem
Mandlji so odlični za ljudi, ki so kronično utrujeni in izčrpani. Pomagajo pri zakisanosti telesa, omogočajo boljše delovanje imunskega sistema ter so nepogrešljivi v borbi proti infekcijam, vnetjem in številnim degenerativnim boleznim. Zaradi vsebnosti maščob se mandljem ni treba izogibati. Nekatere od njih so namreč ključne za zagotavljanje splošnega zdravja našega telesa. So odličen vir linolne in linolenske esencialne kisline, ki ju naše telo ne more samo sintetizirati, obe pa zmanjšujeta vnetja v telesu.
Za zdravo delovanje možganov
Mandlji so odlični tudi za zdravje in dobro delovanje možganov. V njih najdemo hranila, ki pomagajo razvoju centralnega živčnega sistema, med njimi sta riboflavin in L-karnitin. Zaradi povečane aktivnosti možganov se tvori več povezav, kar spodbuja boljši kognitivni razvoj in preprečuje nastanek Alzheimerjeve bolezni. Zaradi pospeševanja nastajanja povezav med nevroni so mandlji zlasti koristni za otroke in mladostnike. Maščobe v njih pa pospešujejo obnavljanje živčnih celic.
Izboljšajte status kože
V mandljih najdemo bogat vir vitamina E in antioksidantov, ki zmanjšujejo nivo svobodnih radikalov, skrbijo pa za mladostno, zdravo in napeto kožo. Mandljevo olje je tudi najmanj alergeno, zato je primerno za pripravo mešanic, krem in losjonov. Strokovnjaki trdijo, da lahko mandlji celo zaščitijo kožo pred delovanjem UV-žarkov in ščitijo pred nastankom raka, a samo mandljevo olje še vedno ni dovolj močna zaščita pred daljšim izpostavljanjem soncu.
Privoščite si pražene mandlje
Sestavine: 200 g sladkorja, 100 ml vode, 200 g mandljev, 0,5 žličke cimeta. Priprava: v kozici segrejte vodo, sladkor in cimet do vretja ter kuhajte štiri minute, da nastane gost sirup. Dodajte mandlje in jih mešajte na srednje visokem ognju, dokler ne bo vsa voda izparela, sirup pa se bo začel spreminjati v sladko karamelo. Kuhanje bo trajalo približno 20 minut. Nato mandlje previdno vsujte iz kozice na pladenj, ki ste ga obdali s papirjem za peko in po njem potresli nekaj sladkorja. Z vilicami jih malo razporedite in povaljajte po sladkorju.
Recept za domače mandljevo mleko
Sestavine: 1 skodelica mandljev, 10 skodelic prekuhane vode, 2 žlici medu, ščepec soli; pripomočka: gaza, cedilo. Priprava: mandlje namočite v petih skodelicah vode in jih pustite čez noč. Nato namočene mandlje s preostankom vode zmeljite v mešalniku, da nastane kremasta zmes. Gazo položite čez cedilo in nanjo zlijte mešanico mandljev in vode ter pustite, da se precedi. Dobljeno mleko v mešalniku zmešajte z medom in soljo ter zlijte v steklenico in shranite v hladilniku. Tako pripravljeno mleko uporabite v roku enega tedna.